Klasyczne "granatowe" perfumy – niekoniecznie; mydło z kompletu – jak najbardziej
Już opiniując rubinowe mydło tej serii na Portalu Wizaz.pl, wspominałam charakterystyczną, granatową buteleczkę z rodzinnemu domu, a konkretnie to z mieszkania - z półki nad wanną. Pani domu – Dysponentka perfum, jako obdarzona doskonałym gustem, tych perfum nie używała. Wieeem, brutalnie to zabrzmiało, ale mi też, kiedy jako pacholę wsadzałam dziób do tej butelczynki, owa drapieżnie mocna, drażniąca i osaczająca kompozycja konwalii, jaśminu i róży nie przypadła do gustu. Na swoje usprawiedliwienie tak dosadnego dojechania perfum, mam to, że nie podobają mi się i inne światowej sławy klasyki (nie licząc perfum Chanel) sprzed kilkudziesięciu lat, ze swoim bogatym, złożonym bukietem, niemal zawsze podbitym niemal duszącą pudrowością irysa.
Cóż... Taka była wówczas moda, tak się perfumy komponowało, i raczej już nie zapałam do niej serdeczniejszymi uczuciami, natomiast o ile nie porwały mnie klasyczne "granatowe" perfumy Pani Walewska, i pozostanę wierna swoim ulubionym typom, o tyle już perfumeryjnie wonne – konwaliowo-jaśminowo-różane mydło podoba mi się niezwykle, pięknie pachnąc na skórze, i nie tak rażąco intensywnie, jak perfumy.
Niedrogie (za swój egzemplarz płaciłam niecałe 3 zł!), ubrane w śliczny, bardzo elegancki kartonik ze złotym logo, i nie mam pretensji, że to nie ekologicznie przyjazna zwykła owijka, gdyż samo mydło nie jest zwykłe, tylko może uchodzić za produkt luksusowy i niszowy, a w miarę niska cena tylko pozytywnie świadczy o Marce. Brawo! Same plusy!
Kolejne plusy za... po prostu wszystko.
Mydełko jest poręczne i wydajne, dzięki temu, że świetnie się pieni (i lekko spłukuje), nie mięknie i nie rozmazuje się pod dłuższym wpływem wody, a nie pęka po wyschnięciu. Dokładnie i łagodnie oczyszcza skórę, nie przesuszając jej.
Coś fantastycznego. Polecam gorąco.
Zalety:
- efekt – skutecznie oczyszczona, gładka, pięknie pachnąca skóra,
- nie przesusza, nie podrażnia, nie uczula,
- bardzo dobrze się pieni,
- nie nasiąka wodą i nie rozmazuje się,
- nie pęka po wyschnięciu,
- wydajność – bardzo dobra,
- zapach – perfumeryjny, i piękniejszy, niż w przypadku perfum, w którym jest zbyt mocny, do tego trwały – konwaliowo-jaśminowo-różany,
- opakowanie – bardzo elegancki, piękny granatowy kartonik ze złoconą grafiką (logo) – odpowiednia oprawa dla szykownego mydła, które śmiało może uchodzić za ekskluzywne,
- cena – biorąc pod uwagę wszystkie walory mydła – aż zaskakująco przystępna – ok. 3 zł (sztos)