Szampony do włosów

NaturalME Szampon do włosów przetłuszczających się z tendencją do wypadania `Hibiskus i mydłoka`

• 9 kwietnia 2023 o 1:04
    Naturalny skład to nie wszystko
    Zakupiłem kilka butelek ponieważ skład który widzę na opakowaniu wskazuje na łagodne oczyszczanie. Niestety moja skóra głowy tak się pogorszyła ze zaczęły mi wypadać włosy. Najpierw zaczęło się swędzenie później strupy. Co do działania - Szampon dobrze się pieni, dobrze oczyszcza, i bardzo mocno chelatuje włosy. Włosy stają się tępe i można sobie niezle włosy poplątać i wyrywać. Mam włosy kręcone krótkie. Szkoda ze tak to wyglada. Sprawdzałem na papierku lakmusowym odczyn pH i wyszło ok. 6 może to być też wina lekko podwyższonego pH więc nie polecam. Producent tez nigdzie nie zawiera informacji o pH :/
    Zalety:
    • Wydajność, cena, zapach, oczyszczenie
    Wady:
    • Wysusza skore głowy, podrażnia ją, plącze włosy
    So_Flow
    8 stycznia 2023 o 18:13
    Spodziewałam się natury, a wyszło jak zwykle.
    Od dłuższego czasu nie używam szamponów które zawierają SLS-y i inne drażniące składniki. Cały czas szukam jakiegoś łagodnego produktu, które zrobi swoje, a jednocześnie nie będzie powodował swędzenia delikatnej skóry głowy. Ten szampon dostałam w prezencie od koleżanki które wie, że jestem maniaczką naturalnych kosmetyków. Kiedy zobaczyłam, że szampon nie zawiera SLS-ów, wypróbowałam go ciemno, bez czytania etykiety do końca. Niestety moja wrażliwa skóra od razu zareagowała swędzeniem. Dopiero po kilku myciach usiadłam z lupą, żeby przestudiować skład. Szampon zawiera Cocamidopropyl Betaine, który jest zamiennikiem SLS-a ułatwiającym pienienie się produktu. Niestety moja skóra źle na niego reaguje. Szampon zawiera również aceton i kilka mniejszych złoczyńców, które wrażliwym osobom mogą zrobić niezłe kuku na głowie. I tu nauczka dla mnie, żeby zawsze czytać etykiety i sprawdzać skład. Zapewne u mniej wrażliwych osób szampon sprawdzi się doskonale, ja natomiast muszę go pożegnać, bo aż tak rewelacyjnego działania nie ma, żebym tolerowała skutki uboczne.
    Zalety:
    • ładny zapach
    • przezroczysta buteleczka - widać ile produktu jeszcze zostało
    • 95% składników naturalnych
    • delikatnie myje i oczyszcza skórę głowy
    Wady:
    • słabo się pieni
    • mało wydajny
    • podrażnia skórę głowy (być może tylko wrażliwcy to odczują)
    • nie zmniejszył przetłuszczania się włosów
    • wypadanie włosów pozostało na tym samym poziomie
    Szpaksa
    27 września 2021 o 10:53
    Zbyt słaby
    Całe życie stosowałam klasyczne rypacze. Mam włosy cienkie, ale dość gęste, średnie pory w kierunku niskich. Kiedyś miałam problem z przetłuszczaniem, ale wyprowadziłam włosy tak, że obecnie wystarczy mi mycie na 2-3 dni z czego się bardzo cieszę. Próbuje wprowadził łagodne szampony do pielęgnacji, ponieważ pomimo miłości do rypaczy, czuję, że mój skalp potrzebuje odpoczynku. Objawia się to lekkim swędzeniem i uczuciem dyskomfortu. Na pierwszy ogień poszedł właśnie ten szampon. Niestety, nie przekonałam się do niego. Ładnie pachnie i o dziwo całkiem niegłupio się pieni. Byłam dobrej myśli. Umyłam nim głowę dwukrotnie. Niestety po 1,5 dnia włosy wyglądają bardzo nieświeżo. Nie polecam do włosów przetłuszczających się.
  • 6 grudnia 2020 o 19:43
    Bardzo łagodny szampon
    Moje włosy: średniopory w kierunku wysokoporów, kręcone pomiędzy 2a/2b, grube, gęste, niefarbowane, naturalnie koloru bardzo ciemnego brązu. Długość do łopatek. O szamponie. Opakowanie to minimalistyczna butelka z ciemnego plastiku zamykana za zatrzask. Grafika prosta, bez zbędnych upstrzeń z matową etykietką. Jak na szampon naturalny to pojemność całkiem spora 300 ml. Na ten produkt zdecydowałam się ze względu na naturalny skład, bogactwo ekstraktów oraz bardzo delikatne substancje myjące. Zapach określiłabym jako taki cytrusowy. Co do działania. Szampon pomimo łagodnych substancji myjących, dobrze doczyszcza skórę głowy (nie stosuję go na całą długość włosów), odbija włosy od nasady. Świeżość, którą zapewnia utrzymuje się u mnie ok. 3 dni. Niemniej jednak potrzebuję sporą dawkę szamponu, ponieważ bardzo słabo się pieni. Wykonuję delikatny masaż skóry z głową spuszczoną w dół, więc nie plączą mi się bardzo włosy. Bez problemu się także spłukuje, a powstała piana dobrze doczyszcza włosy na długości. Każdorazowo stosuję także odżywki do włosów więc nie jestem w stanie określić działania samego szamponu na włosy. Odnośnie działania na skórę głowy to na pewno mnie nie podrażnił, nie spowodował uczucia swędzenia, czy łupieżu ale też nie jestem pewna czy ograniczył wypadanie włosów, ponieważ stosuję wcierki, które powodują przyrost nowych włosów. Nie jestem pewna czy wrócę do tego produktu, ponieważ lubię testować nowości. Ewentualnie wypróbuję inne szampony tej firmy.
  • 28 sierpnia 2020 o 10:40
    Myję nim tylko grzywkę...
    Ostatnio mam świra na punkcie naturalnych kosmetyków i właśnie dlatego ten szampon wylądował w moim koszyku. Naturalny skład i dla przetłuszczajacych włosów ? - tak tak tak ! Własnie dla mnie ! Niestety pierwsza aplikacja szamponu sprawiła, że czar prysnął... przy tak długich włosach jak moje zawsze nakładam szampon tylko na nasadę włosów i bardzo delikatnie masuję, żeby nie poplątać włosów. Tutak wydarzyła się tragedia ! Wlosy zaczęły plątać się OKROPNIE, chyba pierwszy raz popłakałabym się pod prysznicem. Włosy rozczesywałam bardzo długo, masę przy tym ich wyrwalam, ale długość została. U nasady były okropnie matowe i suche. Nie lubię marnotractwa, dlatego myję tym szaponem tylko grzywkę, bo z nią nie bedę mieć problemu w razie rozczesywania. Skóra głowy faktycznie była dobrze oczyszczona, ale drugi raz na pewno nie zaryzykuję ... A zapowiadało się tak wspaniale :( ...
    Zalety:
    • skład
    Wady:
    • wysusza włosy, powstają okropne kołtuny :(