WAŻNE INFO O REGULAMINIE! SPRAWDŹ SKRZYNKĘ@ I SPAM
Szampony do włosów

Nutka Szampon hipoalergiczny `Len - echinacea`

• 10 lutego 2024 o 22:49
    Nie jest delikatny
    Tuba jest duża i wygodna w użyciu, zakrętka zamykana na klik jest trwała. Zapach kremowo-ziołowy, nie jest do końca przezroczysty (raczej kremowo-biały). Na opakowaniu znajdziemy informację "Szczególnie polecany do wrażliwej skóry głowy ze skłonnością do zaczerwienienia, swędzenia i innych objawów związanych z alergią." Moja skóra głowy swędziała po umyciu tym szamponem, pomimo tych wszystkich składników łagodzących i kojących, które producent wypisuje wraz z działaniem na opakowaniu. Zdaję sobie sprawę z tego, że większość szamponów mi nie odpowiada, bo są zbyt delikatne lub właśnie pozostawiają coś na skórze, co szybko zaczyna reagować i zaostrzać problem. Ale to najczęściej są szampony drogeryjne, które po prostu sobie próbuję, a nie produkt, który producent opisuje jako rozwiązujący moje dość konkretne problemy. Zużyłam jako szampon do pierwszego mycia, drugie mycie to sprawdzony szampon, w takiej konfiguracji nie było problemu.
  • 4 lutego 2024 o 16:38
    Szampon Nutka zakupiłam podczas jednej z wyprzedaży. Spodobał mi się opis producenta i skład,więc wzięłam go z myślą o używaniu jako codzienny szampon. Jest to bardzo dobry produkt do codziennej pielęgnacji – delikatnie ,ale skutecznie oczyszcza skórę głowy i bardzo ładnie pachnie. OPAKOWANIE Opakowanie jest bardzo ładne – piekna grafika z kwiatami oraz wyraziste koory, które dominują:biel, błękit oraz fiolet wyglądają bardzo ładnie. Logo marki i nazwa produktu górują nad całością. Tubka jest wykonana z miękkiego tworzywa, zamknięcie na klik działa bez zarzutu, nie trzeba się z nią męczyć. SZAMPON Na początku warto zwrócić uwagę na świetny skład który jest przyjazny wrażliwcom. Szampon został oparty na łagodnych substancjach myjących, więc będzie odpowiedni nawet dla osób ze skóra wrażliwą głowy, jego formuła jest hipoalergiczna składzie znajdziemy ekstrakty roślinne. Sam szampon ma żelową konsystencję i przyjemny, kwiatowy zapach. Dokładnie, ale delikatnie oczyszcza włosy i skórę głowy. Nie podrażnia, nie wysusza i nie przyspiesza ani nie spowalnia przetłuszczania włosów. Włosy po umyciu są gładkie, miękkie w dotyku, sypkie, odvite od nasady i lśniące. Bardzo lubię ten efekt. Szampon jest całkiem wydajny, wystarczył mi na prawie miesiąc stosowania, raz na jakiś czas używałam szamponu z SLS dla dokładniejszego oczyszczenia. Produkt niewątpliwie wart uwagi, ma dobry skład, działanie i dobrą cenę. PLUSY: + dobrze się pieni + dokładnie, ale delikatnie oczyszcza + włosy są sypkie, miękkie + całkiem wydajny + praktyczne opakowanie + dobra cena + wydajność + polska marka
  • 13 grudnia 2021 o 16:38
    Do jego działania nie mam większych zastrzeżeń, ale nie jestem pewna, czy na co dzień powinny go stosować osoby z wrażliwą skórą głowy.
    Szampon znalazłam w boxie kosmetycznym. To moje pierwsze spotkanie z marką Nutka. Czy udane? Trochę tak, trochę nie. ;D Mam włosy wysokoporowate, typ wurly. Z natury są suche, szorstkie, matowe, plączą się i puszą. Myję je codziennie lub co drugi dzień, ponieważ dość szybko przetłuszczają się. Od szamponu oczekuję porządnego oczyszczenia włosów i skóry głowy, bez podrażniania tej ostatniej. Wszelkie obietnice dotyczące pielęgnacji włosów (nawilżenie, wygładzenie) ignoruję, bo to zadanie dla masek, odżywek, olejów itd., a nie szamponów… Kosmetyk został zamknięty w tubce o pojemności 222 ml, wyposażonej w solidne zamknięcie na zatrzask. Nie miałam problemów z wyciśnięciem produktu z opakowania, nie ma on bowiem gęstej konsystencji. Z drugiej strony nie jest też zbyt lejący, dzięki czemu aplikacja na skórę głowy jest łatwa i szybka. Dla mnie okej, nie mam zastrzeżeń. Niestety szampon pieni się bardzo słabo. Mnie generalnie łagodne szampony już przyzwyczaiły do małej ilości piany, jednak w przypadku recenzowanego jest to wybitnie uciążliwe. Oczywiście większa ilość produktu generuje większą pianę, ale wiadomo, że wpływa to niekorzystnie na wydajność, która i bez tego jest przeciętna. Szampon pachnie delikatnie, „kremowo”, aromat ten traktuję całkowicie neutralnie. Producent w stosunku do recenzowanego gagatka używa takich określeń jak „hipoalergiczny”, „bogata receptura inspirowana naturą”, „szczególnie polecany do wrażliwej skóry głowy (…)”. No nie wiem, ja mam trochę wątpliwości… Niby faktycznie na początku w składzie znajdują się delikatne substancje myjące, ale dalej, na piątym miejscu jest Sodium C14-16 Olefin Sulfonate – mocny detergent (dla niektórych o średniej mocy). Mając wrażliwą skórę głowy, raczej bym go nie stosowała przy każdym myciu, choć oczywiście nie jest powiedziane, że zawsze zadziała drażniąco. Mimo że co do zasady na co dzień stosuję łagodne szampony, recenzowanego używałam praktycznie przy każdym myciu i nie zauważyłam, by jakkolwiek podrażnił skórę. Zaznaczam jednak – nie jestem wrażliwcem. Do działania szamponu nie mam zastrzeżeń. Dobrze domywa skórę głowy, usuwa sebum, resztki produktów stylizujących, skutecznie oczyszcza włosy. Nie plącze ich, nie powoduje szorstkości, nie zmniejsza objętości. Niczym szczególnym nie wyróżnia się, jest po prostu poprawny. Zużyłam go już jakiś czas temu i gdyby nie recenzja, to już bym o nim zapomniała. Produkt jest dostępny online, w cenie regularnej kosztuje 7-9 zł. To dość niska cena. Podsumowując, szampon robi, co powinien robić, ale nie planuję do niego wracać. Ma wady, które mnie drażniły, jak chociażby słaba wydajność czy to, że kiepsko się pieni. Nasza znajomość kończy się na jednym opakowaniu.
    Zalety:
    • dobrze oczyszcza skórę głowy i włosy
    • nie plącze włosów, nie powoduje ich szorstkości
    Wady:
    • zawiera (średnio) mocny detergent, co kłóci się z opisem na opakowaniu („co nas wyróżnia: łagodne składniki myjące”)
    • pieni się bardzo słabo
  • 5 grudnia 2021 o 17:12
    Przeciętny szampon
    Szampon bardzo delikatnie i przyjemnie pachnie. Jest dosyć rzadki dlatego dobrze wydobywa się go z opakowania do samego końca. Jego pojemność to 222 ml. Szampon delikatnie się pieni, jest średnio wydajny. Konieczna jest dobra odżywka do kompletu bo tak naprawdę nie robi nic dobrego moim włosom. Oczyszcza włosy, ale ich nie wygładza, nie daje żadnego blasku jak pisze producent. Ma wspomagać regulacje wydzielania sebum czego nie zauważyłam. Ten szampon nie przynosi żadnych korzyści moim włosom.
  • 5 października 2021 o 13:46
    Taki zwykły
    Marka Nutka była mi znana tylko z wizażu , widziałam dość entuzjastyczne recenzje , ale tak jakoś nie byłam przekonana , czy chce cokolwiek z ich oferty poznać . Problem rozwiązał się sam - recenzowany szampon otrzymałam w prezencie , dzisiaj skończyłam swoje opakowanie i nie zauważyłam by dawał efekt WOW , jak dla mnie to zwykły codzienny szampon który nie zapada na długo w pamięć. Opakowanie ma formę tubki - miękkiej i plastikowej z bardzo ładną kwiatową grafiką , więc całość jest niezwykle przyjemna dla oka . Z opakowania dowiemy się również , że szampon zawiera łagodne , naturalne składniki myjące , kompleks prebiotyczny , witaminę B5 , ekstrakt z nasion lnu oraz alantoinę . Czyli jeśli ktoś lubi takie delikatne szampony na pewno zwróci uwagę i na ten wypust . Ja tam fanką nie jestem . Szampon ma biały odcień , dość rzadką konsystencję co znacznie obniża wydajność produktu i zapach taki w sumie nie za ciekawy - niby ziołowa nuta , niby gorzkawa ale i mydliny czuć . Na szczęście moje włosy nie są dobrym nośnikiem zapachów , wiec i tego aromatu nie czuję zbyt długo . Jest jak wspomniałam wcześniej łagodny , więc jest dość nisko pienny , przez to , bym miała poczucie dobrze umytych włosów trochę jednak musiałam go na włosy dać . Jak już się spieni to w żaden sposób włosów nie oblepia , nie splątuje nadmiernie i bardzo łatwo go spłukać . Po jego użyciu nie miałam również problemu z tym , by rozczesać włosy . Muszę przyznać , że oczyszcza i odświeża włosy bardzo dobrze . Czy to sebum , czy kurz, czy resztki preparatów do stylizacji - radzi sobie naprawdę dobrze . Włosy po jego użyciu są leciutkie , sypkie i lekko odbite u nasady - wymagają jednak dociążenia , gdyż dla mnie są aż za leciutkie . Szampon w żaden sposób nie wpływa na to , by włosy szybciej się przetłuszczały , nie wywołał również łupieżu czy podrażnień skóry głowy . Nie zauważyłam by miał jakiś zbawienny wpływ na włosy ( moje to średnie pory , rozjaśniane z tendencją to przesuszania się ) Owszem , nadaje włosom miękkość i gładkość ( włosy się po nim nie puszą ) ale żeby miał działanie nawilżające czy też nabłyszczające tego nie zauważyłam . Używało się spoko , ale cudów nie było , niby od szamponów nie wymagam nie wiadomo czego , ale też używałam w swoim życiu lepszych . Podsumowując zwykły szampon , który można , ale nie koniecznie trzeba mieć.
    Zalety:
    • nie wywołuje łupieżu
    • nie podrażnia skóry głowy
    • dobrze oczyszcza i odświeża włosy
    • nie splątuje ich
    • nie przetłuszcza nadmiernie włosów
    • delikatnie je zmiękcza
    Wady:
    • słabo dociąża
    • niezbyt przyjemny zapach
    • nie ma działania nawilżającego
    • mało wydajny