Producent to poeta marzyciel...
Mam 36 lat, mojej skórze brakuje jędrności, są i zmarszczki. Chyba każda kobieta chciałaby nie tyle się ich pozbyć, co spowolnić zachodzące procesy starzenia. Moja cera jest mieszana, codzienne rytuały pielęgnacyjne to dla mnie świętość. Uwielbiam dbać o cerę, Poza podstawową pielęgnacją tj demakijaż, odżywienie, regeneracja, nawilżenie to właśnie na produktach wygładzających, i przeciwzmarszczkowych skupiam się najbardziej.
Producent informuje nas że produkt przeznaczony jest do pielęgnacji cery dojrzałej, wrażliwej i naczynkowej.
Jako działanie wskazuje:
- neutralizuje działanie wolnych rodników, spowalnia procesy starzenia się skóry, stymuluje produkcję kolagenu i elastyny
- chroni skórę przed utratą wilgoci, regeneruje i łagodzi
W składzie znajdziemy:
-Witaminę C w stężeniu 5% która wykazuje intensywne działanie antyoksydacyjne, pielęgnacyjne, odżywcze, nawilżające, rewitalizujące, regeneruje i nawilża.
-Kompleks ekstraktów roślinnych, który tworzą miłorząb japoński, lukrecja i koniczyna wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne i stymuluje produkcję kolagenu i elastyny w skórze.
- Kwas hialuronowy i hydrolizowane proteiny pszenicy które zatrzymują wodę w głębszych warstwach skóry, chronią ją przed przesuszeniem i zapewniają prawidłowy wzrost i budowę białek, odpowiedzialnych za młody wygląd skóry.
- Alantoina i panthenol, które wykazują działanie regenerujące i kojące, zapewniają dojrzałej cerze odnowę i przywracają uczucie komfortu.
Produkt zamknięty jest w szklanej buteleczce z pipetą.
Jego pojemność to 30ml
W bardzo wygodny i higieniczny sposób wydobywa eliksir z opakowania
Opakowanie jest wykonane solidnie, nic nie pęka, nie wylewa się. Zakrętka dobrze zamyka opakowanie. Oczywiście nie pęka, o ile nie rzucimy nim o podłogę.
Szata graficzna jest stonowana, biała buteleczka z czarną zakrętką.
Na opakowaniu podane są podstawowe informacje dotyczące produktu.
Nie ma na nim zbędnych krzykliwych napisów, grafik, barw.
Konsystencja produktu jest dość lejąca. Pipeta idealnie odmierza nam ''porcje'' eliksiru. Nic się z niej nie wylewa.
Bardzo dobrze rozprowadza się na twarzy. Trzeba odczekać parę minut aby wchłonął się i nie pozostawiał lepkiej warstwy. To jest na plus, ponieważ nie lubię mieć tłustej warstwy na twarzy. Zawsze wybieram produkty w których producent obiecuje szybkie wchłanianie bez lepkości skóry.
Zapach jest bardzo delikatnie słodkawy. Nie jest drażniący, nie powoduje podrażnień ani łzawienia oczu.
Lubię produkty które umilają nam pielęgnację swoim zapachem, ten nie należy do takich. Zapach ledwo można wyczuć. Z drugiej jednak strony wiem że są osoby które nie mogą lub nie chcą mieć produktów perfumowanych, dlatego nie będę się tego czepiała.
Produkt możemy stosować zarówno solo, jak i używać pod makijaż
Eliksir testowałam standardowo jak na mnie przez 2 miesiące.
Nakładałam zarówno pod makijaż, jak i solo po wieczornej pielęgnacji. Stosując solo nie nakładałam nic na ten eliksir, ponieważ chciałam się przekonać co ten produkt może nam zaoferować.
Rano eliksir stosowałam pod makijaż. Tak jak wspominałam trzeba odczekać kilka minut żeby produkt się wchłonął zanim nałożymy podkład, który bardzo dobrze współgrał z eliksirem. Podkład dobrze się na nim rozkładał.
Makijaż dłużej wyglądał na świeży.
Spowodowane to było tym, że skóra potrzebuje nawilżenia, żeby wydzielanie sebum było zmniejszone.
Po pierwszym tygodniu używania produktu dało się już odczuć że skóra jest nawilżona. Stała się miękka w dotyku. Po wieczornym demakijażu nie było czuć ściągnięcia skóry.
Wieczorem nakładałam po wieczornym demakijażu i peelingu.
Po kilku minutach produkt wchłaniał się nie powodując uczucia ściągnięcia skóry, dlatego też nie miałam potrzeby nakładać jakiegokolwiek kremu na wierzch.
Po pierwszym tygodniu regularnego stosowania twarz była jedynie albo aż nawilżona. żadnych dodatkowych zmian nie zauważyłam.
Po dwóch miesiącach regularnego stosowania zarówno rano, jak i wieczorem nie byłam zadowolona z efektów.
Wzięłam raz jeszcze opakowanie produktu i zaczęłam czytać zapewnienia producenta. Uśmiechnęłam się i stwierdziłam: poeta marzyciel.
Jedyne co zauważyłam to długotrwałe nawilżenie i delikatne rozjaśnienie cery.
Skóra była miękka w dotyku, nie miało miejsca uczucie ściągnięcia skóry rano ani wieczorem, co oznacza że nawilżenie to było długotrwałe.
Niestety żadnego działania odżywczego, rewitalizującego, regenerującego nie zauważyłam.
Produkt nie podrażnia, nie zapycha, ani nie uczula.
Jego regularna cena w Rossmann 42zł, w promocji 33zł
Reasumując, produkt nie spełnia obietnic producenta. Działa jedynie nawilżająco. Jest łagodny w swoim działaniu, nie powoduje podrażnień ani zapchania skóry.
Zalety:
- nawilżenie
- wygodne opakowanie
- ujednolicenie koloru
- nie podrażnia
- nie uczula
- nie zapycha
- delikatny zapach
Wady:
- brak obiecanych działań przez producenta