Idea pudru o dobrym kryciu, który przy tym pięknie rozświetlałby skórę jest świetna - wszystkie posiadaczki cery naczynkowej (w tym ja sama) zacierają ręce, a więc z wielkim zapałem zabrałam się do testowania!
Kupiłam trzy odcienie, ponieważ chciałam dwa odcienie na sezon letni i zimowy, jak również najciemniejszy, aby dodać twarzy wymiaru bardzo subtelnym konturowaniem.
OPAKOWANIE: estetyczne, urzekające prostotą, wykonane z czarnego plastiku, z lusterkiem w środku. Rysuje się, ale jest przyjemne dla oka, jedynie logo z czasem się wyciera. Dołączona gąbeczka bezużyteczna - można nią się tylko skrzywdzić. Opakowanie zawiera 9 g produktu, co jak na puder kryjący nie jest wystarczającą gramaturą.
KOLORY: gama kolorystyczna nie imponuje, bo choć typowe słowiańskie bladolice kobiety nie będą narzekać, te o ciemniejszej karnacji nie znajdą tutaj idealnego odcienia. 1C - bardzo jasny, o leciutko żołtawym zabarwieniu, 2C - odrobinę ciemniejszy, ale wciąż dosyć jasny neutralny beż, odcień 4C jest ciemniejszy, ale w żadnym wypadku nie nadaje się nawet do delikatnego konturowania, chyba, że jesteś naprawdę blada jak duch.
APLIKACJA i EFEKT: nakłada się dosyć przyjemnie, nie pyli. Niestety na tym kończą się plusy. Krycie wcale nie jest rewelacyjne, nie dorównuje produktom mineralnym. Im bardziej "pracujemy" pędzlem, tym gorszy efekt, bo puder nieestetycznie się rozciera, nierównomiernie kryje, w niektórych miejscach robi maskę, w innych nie jest w stanie przykryć skóry. Blask jest, pigment bardzo słaby, konsystencja zbyt "woskowa". Próbowałam na różne nawilżacze (kremy, lekkie żele) oraz na bazę. Nic nie poprawia przyczepności. A do tego zapach nie jest zbyt przyjemny - taki trochę niekosmetyczny, stęchły. I początkowa przyjemność spadła do zera...
CZY UŻYWAM? Nie. Bo puder jest słaby, nie spełnia obietnic producenta i jest o wiele gorszy niż chociażby zwykłe pudry drogeryjne, które mniej obiecują, a działają lepiej.
STOSUNEK JAKOŚCI DO CENY: Słaby, bo choć cena nie jest wysoka (ok 30 zł), to bubel i tak nie jest wart naszych pieniędzy.
Zalety:
- estetyczne opakowanie
- stosunkowo niska cena
Wady:
- słabo kryje
- źle się nim pracuje
- podkreśla niedoskonałości
- brzydko pachnie
- przesadnie rozświetla
- Trwałość