Szampony do włosów

Sulphur Zdroj Mineralny Szampon Leczniczy 130ml

marraff
    5 sierpnia 2023 o 15:12
    jest skuteczny
    Szampon skuteczny zarówno przy łuszczycy jak i przy łojotokowych zapaleniu skóry. już po dwóch użyciach czuć było ulgę i widać poprawę. Naprawdę polecam :) minusem jest zapach szamponu, ale szybko znika
  • 11 września 2022 o 16:58
    Pomaga ale mam kilka zastrzezen
    Szampon w dość małej tubce i z zakręcaną nakrętka kosztował mnie 36 zł w aptece w której prosiłam o pomoc w zdyscyplinowaniu skóry głowy. Podejrzewam że mam łojotokowe zapalenie skóry ale czekam na wizytę u derma. Skóra mnie niemiłosiernie swędzi, mam "tłuste" łuski na głowie a ten szampon w dużej mierze mi pomógł. Przy regularnym stosowaniu zagoił mi na głowie mocno zaognione placki i bardzo zredukował świąd. Poza tym moje włosy u nasady "odżyły" . Skończył się oklap i szybkie przetłuszczanie , włosy są lekkie i błyszczą u nasady a już dawno tak nie było. W opisie powinno się ten szampon rozcieńczać woda ale nie jestem w stanie tak umyć głowy. Mam długie włosy a metoda kubełkowe w przypadku szamponu się nie sprawdza bo wtedy w ogóle się nie pieni. Więc robię zwykle tak że moczę włosy i skórę głowy, na długość nakładam odżywkę a na skalp leci szampon bezpośrednio i tak spieniam spłukuje a następnie na długość znów odżywka . Mam tylko uwagę że pojemnościowo szampon jest nie wielki a kosztuje sporo jak na mój gust i jest mało wydajny. Aha i pachnie brzydko. Ale coś za coś. Szukam on linę jakiejś tańszej opcji i zamówię go ponownie.
  • 17 lutego 2022 o 11:01
    Szampon leczniczy
    Doskonały na swędzenie głowy i problemy z łupieżem. Polecam myć metodą kubeczkową. Pomaga przy ŁZS, atopowym zapaleniu skóry, łupieżu, swędzeniu skóry głowy. Nie pomagały mi żadne niedrogie specyfiki - a na szampony za 100 zł nie chciałam wydawać pieniędzy. W internecie polecono mi ten szampon i jestem z niego zadowolona. Polecam.
    Zalety:
    • skład
    • skuteczność
    • można stosować przez dłuższy czas
    Wady:
    • suche włosy, bez odżywki mocno się plączą
    Azile20
    6 grudnia 2020 o 17:19
    Po kilku myciach przekonał mnie do siebie
    Mam włosy długie, farbowane i przetłuszczające się. Na co dzień stosuję normalnych szamponów do włosów, które zmieniam regularnie aby skóra i włosy się do nich nie przyzwyczaiły. Od kilku lat zmagam się z łuszczycą skóry głowy. Podleczyłam sterydami jednak z nich zrezygnowałam. Przez pewien czas skóra głowy się uspokoiła, niestety stres i niezależne ode mnie czynniki sprawiły nawrót zaczerwienienia, potwornego swędzenia i łuszczenia się skóry. Swędzenie może doprowadzić do szału- wie o tym każdy kto zmaga się z podobnym problemem. Drugim problemem jest łuszczenie się skóry. Chwila spokoju po myciu włosów lub farbowaniu i ,, łupież" zasypuje mnie i otoczenie. Szampon dostałam od osoby, która zmaga się z atopowym zapaleniem skóry. Powiedziała, że jej pomógł. Wzięłam bo do mojej dermatolog kolejka..:( Szampon znajduje się w niewielkiej, plastikowej, białej butelce z nakrętką. Plastik jest twardy stąd ciężko wyciska się szampon z niego, szczególnie na końcu. Szata graficzna zdecydowanie nawiązuje do właściwości leczniczych. Skład szamponu- krótki i treściwy. Wskazania: łojotokowe zapalenie skóry głowy, łuszczyca skory głowy, nasilony łojotok skóry głowy i włosów. Szampon należy stosować w proporcji 1 część szamponu 4 części wody codziennie lub co drugi dzień przez okres 3 tygodni. Ja stosowałam przez 3 tygodnie co drugi dzień. Myjąc włosy tylko i wyłącznie tym szamponem. 130 ml wystarczy idealnie na pełną kurację. Zapach szamponu typowy dla leczniczych wód mineralnych lekko siarkowy, jakby wymieszać wodę mineralną z solą. Kolor szamponu biało-żelowy,. dość gęsty. Po wymieszaniu z wodą staje się bezbarwny. Słabo się pieni jednak można umyć włosy nawet długie. Moje pierwsze mycia nie zaliczam do udanych. Potwornie swędziała mnie skóra głowy, wydawało mi się, że szampon zamiast pomagać powoduje nasilenie objawów . Jednak dałam mu szansę i po 5-6 myciu poczułam ulgę. Po pierwsze skóra głowy przestała mnie tak bardzo swędzić. Po 2 tygodniach ilość łupieżu się ograniczyła i to było dla mnie mocno zadawalające. Kurację skończyłam po 3 tygodniach. Jestem około 2 tygodni po zakończeniu kuracji. Zaczerwienienia na skórze głowy znacznie się zmniejszyły, skóra już tak nie swędzi a ilość łupieżu obsypującego sie na ubrania, poduszkę itd zmniejszyła się o 90% :) Jeśli chodzi o przetłuszczanie się skóry głowy to w trakcie stosowania rzeczywiście włosy troszkę mniej się przetłuszczały natomiast po skończeniu kuracji wróciły do swojej tendencji stąd też wyszukuję co raz to nowych szamponów o łagodnym składzie przeznaczonych dla włosów przetłuszczających się. Szampon jest produktem polskim, cena jak za szampon leczniczy nie jest wygórowana a przede wszystkim pomógł mi w problemie, który miałam. Wiem, że prędzej czy później nawrót choroby powróci jednak póki co komfort noszenia rozpuszczonych włosów oraz brak uczucia swędzenia zachęca mnie do ponownego skorzystania z pomocy szamponu gdy będzie potrzebny. Oceniam go na 4+ jednak wole dać 5 niż 4 :)
  • 18 października 2018 o 16:53
    Ma swoje zalety, ale wady również.
    Szamponu używałam w sytuacjach kryzysowych, kiedy moja skóra głowy swędziała, a naskórek zaczął się złuszczać. Przy pierwszej butelce szamponu byłam dość zadowolona, bo swędzenie szybko ustało. Przy drugiej butelce, kiedy mój skalp był wyjątkowo przesuszony, szampon trochę pomógł, ale też i zaszkodził. Swędzenie owszem w dużej mierze mijało, a z głowy sypało się mniej, ale szampon wysusza, w związku z tym włosy przetłuszczały się w ekspresowym tempie. Dodam również, że szamponu NIGDY nie rozrabiałam tak jak zaleca to producent, bo taką wodnistą zawiesina, która ni w krztę się nie pieni, nie da się umyć głowy. Szamponu używałam nierozcieńczonego (zawsze tylko na skalp; więc nie wiem jak działa na całe włosy). Niestety buteleczka jest malutka, szamponu starczało mi tylko na kilka myć. Tak czy inaczej, mamy tu naprawdę dobry skład, bez zbędnych zapychaczy i substancji uczulających. Szampon wart wypróbowania w sytuacjach kryzysowych, jak dla mnie jednak nie nadaje się do ciągłego używania.
    Zalety:
    • dobry skład
    • nieinwazyjny zapach (lekko czuc siarką, ale nie jest to nieprzyjemne)
    • dobroczynne działanie na problematyczną skórę głowy
    Wady:
    • mała pojemność
    • producent zalaca rozrabianie (ja tak nie robiłam)
    • spora cena jak na tak małą butelkę
    • przetłuszcza włosy
    • wysusza
    • kiepsko się pieni