Od dawna znam i chętnie wracam do zielonego płynu Elmexu, ale chcąc go ostatnio kupić zdałam sobie sprawę, że nigdy nie używałam właśnie, tego pomarańczowego i kultowego. Kupiłam w Naturze albo w Hebe w promocji, za 16zł. Bezwzględnie warto, go spróbować ja właśnie zaczynam 2gie opakowanie i uważam, że jest bardzo dobry.
Płyn zapakowany był w wielkie kartonikowe opakowanie, które bez problemu mogłam otworzyć. Butelka choć ma szeroką etykietę, umożliwia kontrolę zużycia płynu, a pojemność to 400 ml, mniej niż w standardowych płynach do płukania, no dla mnie jako osoby, który zużywa tych płynów na masę, jest to różnica. Korek nie jest zabezpieczony przed otwarciem, tzn. nie miał na korku tej blokady, z racji na moje dziecko musiał stać wyżej. Płyn był przeźroczysty i miał wyraźnie świeży, miętowy aromat. Smak wyraźnie miętowy bez żadnych dodatków, jednak dla mnie znów nieco za słodki, ale może teraz każdy płyn jest tak robiony.
Od płynu do płukania oczekuje, aby dobrze doczyszczał przestrzenie między aparatem ortodontycznym a zębami i porządnie odświeżał, z tych 2 rzeczy płyn wywiązał się jak najbardziej. Świetnie doczyszczał zęby, sprawiał, że miałam pewność, że cała jama gębowa jest solidnie oczyszczona i po prostu czysta. Oprócz tego, że podbijał uczucie czystości zębów, aparatu i wgl jamy ustnej to naprawdę dobrze odświeżał. Miałam wrażenie, że odświeżał na długo dłużej niż stosowane przeze mnie wcześniej płyny typu Colgate czy nawet Listerine. Jeśli chodzi o użytkowanie to mimo, że płyn nie zawiera alkoholu to delikatnie powodował szczypanie w język i policzki, chociaż nie było to jakoś bardzo nieprzyjemne i nie powodowało dyskomfortu jak w tych tradycyjnych rypaczach Listerine.
Jeśli chodzi o efekt wzmocnienia zębów to zostaje mi wierzyć, że ten płyn rzeczywiście te zęby remineralizuje, bo z ochrony przed próchnicą wywiązał się ok, podczas używania żadnej akcji nie miałam więc w porządku. Czy polcam, jak najbardziej - sama żałuję, że tak późno się na niego zdecydowałam. Robi to co inne płyny do płukania, tylko lepiej i na dłużej odświeża a to dla mnie spory plus.
Zalety:
- dobrze doczyszcza zęby, wzmacnia poczucie czystości
- wyraźnie odświeża, na pewno na dłużej niż płyny typu Colgate, a nawet Listerine
- chroni zęby przed próchnicą
- mimo, że trochę za słodki, to wyraźnie miętowy smak, bez żadnych dziwnych posmaków
- warty uwagi, szczególnie w promocji
Wady:
- żałuję, że pojemność jest mniejsza niż standardowe płyny