Wody perfumowane damskie

Guerlain Shalimar Parfum Initial EDP

Guerlain Shalimar Parfum Initial Woda perfumowana 40 ml

Nasi użytkownicy zostawili 59 opinii dla tego produktu. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótkie podsumowanie na ich podstawie:

• 17 września 2024 o 11:58
    Zakurzony irys i wanilia, zapach nie dla każdego...
    Cenię sobie niezmiernie linię Shalimar, tego akurat flakon używam oszczędnie, bo nawet nie wiem, czy jest jeszcze do dostania, a jeśli tak, to pewnie za miliony monet. Sam flakon ma niesamowity wydźwięk retro, cieszy oko i solidnie leży w dłoni. Po aplikacji perfum czuję... kurz, a raczej takie irysowe echo kurzu, który szybko opada i odsłania swe tonkowo waniliowe oblicze, doprawione oczywiście isrysem. Trzeba się lubić z takimi zapachami, aby traktować je jako eleganckie otula że, poprawiające nastrój i sprawiajace, że zwracamy uwagę otoczenia. Piękny to zapach, absolutnie retro, dziś się już takich pachnideł nie robi. Jedyny w swoim rodzaju, dodaje mi pewności siebie i sprawia, że jakoś miłej przetrwać w pracy nawet najdłuższy dzień. Trwałość i projekcja na wysokim poziomie.
    dq38d
    16 kwietnia 2020 o 18:21
    codowny irys
    Zapach wydany w 2011 roku, a twórcą jest Thierry Wasser. Przepiękna butelka, może stanowić ozdobę toaletki.Zawiera w sobie bergamotkę, pomarańczę, wetywerię, irys, jaśmin, paczulę, różę , piżmo, wanilię, karmel fasolę tonkę. Pudrowy zapach. Początkowo cytrusowy, później dochodzi jaśmin, irys. Z czasem perfumy stają się karmelowe, waniliowe. Utrzymuje się na skórze ponad 6 godzin. Dla mnie jest zmysłowym zapachem, uwielbiam nuty irysa w perfumach. Są takie pudrowe, cielesne. Nie są jednak zapachem dla wszystkich, nuty mogą drażnić, nie pasować. Nie kupię ponownie, bo mam jeden flakon i jeszcze długo minie zanim go zużyję.
    syl74
    16 sierpnia 2019 o 8:52
    Elegancja w każdym calu
    Klasycznego Shalimara cenię ale nosić nie potrafię. Shalimar Initial jest dla mnie bardziej noszalny ale muszę mieć na niego dzień. Czasami męczy mnie potwornie swoją irysową nutką. A są dni kiedy uwielbiam nim pachnieć. Używam tylko na specjalne okazje, on wymaga odpowiedniej oprawy...szpilki, mała czarna czyli elegancja w każdym calu. Initial to klasa i szyk. Kompozycja otwiera się nutami zielono-cytrusowymi, później do głosu dochodzi irys, róża i jaśmin. Na końcu rozwijają się dopiero słodkie nuty jak fasolka tonka, wanilia i karmel. Pomimo to nie uważam żeby zapach był słodki. Dla mnie jest on bardziej wytrawny. To rozwijanie sie nut trwa 7-8 godzin, trwałość ogromna. Flakon cudny, kryształowy zwieńczony granatowym korkiem i z dołączonym granatowym chwostem prezentuje się pięknie.
    W perfumerii
  • 24 czerwca 2018 o 19:26
    Zmysłowy!
    Zapach dość nieoczywisty, zmysłowy i zdecydowanie orientalny. Długo utrzymuje się i jest to perfum dość wydajny. Piękny flakon z pięknym zapachem, dość specyficznym, nie dla wszystkich.
    W perfumerii
  • 24 lipca 2017 o 15:18
    specyficzny
    Mnie te perfumy bardziej niż klasycznego Shalimar'a przypominają Jicky również od Guerlain. Mają tą charakterystyczną nutę dla tej marki, jakby pudrowo-mleczną, elegancką i nietypową. Piękny zapach, ładniejszy od klasyka, bardziej słodki i łatwiejszy w noszeniu, a mimo to równie wyrafinowany. Irysa w roli głównej tutaj nie wyczuwam, raczej tworzy on bazę z piżmem i wanilią. Jako kwiaty czuję tu odrobinę róży, jaśmin daje raczej taką gorzkawą poświatę, ledwo wyczuwalną. Zapach trwały 6-7godzin rozwija się na skórze. Warto spróbować!