(recenzja odświeżona po dwóch latach wyrabiania o nim opinii;))
Od dawna moja mama kupuje tego typu szampony do domu. Jako dziecko, a potem gimnazjalistka unikałam ich jak ognia, bo leciałam na te wszystkie bajeranckie cuda z reklam. Poczciwy szampon pokrzywowy był przez głupiego dzieciaka konsumpcjonizmu pogardzany, bo przecież te wypasione szampony na pewno zrobią cuda z moimi włosami, które obiecują spece od reklamy.
Jednak jako licealistka zmądrzałam, zaś potem zaczęłam porządnie dbać o włosy i szampony ziołowe są moimi ulubionymi myjadłami dla włosów:)
Butla litrowa wielka, nieporęczna, zakręcana(co jest mało istotne, bo korek gdzieś się zgubi i szampon stoi niezakręcony na brzegu wanny aż do zużycia).
Ale ma zaślepkę z dziurką co znacznie ułatwia nalewanie szamponu;)
Konsystencja gęsta, nie ucieka z dłoni i włosów, przejrzysta co dla mnie ważne, ponieważ bardzo kojarzy mi się z dokładnym oczyszczeniem. Pieni się wściekle i łatwo spłukuje.
Pachnie ziołowo, jak typowy szampon pokrzywowy, naturalnie i świeżo, bardzo to lubię.
Szampon jest genialnym czyścicielem dla włosów. W jednym myciu zmyje wszystko-naftę, oleje(nawet rycynowy ze skalpu), wszelkie maski nakładane przed myciem, stylizatory, ciężkie silikonowe sera, codzienne zabrudzenia, sebum. Zostawia włosy świeże, czyste, lekko odbite od nasady, puszyste i lekkie.
Plącze, plącze bardzo, bo to silny szampon ziołowy bez silikonów(kolejna chwała), a co za tym idzie-będzie wysuszał i kołtunił bez pielęgnacji. Dla mnie żaden problem, bo olej przed, zaś odżywka/maska po to u mnie codzienność;)
Zauważyłam, że nadaje włosom połysku, są mocniejsze, ciut mniej się przetłuszczają i do tego wspiera mnie w zapobieganiu wypadaniu. Skóry głowy nie podrażnia, nie swędzi.
Jak na chwilę obecną to chyba mój ulubiony szampon, do tego nie przyzwyczaja włosów do siebie, a moje mają do tego skłonność.
Wydajność-miesiąc, dwa-dla całej, kilkuosobowej rodziny.
Świetny szampon. Lekki, naturalny, porządny. Idealny do mojej pielęgnacji włosów. Myje. I to bardzo dobrze. Przede wszystkim:)
Używam tego produktu od: dawna
Ilość zużytych opakowań: dużo zużytych, 1273 butelka w trakcie;)