Od jakiegoś czasu moja skóra sprawiała mi wiele trudności – była sucha, podrażniona, swędząca. Dotychczas nie zwracałam większej uwagi na jakość i skład żeli pod prysznic, których codziennie używałam. Jednak powyższe objawy skłoniły mnie, by bardziej przyjrzeć się potrzebom mojej skóry, której kondycja uległa wyraźnemu pogorszeniu i sprawiała mi dyskomfort. Wskutek researchu w Internecie, wybrałam produkt Atoderm Intensive Gel moussant od firmy Bioderma.
Żel zamknięty jest w białym, plastikowym opakowaniu z pompką, o pojemności 1 litra, co jest dużą zaletą, ponieważ pompka ułatwia użytkowanie, a duże opakowanie jest ekonomiczne i nie zmusza do zakupów co chwilę nowego opakowania. Zaskoczyła mnie barwa żelu - błękitna, jak i jego konsystencja - jak na żel, dość rzadka, co ma jednak swoją zaletę w postaci łatwego rozprowadzania. Produkt pieni się, jednak mniej niż klasyczne, drogeryjne żele pod prysznic (przy użyciu gąbki pieni się perfekcyjnie). Żel nie zostawia na skórze tłustej warstwy ani żadnego filmu, sprawia, że skóra jest dokładnie oczyszczona, ale nie napięta, przesuszona.
Po ponad miesiącu regularnego użytkowania zauważyłam diametralne zmiany w komforcie i kondycji mojej skóry: stała się ona bardziej miękka, podrażnienia zostały złagodzone, uczucie swędzenia zostało zredukowane, co potwierdza, że produkt delikatnie oczyszcza bez naruszania bariery ochronnej skóry. Zatem obietnice producenta zostały w 100% zrealizowane.
Skład żelu jest więc wyjątkowo dobrze skomponowany dla potrzeb skóry suchej, atopowej, a za jego skuteczność odpowiadają m. in. witamina PP, która trwale odbudowuje barierę ochronną skóry atopowej poprzez zwiększenie syntezy lipidów międzykomórkowych, a także siarczan miedzi i siarczan cynku, które działają antyseptycznie i ograniczają rozwój patogennej flory bakteryjnej.
Żel jest bezzapachowy i nie zawiera mydła.
Używam żelu ponad miesiąc, codziennie 1xdziennie lub 2x dziennie. Po ponad 4 tygodniach zostało mi około 1/3 opakowania, jest to więc produkt wydajny.
Ten żel to mój hit! Zdecydowanie polecam go każdemu, kto zmaga się z problemami skórnymi, zwłaszcza atopią, przesuszeniem, swędzeniem. To skuteczny, a zarazem delikatny produkt, który naprawdę przynosi ukojenie.
Zalety:
- Skuteczność: ukojenie dla suchej, podrażnionej, swędzącej skóry;
- Skład żelu dostosowany do potrzeb skóry suchej i wymagającej;
- Wygodne, duże opakowanie z pompką;
- Wydajność;
- Łatwa dostępność (dostępny w aptekach stacjonarnych i internetowych).