Aldehyd cynamonowy (Cinnamal) to znana substancja zapachowa, którą można znaleźć w wielu produktach kosmetycznych. Przypomina zapachem cynamon, dlatego jest uważany za woń rozgrzewającą, kojącą i otulającą. W kosmetykach występuje zazwyczaj na samym końcu, co oznacza, że jego ilość jest niewielka, jednak należy pamiętać, że nie pozostaje obojętna dla skóry. Substancje zapachowe mogą powodować szereg podrażnień, dlatego warto wiedzieć, z czym wiąże się stosowanie kosmetyków z nimi w składzie.
Spis treści:
Aldehyd cynamonowy nadaje produktom zapach cynamonu. Największa jego zawartość znajduje się w olejku cynamonowym i może wynieść nawet 75%. Ta substancja zapachowa jest dodawana do produktów, aby:
Jest to zapach określany jako ciepły, intensywny, rozgrzewający, jednak sam w sobie nie ma takich właściwości, chyba że w połączeniu z innymi składnikami.
Substancje zapachowe w kosmetykach są bardzo istotne. Produkty, które mają przyjemną woń, są chętniej stosowane. Producenci wykorzystują różne substancje zapachowe, aby osiągnąć oczekiwany efekt, w tym aldehyd cynamonowy. Najczęściej można go znaleźć w perfumach i wodach toaletowych, zazwyczaj tych przeznaczonych na wieczór i chłodniejsze dni. Często aldehyd cynamonowy jest łączony z innymi zapachami, takimi jak drzewo, piżmo czy ambra.
Ponadto składnik ten maskuje nieprzyjemne zapachy innych substancji w produkcie. Dzięki niemu skóra zyskuje zapach, który może utrzymywać się nawet dłuższy czas. Woń aldehydu cynamonowego sprawia, że jest on dodawany do kosmetyków przeznaczonych do walki z cellulitem, a także brązujących skórę.
Substancje zapachowe są popularne w kosmetykach do pielęgnacji włosów oraz ciała, a także w branży perfumeryjnej. Rzadziej pojawiają się w kosmetykach kolorowych. Aldehyd cynamonowy można znaleźć w:
W produktach do makijażu znajduje się on rzadziej, ponieważ głównie są one bezzapachowe.
Substancje zapachowe, do których należy aldehyd cynamonowy, mogą być bezpiecznie stosowane w kosmetykach, jednak z pewnymi ograniczeniami. W produktach niespłukiwanych, jak balsamy do ciała czy kremy do twarzy, maksymalne stężenie może wynosić 0,001%. W kosmetykach, które nie pozostają na powierzchni skóry lub włosów, dopuszczalne maksymalne stężenie wynosi 0,01%.
Wiele osób z alergiami czy nadwrażliwością na zapachy nie powinno stosować produktów z aldehydem cynamonowym. Może on powodować kontaktowe zapalenie skóry, co świadczy o tym, że podczas stosowania takich kosmetyków wystąpiły wyprysk, podrażnienie skóry, zaczerwienienie czy swędzenie. Osoby ze skórą wrażliwą, skłonną do podrażnień nie powinny sięgać po kosmetyki zapachowe, ale wybierać te hipoalergiczne i pozbawione substancji zapachowych.
Kobiety w ciąży, a także karmiące piersią powinny zrezygnować ze stosowania produktów z aldehydem cynamonowym. W tym okresie skóra jest bardziej wrażliwa na zapachy i wiele składników znajdujących się w kosmetykach. Omawiana substancja nie powinna się również znaleźć w produktach przeznaczonych do pielęgnacji skóry niemowląt i małych dzieci.
Aldehyd cynamonowy to komponent wielu kosmetyków. Zazwyczaj znajduje się na końcu listy składników danego produktu, co oznacza, że została dodana jego niewielka ilość. Substancja ta może być łączona z innymi bez ryzyka szkodliwych interakcji.
Aldehyd cynamonowy jest składnikiem pochodzenia zarówno naturalnego, jak i syntetycznego. Został on wyizolowany z olejku cynamonowego. Naturalnie występuje w roślinach z gatunku Cinnamomum. Otrzymywany jest w wyniku destylacji z parą wodną. W kosmetologii wykorzystuje się jego syntetyczną formę, szybszą w uzyskaniu. Kosmetyki z aldehydem cynamonowym mogą być stosowane przez wegan oraz osoby, którym zależy na dobru zwierząt.
Z uwagi na wysoki stopień alergiczności aldehyd cynamonowy może powodować szereg dolegliwości, głównie skórnych. W miejscu zastosowania kosmetyków z tym składnikiem mogą pojawić się: podrażnienia skórne, wyprysk, zaczerwienienie, swędzenie czy pieczenie. U osób szczególnie wrażliwych na zapachy występują dolegliwości ze strony układu oddechowego. Nie należy wdychać tej substancji, gdyż może ona spowodować trudności z oddychaniem, kaszel czy ból gardła. Jeśli podczas stosowania produktów z aldehydem cynamonowym pojawią się skutki uboczne, należy z nich zrezygnować.
Aldehyd cynamonowy jest składnikiem, który nie ma negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Nie stanowi zagrożenia dla wód, gleby czy organizmów żywych.
Substancja sklasyfikowana jako potencjalny, silny alergen.