Toniki i hydrolaty

Fitomed Płyn różany do twarzy do cery suchej, odświeżająco-nawilżający (nowa wersja)

• 20 listopada 2023 o 11:13
    Wystarczająco dobry, normalny tonik, pachnący wyraźnie różą
    Nie mam dużych wymagań co do tonerów do twarzy. Mogłoby ich nie być u mnie w pielęgnacji, ale bardzo lubię rano po wstaniu uczucie lekkiej pachnącej bryzy. Tego typu produktów używam głównie do zebrania z twarzy drobnych zanieczyszczeń, drobin i paprochów, które zbierają mi się przez noc. Przed nałożeniem serum i kremu z spf, spryskuję twarz mgiełką i zbieram wilgoć wacikiem. W przypadku braku toniku, robię to po prostu ciepłą wodą. Recenzowany produkt spełnia kryteria jakie sobie założyłam. Ma dużą pojemność i mieści się w budżecie 15-20zł, którego nie lubię przekraczać na tego typu produkt. Ma dobrze działającą pompkę z atomizerem, który przyjemnie rozpyla płyn. Ma naturalny zapach różany. Skład byłby ok, gdyby nie dodanie PEG-40. Niby już obalono mit, że zawartość dioksanu nie jest szkodliwa w takich ilościach jakie są w kosmetykach, ale jednak wolę tego składnika unikać. Poza tym, jest nawilżająca alantoina i pantenol, etylowana gliceryna, a już na drugim miejscu w składzie hydrolat z róży damasceńskiej, który daje tak charakterystyczny zapach. Producent zaleca go co cer suchych i normalnych, ma działać nawilżająco, ale nie łudźmy się, że takie odczucie da nam bardzo, bardzo rozcieńczona w wodzie gliceryna i alantoina z pantenolem. Myślę, że każda cera skorzysta, a raczej nie zrobi sobie nim krzywdy, jeśli tylko nie szuka naturalnych składów. Tonik mnie nie zapchał, nie uczulił i sprawdza się optymalnie w codziennej higienie. Podsumowując bardzo przyzwoity, codzienny produkt, dla mniej wymagających cer.
    Zalety:
    • naturalny zapach róży damasceńskiej, który pochodzi z hydrolatu na którym opiera się skład
    • przyjemna lekka, wodna konsystencja normalnego toniku
    • dobrze działający atomizer przyjemnie rozpylający produkt
    • nie podrażnił mojej wrażliwej cery, nie zapchał
    • nie zrobił krzywdy, ale też nie zauważyłam żeby jakoś dodatkowo nawilżył
    • ma niską cenę
    Wady:
    • PEG-40 w składzie jest dla mnie minusem, mimo, że produkt mnie nie podrażnił wolę unikać tego składnika w kosmetykach, niestety jest on częsty w tonikach i mgiełkach
    Deeea
    12 lipca 2023 o 8:14
    Polubiłam
    Produkt przeznaczony jest dla osób, które mają SUCHĄ skórę - oczywiście nie ma przeciwwskazań, aby używała go osoba o innym rodzaju skóry. Nasza skóra często narażona jest na wysuszenie, praktycznie można powiedzieć, że codziennie nasza skóra narażona jest na wiele czynników zewnętrznych, które mogą spowodować jej przesuszenie i co teraz? No właśnie nie zawsze zwykły krem wystarczy, a i tu na ratunek przyjdzie Różany płyn do cery suchej, którego zadaniem jest odżywienie i odprężenie suchej skóry. Płyn nie tylko odżywia, odpręża skórę, lecz także wspomaga jej NAWILŻENIE oraz wygładza delikatnie Naszą skórę. Cera staje się wypoczęta i nadzwyczaj rozjaśniona, a przy tym nasza skóra PIĘKNIE PACHNIE, gdyż płyn ma przepiękną różaną woń, która przechodzi z chwilą użycia płynu na naszą skórę. Jestem bardzo zadowolona z testowania tego produktu, który jak już wspomniałam zaciekawił mnie od PIERWSZEGO wejrzenia. Tak jak podejrzewałam jest to świetny produkt, który wspomaga dbanie o naszą skórę twarzy - co nie jest łatwym zadaniem! Cena takiego płynu to zaledwie 16 złotych, a jego działanie z pewnością zaobserwujecie już po kilku użyciach!
  • 3 lipca 2022 o 15:39
    Dobra mgiełka w niskiej cenie
    Jestem rasowym różomaniakiem. Od stóp do głów. Stąd czasem robię wycieczki do apteki z ziołami i produktami pochodzenia naturalnego. Zawsze moje pierwsze pytanie to „co nowego z różą?”. Tak oto wpadła ta mgiełka w moje ręce. Trochę mnie zdenerwowała po pierwszym użyciu przez atomizer, z którego wydobywa się silny wodospad cieczy. Jest to tak mocne, że raczej nie ma szans psiknąć się delikatnie w czasie dnia. Natomiast świetnie się to sprawdza wieczorem po oczyszczeniu twarzy gdzie człowiek solidnie spryskuje szyję, dekolt i twarz mgiełką. Mimo, że mgiełka ledwie co pachnie różą to jednak ta naleciałość zapachu róży połączona z jakimś specyfikiem aptecznym daje ciekawy miks zapachowy i można po spryskaniu się chwilę się zrelaksować, a potem nałożyć następny etap pielęgnacji. Pod serum i krem pianka spełnia się fantastycznie. Minus za phenoxyethanol w składzie (może zaszczypać przy codziennym stosowaniu), bez którego można się w przypadku mgiełki obejść..
    Zalety:
    • Dobrze sprawdza się wieczorem po oczyszczaniu twarzy przed zastosowaniem dalszej części pielęgnacji.
    • Wydajna.
    • Niska cena.
    Wady:
    • Niezbyt precyzyjny atomizer. Bardzo mocny strumień.
    • Phenoxyethanol w składzie . Może zaszczypać i podrażnić przy codziennym stosowaniu.
  • 25 października 2021 o 19:16
    Jednak wolę lawendowy
    Moja ulubiona mgiełka, jeśli chodzi o firmę, ale jeśli chodzi o zapach wolę lawendę z tej samej serii. Używałam tylko i wyłącznie jako podkład pod olej na włosy, no i tyle. Nie używałam natomiast do zmieszania z jakimikolwiek kosmetykami. Jeśli chodzi o twarz może i kilka razy spryskałam ale tylko moim włosom bardzo przypadła do gustu. Byłam wierna produktowi do czasu kiedy nie zaczął drożeć. Niestety dawno nie zakupiłam kolejnej butelki ze względu na wysoką cenę, która jest od jakiegoś czasu. ZALETY: idealna jako podkład pod olej na włosy zapach- może być bardzo wydajna WADY: wciąż rosnąca cena dostępność tylko w sklepie internetowym
    Elcziks
    26 września 2021 o 17:12
    Przyjemne odświeżenie dla twarzy, ale i coś dobrego dla włosów.
    Cenię produkty wielofunkcyjne, które mogę zużywać na różne sposoby. Specjalne miejsce w moim pielęgnacyjnym sercu mają hydrolaty, które świetnie spisują się jako toniki, dobrze działają w maseczkach glinkowych oraz jako podkład nawilżający podczas olejowania włosów. Ta mgiełka również była wykorzystywana na każdy wymieniony wyżej sposób i sprawdziła się bardzo dobrze. Jej dużą zaletą jest fajna pojemność za bardzo niską cenę. U mnie sprawdziła się bardzo dobrze - nie było rewelacyjnych efektów, ale i nie tego oczekiwałam. Fajny produkt, możliwe że jeszcze kiedyś do niego wrócę.