Szampony do włosów

Fitokosmetik Bioaktywny szampon z henną `Wzmocnienie i regeneracja`

• 25 listopada 2022 o 13:20
    Zaskarbił sobie moją sympatię.
    Jest to jeden z moich szamponowych ulubieńców od Fitokosmetik. Stawiam go na równi z wersją musztardową. Mamy tutaj tzw. "bezbarwną hennę", czyli inaczej cassie (która de facto henną nie jest). Cassia wiąże włókna keratynowe we włosach i (mimo, że bezbarwna) delikatnie barwi włosy na złote/ciepłe odcienie (widoczną zmianę mogą odczuć jedynie blondasy).  Oprócz cassi, szampon zawiera: - ekstrakt z chmielu - olej z nasion granatu - tiaminę - niacyamid - kofeinę Szampon pieni się średnio, przyjemnie i nienachalnie pachnie. Nie podrażnia skóry głowy. Włosy po nim są gładkie, bardziej mięsiste i błyszczące. Zużyłam już dwie butelki i zapewne na tym nie poprzestanę.
  • 4 listopada 2021 o 20:05
    Jest ok
    To kolejny mój szampon z tej firmy, jest ogólnie ok, bo kupuje tylko łagodne szampony przez internet, od razu biorę kilka sztuk. Jakiś czas temu czytałam nawet opinie gdzieś że ten szampon koloryzuje włosy, temu trzymałam się od niego z daleka, no bo szczerze po co mi to... Ale spróbowałam i tego rodzaju, no i powiem tak, na pewno nie barwi włosów, na 100%. Opakowanie takie jak każde z tych szamponów dość wydajne, szczególnie przy stosowaniu do tego spieniacza (tylko tak myję). Niestety w tej wersji zauważyłam, że szampon pieni się bardzo słabo czego nie miałam z innymi szamponami. No ale ok. Ogólnie nie mam zastrzeżeń no jak to łagodny szampon. Dobrze myje, ładnie pachnie. Dużym minusem jest tu oczywiście nadal brak dostępności stacjonarnie. Zamawiam po prostu większe ilości by dodatkowo nie płacić za przesyłkę. Po prostu. ZALETY: ładny zapach dobrze myje wydajność WADY: słabo się pieni brak dostępności stacjonarnie
  • 21 sierpnia 2021 o 17:04
    Nie jest to zły produkt, ale nie u każdego się sprawdzi
    Szampon Fitokosmetik zakupiłam zachęcona pozytywnymi recenzjami w Internecie. Mam włosy proste, średnioporowate w kierunku niskoporowatych, które bardzo szybko się przetłuszczają i tracą objętość. Szukałam łagodnego szamponu na co dzień, który nie podrażni wrażliwej skóry głowy i nie będzie tak nasilał problemów z łojotokiem jak mocno wysuszające, agresywne kosmetyki. Szampon bardzo fajnie sprawdził się na długości- już po jednym myciu włosy były bardzo miękkie, błyszczące i takie "zagęszczone", mięsiste w dotyku, nie przesuszone. Niestety ten specyfik nasilił u mnie problem z przetłuszczaniem. Skóra głowy zaczęła swędzieć, a po kilku godzinach od umycia kosmyków wyglądałam, jakbym wymoczyła całą czuprynę w oleju, co jest dla mnie nieakceptowalne. Poleciłabym ten szampon osobom, którym zależy na naturalnym kosmetyku do częstego mycia z łagodnymi detergentami, takim, które mają normalne włosy lub skórę głowy, albo obawiają się o nadmierne przesuszenie włosów na długości od częstego mycia. Niestety uważam, że nie sprawdzi się na problemowej czy wrażliwej skórze głowy albo do włosów przetłuszczających się czy bez objętości.
  • 7 maja 2021 o 14:28
    Świetny szampon !
    Szampon zawiera tylko delikatne detergenty myjące, a pomimo to bardzo dobrze się pieni. Jestem pozytywnie zaskoczona tym jak dobrze radzi sobie z domywaniem wszelkiej nadbudowy z włosów. Bez problemu domywa maski, oleje, czy silikony (oczywiście te, które delikatnym detergentem można domyć :) Jednak moim zdaniem jego największą zaletą jest świetny wpływ na przetłuszczającą się skóre głowy. Włosy po myciu są odbite od nasady, pełne objętości i co najważniejsze mniej się przetłuszczają (spokojnie wytrzymują bez mycia jeden dzień dłużej, a przy moich włosach to już dużo). Nie wysusza włosów na końcówkach, nie plącze. Włosy ładnie i gładko się rozczesują. Zapach jest przyjemny, kwiatowy ale nie utrzymuje się na włosach. Wydajność jest bardzo dobra, z racji, że świtanie się pieni wystarczy dosłownie odrobina by umyć włosy do ramion.
    Zalety:
    • dobrze domywa włosy
    • ogranicza przetłuszczanie
    • nie podrażnia
    • naturalny skład
    Wady:
  • 30 października 2020 o 21:26
    Świetny szampon!
    Bardzo lubię produkty do włosów Fitokosmetik. Jako że znam cudowne właściwości henny i innych ziół indyjskich na włosy, z ciekawością sięgnęłam po szampon z henną. Szampon zawiera ekstrakt z szałwii, ekstrakt z cassii, pięć łagodnych detergentów (CD, Lauryl Glucoside, Coco Glucoside, Sodium Laureth-5 Carboxylate, Glycereth-2 Cocoate), glicerynę, wit. B1, ekstrakt z chmielu, olej z granatu, kofeinę, niacynamid. Zanim zacznę się zachwycać jego działaniem, muszę się wkurzyć na tytuł - szampon nie zawiera henny, tylko cassię. Cassia przez wielu producentów nazywana jest "bezbarwną henną", ale to straszne wprowadzanie w błąd i zawsze mnie to denerwuje. Cassia to nie henna, to zupełnie inne zioło i producenci w ogóle nie powinni używać nazwy "henna", gdy mają na myśli cassię. No, powkurzałam się, to teraz właściwości :). Szampon bardzo dobrze oczyszcza włosy, choć ma w składzie same łagodne detergenty i składniki dodatkowo łagodzące działanie detergentów - np. glicerynę. Jest bardzo ciekawy, bo z jednej strony daje uczucie mega oczyszczonych włosów i skóry, ale ich nie niszczy, nie wysusza. Jak to mówią włosomaniaczki, powiedziałabym, że zachowuje się jak rypacz, ale nim nie jest. Ma przyjemny zapach i wygodną butelkę. Dobrze się pieni i dobrze rozwadnia. Ma standardową konsystencję. Nadaje włosom blask. Zawiera wiele ekstraktów i innych składników, które bardzo pozytywnie działają na skórę głowy. Zdecydowanie czuć po nim duży komfort. Polecam!
    Zalety:
    • Dobrze oczyszcza włosy i skórę
    • Skład
    • Konsystencja
    • Dobrze się rozwadnia, dobrze się pieni
    • Nie wysusza i nie podrażnia skóry
    • Nadaje włosom blask
    • Jest łagodny
    Wady:
    • Wprowadzanie klientów w błąd - szampon nie zawiera henny, tylko cassię, a tej z kolei nie należy nazywać "bezbarwną henną"