To niby tylko szampon, ma myć i nie szkodzić, ale w praktyce dość trudno mi dobrać taki, który spełnia moje wymogi.
Mam włosy niskoporowate, cienkie, gładkie i z tendencją do oklapu, więc wymagające porządnego oczyszczania bez obciążenia. Za to skóra głowy reaguje na mocne szampony jeszcze szybszym przetłuszczaniem (SLES akceptuje, po SLS włosy wypadają garściami). Do tej pory moim ideałem były szampony Fitomed (do włosów blond lub do przetłuszczających się), ale gdy chłop zachwycił się piwną Agafią, postanowiłam dać szansę tej serii.
Szampon spełnia moje wymogi - dobrze oczyszcza, choć nie zostawia włosów tak "skrzypiących" jak "rypacze", nie przyspiesza przetłuszczania, pozostawia włosy sypkie i miękkie, jak odpuszczę odżywkę - nie ma dramatu. Na pewno nie zwiększa wypadania, mam nawet wrażenie, że trochę je ograniczył - nie jest to jakaś wielka różnica, ale to tylko szampon, wystarczy mi, że nie jest po nim gorzej.
Pachnie delikatnie, ziołowo, naturalnie, bardzo przyjemnie, zapach nie pozostaje na włosach, więc nie kłóci się z innymi kosmetykami. Pieni się słabiej niż ziołowe "rypacze" i szampony drogeryjne, ale mocniej niż te łagodne, jak dla mnie - ok. Muszę tylko poświęcić nieco więcej czasu na spłukiwanie, żeby pozbyć się lekko śliskiej warstewki z włosów.
Szampon ma gęstą, żelową konsystencję, do której dobrze dobrano wielkość otworu w butelce - można wydobyć ile się chce, szampon nie spływa z dłoni. Opakowanie jest jak widać pseudoapteczne, retro, nie w moim guście, ale "klapkę" można bez problemu otworzyć nawet mokrą, namydloną dłonią, a butelkę postawić do góry nogami. Nie jest demonem wydajności, ale za 330 ml płacę w aptece internetowej... 4,20 zł, a więc 1/3 ceny Fitomedu (250 ml), więc i tak wychodzi o wiele taniej (zwłaszcza że muszę myć włosy codziennie).
Kupiłam już do przetestowania kolejne wersje, mam nadzieję, że będą równie dobre.
Zalety:
- nie za mocny, nie za delikatny
- nie przyspiesza przetłuszczania, nie podrażnia skóry głowy
- delikatnie wygładza, ale bez zbytniego obciążenia
- żelowa konsystencja
- przyjemny zapach
- niska cena (4,20!)