Mydlarnia Cztery Szpaki Szampon w Kostce Uniwersalny 75g
Mydlarnia Cztery Szpaki Szampon do włosów w kostce 75g Cztery Szpaki
33,25 zł
Mydlarnia Cztery Szpaki
38,99 zł
Szampon na bazie roślinnych składników idealny do codziennego stosowania przy wszystkich typach włosów. Szampon, którego nie musimy pakować w plastikową butelkę. Podczas jego użycia powstaje obfita, gęsta piana o cytrusowym zapachu, która doskonale oczyszcza i bez problemu się zmywa, a także pielęgnuje włosy, unosi je u nasady i pozostawia po sobie blask.
Używanie naszego szamponu w kostce to (dosłownie) czysta przyjemność. Ktoś, kto dotychczas nie miał do czynienia z taką formułą, początkowo będzie do niej podchodzić z ciekawością, a może nawet trochę nieufnie. Możemy się jednak założyć, że szybko okaże się, że zupełnie niepotrzebnie. Wygodny, poręczny krążek doskonale mydli się w dłoniach, tworząc pachnącą pianę, którą łatwo rozprowadzić na włosach i skórze. Można też bezpośrednio masować nim głowę łącząc przyjemne z pożytecznym. 75 gramowa kostka powinna wystarczyć na około 1,5 miesiąca stosowania kilka razy w tygodniu. Możesz dodatkowo zwiększyć jej wydajność, jeśli po użyciu odłożysz ją w miejsce, gdzie będzie mogła wyschnąć przed kolejnym myciem.
Skład szamponu i jego pozytywne działanie na włosy
W składzie znajdziesz m.in. naturalne detergenty - SCI (Sodium Cocoyl Isethionate) i SCS (Sodium Coco Sulfate) - to one są odpowiedzialne za oczyszczenie i utrzymanie świeżości Twoich włosów. Dzięki temu, że występują w połączeniu z delikatnymi, pielęgnującymi substancjami, udało nam się opracować najłagodniejszą dla włosów, ale wciąż spełniającą swoje zadanie recepturę.
Oleje - masło shea, masło kakaowe i olej jojoba - działają odżywczo, łagodząco i regenerująco. Pomagają utrzymać optymalny stopień nawilżenia włosów i stanowią naturalną barierę ochronną przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i czynników atmosferycznych.
Olej rycynowy - zapobiega wypadaniu włosów, stymuluje ich porost i działa wzmacniająco na cebulki włosów. Działa antybakteryjnie, dezynfekująco i łagodząco na różnego rodzaju podrażnienia. Niweluje nadmierną suchość skalpu i włosów i jest pomocny w walce z łupieżem i innymi chorobami skóry głowy.
Inulina - sprawia, że włosy są gładkie, jedwabiste i przyjemne w dotyku - to ona jest również odpowiedzialna za ten szczególny blask. Posiada naturalną zdolność zatrzymywania na skórze i włosach składników lipofilnych i olejków eterycznych - dzięki temu wydłuża czas ich oddziaływania.
Glinka czerwona - reguluje poziom sebum i pracę gruczołów łojowych. Uszczelnia również naczynia krwionośne, dzięki czemu poprawia krążenie podskórne i wzmacnia cebulki włosów. Nie podrażnia wrażliwej skóry głowy.
D-Panthenol - szeroko znany ze swoich właściwości łagodzących i kondycjonujących. Działa kojąco na skórę głowy i sprawia, że staje się mniej podatna na rozwój stanów zapalnych. Pomaga utrzymać optymalny stopień nawilżenia włosów, sprawia, że stają się bardziej sprężyste, optycznie pogrubione i łatwiej się rozczesują.
Olejek eteryczny zielona cytryna - to główny sprawca świeżego, cytrusowego zapachu szamponu. Wspomaga pielęgnację skóry łojotokowej, z grzybicą czy egzemą oraz pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych i infekcji skóry.
Olejek eteryczny geraniowy - posiada właściwości przeciwbakteryjne, antyseptyczne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Działa tonizująco, poprawia cyrkulację krwi i limfy i łagodzi stany zapalne.
Nasi użytkownicy zostawili 88 opinii dla tego produktu. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótkie podsumowanie na ich podstawie:
Ciekawe doświadczenie mycia włosów szamponem w kostce. Byłam sceptycznie nastawiona początkowo, ale okazało się to całkiem przyjemne rozwiązanie. Choć wydaje mi się on mało wydajny jak na razie. Zapach nie drażni ani nie jest nachalny, pieni się całkiem nieźle, jak już się rozrusza kostkę wodą. Włosy mile w dotyku i całkiem długo świeże. Na pewno jeszcze podejmę kolejna próbę z tym szamponem.
Kupiłam ten szampon zaciekawiona jego efektami bo nigdy nie stosowałam tego typu produktu i wow. Szampon bardzo dobrze się pieni, pachnie super, oczyszcza widocznie włosy, pozostawiając na nich delikatny zapach kokosa. Włosy są po nim lekkie i dobrze oczyszczone. Na pewno do niego jeszcze wrócę, zwłaszcza przy okazji jakiejś podróży.
Ostatnio miałam okazję przetestować szampon w kostce od marki 4 Szpaki, która jest już moim 4 produktem od niech. Po kilku tygodniach regularnego użytkowania mogę podzielić się moimi wrażeniami.
To naprawde dobry produkt, wiem że wiele osob nie jest przekonanych ale mysle ze to kwestia tego ze jestesmy przyzwyczajeni do tego ze szampon jest plynnny a nie w kostce jak mydlo.
Moje wlosy sa bardzo dobrze doczyszczone i sypkie. maja delikatny zapch.
Na plus na pewno jest tez to ze pokochaja je osoby ktore lubia podrozowac ponieaz w czasie podrozy nie zabieramy płynów a taka mala kosteczke :)
Zalety:
Jakosc
Wydajnosc
Bardzo dobre dzialnie
Wady:
Kartonik wykonany z recyklingowanego papieru, które niesttsy jest moim zdaniem największym minusem produktu poniewaz nie wytrzymuje dlugo i musimy znalezc dla niego inne opakowanie.
Jestem bardzo zadowolona z produktu. Jakość, a przede wszystkim pomysł w kostce. Na podróże, wakacje czy szybkie wyjazdy jest idealny!
Podręczny wszędzie zapakujesz w małej kosmetyczce, a do samolotu nie trzeba się tłumaczyć bo jest w kostce.
Używanie tego szamponu może jest mniej wygodne niż z tradycyjnego produktu, ale za wydajność daje kolejny plusik.
Minus - ewentualnie zapach, bo nie wstrzelił się u mnie, ale i tak za całą resztę jestem bardzo zadowolona. Polecam!
To moje pierwsze podejście do szamponu w kostce i zasadniczo jest w porządku, z kilkoma małymi "ale". Kostka pachnie przyjemnie i dobrze oczyszcza włosy. Pienienie się to zdecydowanie rzeczy wymagająca znalezienie "metody" na wytworzenie optymalnej ilości piany i to spora różnica w stosunku do zwykłych szamponów. Włosy są po niej nawilżone i czyste, po wysuszeniu nabierają też fajnej objętości. Zasadniczo szampon sprawdzałby się nieźle na wyjazdy gdyby nie fakt, że trzeba go trochę suszyć po użyciu i generalnie przyda mu się lepsze opakowanie niż te fabryczne. Jego wydajność jest raczej też przeciętna.
BARDZO POLECAM. Zamówiłam szampon oraz odżywkę na próbę przed wyjazdem z bagażem podręcznym. Przed zakupem sama poszukiwałam opinii osób z podobnym rodzajem włosów do mojego, bo tylko takie opinie rzeczywiście coś nam powiedzą. Mam proste, bardzo długie blond włosy z pasemkami, cienkie, ale gęste, bardzo plączące się na karku, przetłuszczające się (muszę myć codziennie). Często mam alergię na kosmetyki. Na co dzień używałam szamponów "nadających objętość i unoszących włosy u nasady. Szpaczkowy szampon się u mnie sprawdził nawet lepiej niż oczekiwałam. Co więcej, zauważyłam, że włosy są jakby mniej przetłuszczone niż po szamponach, które do tej pory stosowałam? Są dosyć sztywne u nasady, a zatem szpaczkowy szampon nie ustępuje płynnym szamponom "nadającym objętość". Ponieważ mam dużo włosów, muszę nakładać go pocierając kostką o głowę, ale nie zauważyłam, żeby włosy były bardziej splątane niż zwykle (przy zastosowaniu odżywki w kostce oczywiście). Jest dosyć wygodny, mycie nie zajmuje mi więcej czasu niż płynnym szamponem (no może, jak już kostka się kończy to nakładanie jest trochę bardziej kłopotliwe). Właśnie zamówiłam kolejne szampony delikatny i normalizujący do przetestowania.
Eksplorując alternatywy Less Waste trafiłam kilka lat temu na tego klasyka.
Wypóbowałam też kilka innych kostek: od Ministerstwa dobrego mydła, Alterry, Anwen, Starej Mydlarni, LBiotica czy droższą opcję od Davines.
Ale zawsze wracałam do tego, bo na tyle wysoko podniósł poprzeczkę całej kategorii, że żadna inna kostka jak dotąd go nie przebiła.
Moja skóra głowy jest wrażliwa, z tendencją do przetłuszczania.
Cztery Szpaki okazały się najlepsze pod względem oczyszczenia. Nie robią przyklapu i nie przyspieszają przetłuszczania włosów - przeciwnie. Po myciu są one sypkie, miękkie, odbite od nasady, ale nie przesuszone. I tego właśnie szukałam. Zaznaczę tylko, że włosy podczas mycia spieniam dwukrotnie, bo pojedyncze mycie okazało się dla mnie niewystarczające.
Zalety:
Poręczna i less wastowa forma kostki
Skutecznie domywa
Nieźle się pieni
Jest wydajny
Włosy dobrze na niego reagują, nie są przesuszone, albo spuszone
Od dłuższego czasu staram się korzystać z produktów w kostce, żeby nie produkować plastiku i to mój pierwszy szampon w kostce. Totalnie się zachwyciłam. Szampon dokładnie myje włosy, są czyste i świeże, nie wyglądają na tłuste ani nie są matowe. Wręcz przeciwnie, włosy są lśniące i puszyste. Szampon bardzo ładnie pachnie.
To najlepszy szampon w kostce, jaki kiedykolwiek miałam, a przetestowałam ich całkiem sporo. Żaden szampon w kostce tak dobrze nie oczyszcza skóry głowy co ten. Kostka dobrze się pieni, jest wydajna i bardzo ładnie pachnie.
Pierwszy raz dorwałam próbkę szamponu Uniwersalnego w jakiejś babskiej gazetce. Opłacało się kupić i wypróbować. Malutką kostkę używałam przez prawie 2 miesiące, myjąc włosy codziennie. Byłam zachwycona tym, jak się pieni, jak łatwo rozprowadza na włosach i jak przyjemnie się jej używa.
Więc kupiłam pełnowymiarowy szampon raz, drugi i trzeci i tak już nam razem życie płynie od roku. Kupuję szampon uniwersalny. Mam skórę głowy dość wrażliwą, czasem swędzącą, bardzo łatwo mi z nią "przedobrzyć" i mieć problemy, więc muszę o nią solidnie dbać. Z kolei same włosy są wysokoporowate, w dodatku rozjaśniane, więc na co dzień potrzebuję delikatnego szamponu, który jednak da mi poczucie oczyszczenia skóry głowy. Szampon jest bardzo wydajny, choć pod koniec nieco się kruszy, ale i tak po złożeniu go do kupy da się nim myć wygodnie głowę. Trzeba uważać, by nie zostawiać go na mokrej powierzchni, bo szybciej się zużywa.
To był mój pierwszy szampon w kostce i jedyny, jaki próbowałam, zgodnie z zasadą, że jak coś działa, to po co to zmieniać :) doceniam również, że w mojej łazience jest odrobinę mniej plastiku.
Zalety:
Wydajny
Delikatny dla skóry głowy, ale daje poczucie oczyszczenia
Kostka od szpaków okazała się lepsza od tej z soap shop. O dziwo kartonowe opakowanie wytrzymało bez problemu dwu tygodniowy rajd po Azji. Zapach bardzo delikatny. Kostka dość szybko się rozciapała ale nie winię jej bo warunki były ekstremalne. Ładnie domywa włosy, nie zostawia osadu, dobrze się pieni. Włosy są świeże standardowo u mnie czyli 1'5 dnia Generalnie chyba kupię kolejną kostkę żeby wypróbować ją w domowych warunkach.
Co odmieniło moje włosowe życie? Szampony w kostce i rozrobiona piana.
Co odmieniło moje włosowe życie? Szampony w kostce i rozrobiona piana.
Wymagająca skóra głowy nie zna słów "szybko i nieważne czym", i dlatego zaczęłam sięgać po takie szampony.
Kostka w kontakcie z niewielką ilością letniej wody tworzy delikatną pianę, którą nakładamy na scalp i myjemy.
Ten produkt od mydlarni jest naturalny, stworzony na bazie z naturalnych składników, według producenta idealny do wszystkich rodzajów włosów….ale czy do wszystkich rodzajów skóry głowy ? Niestety nie! Przy mojej wymagającej skórze, problematycznej i skłonnej do przesuszeń niestety nie nadaje się. Kostka bardzo dokładnie oczyszcza i u mnie spowodowała totalne przesuszenie skóry. Jednakże mogę śmiało powiedzieć, że włosy po tym produkcie są zdecydowanie bardziej sypkie i bardzo oczyszczone oraz bardziej chłonne na pielęgnacje.
Zalety:
Szampon w kostce, to jest genialne rozwiązanie aby nie bawić się w rozrabianie piany,
Opakowanie w stylu zero waste, w 100% nadaje się do recyklingu,
Oczyszczanie, ten produkt bardzo oczyszcza skórę głowy ale i same włosy. Po umyciu włosy są sypkie, podatne na pielęgnacje ale i stylizacje, są tez wyraźnie odbite u nasady.
Wydajny produkt, nie potrzeba dużo aby umyć głowę,
Rozrobioną piana, wystarczy chwilka plus letnia woda i piana jest gotowa,
Mydło z czasem nie rozpada się na drobne kawałki, wszystko trzyma się aż do momentu wykończenia.
Wydajny kosmetyk,
Wady:
U mnie niestety ten produkt przesuszył skórę głowy, ale ja mam wymagająca skórę, podatną na przesuszenia lub obciążenia pielęgnacją.
Miałam ochotę przetestować szampon w formie kostki i po przeczytaniu wielu różnych opinii zdecydowałam się właśnie na ten produkt. Nie żałuję! To jest naprawdę jedyny szampon, który tak dobrze oczyszcza skórę głowy i włosy. Włosy aż skrzypiały z zachwytu, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Po umyciu zawszę stosuję odżywkę, a włosy po niej wydawały mi się bardziej miękkie niż zazwyczaj.
Kostkę od razu przełożyłam do metalowego pojemniczka (po puszystym musie z tej samej marki) i dzięki temu nie miałam problemu z suszeniem i przechowywaniem.
Samo mycie - bezproblemowe; lekko zwilżyć kostkę, spienić w rękach i nałożyć pianę na skórę głowy (nie tarłam kostką włosów). Zapach przyjemny - cytrusowy. A wydajność - mega. Przy moich śrenio długich i średnio grubych włosach, mytych co 2-3 dni- chyba z pół roku ze mną był.
Po jakimś czasie, dla porównania, kupiłam szampon w kostce z innej firmy...żałuję...., ale za to wiem, że na pewno wrócę do Czterech Szpaków.
Zalety:
Oczyszczenie skóry głowy i włosów.
Wydajność.
Wady:
Najwygodniej przełożyć kostkę do innego opakowania, a takowe nie zawsze jest pod ręką.
Uzywam tego szamponu od kilku miesiecy na zmiane z innymi. Szampon swietnie sie pieni, latwo sie rozprowadza i bez problemu splukuje. Daje uczucie czystosci. Wlosy wygladaja lsniaco. Jest mega wydajny, niewielka ilosc daje b.duzo gestej piany.
Jedynie co to trzeba przestawic sie na inny sposob pozyskania piany. Po latach uzywania szamponu z butelki tu trzeba opracowac sobie nowy sposob np. kubeczkowy. Bo na pewno nie powinno sie trzec ta kostka po mokrych wlosach
Zalety:
Mega wydajny
Duzo gestej piany
Uczucie czystosci skory glowy
Bardzo dobry sklad
Bardzo delikatny cytrusowy zapach
Wady:
Moze to nie wada, ale trzeba uwazac jak przechowuje sie ten szampon. Koniecznie trzeba odlozyc w suche miejsce.
Szampon jest mocny, ale super oczyszcza włosy. Czuc to oczyszczenie, ale tez wygladzenie. Ma dobry skład w którym znajdziemy maslo shea, masło kakaowe, pantenol, olej jojoba, olej rycynowy, insuline dodajaca blasku i glinke czerwona regulująca pracę gruczołów. Włosy fajnie się po nim rozczesuja i są miękkie jak na użycie szamponu oczyszczającego. Ładny cytrusowy zapach, choć uzywanie tej kostki może być problematyczne.
Szampony w kostce stosuję z dwóch powodów. Po pierwsze - minimalizuję plastikowy odpad, bo nie zostaje mi po nim puste opakowanie. Po drugie, często w ich składach nie znajduję cocamidopropyl betaine, czyli składnika, który powoduje u mnie swędzenie skóry przy dłuższym stosowaniu, a który w tych tradycyjnych szamponach producenci jeszcze chętnie stosują jako ten łagodniejszy środek myjący.
"Szpakowy" szampon od dawna był na mojej liście do wypróbowania, ale jakoś zawsze wybierałam jakiś inny, dostępny na miejscu, aż w końcu pojawił się jako dodatek do któregoś z kobiecych czasopism i tak w końcu wylądował na mojej czuprynie.
I żałuję, że wcześniej jednak go nie zamawiałam (stacjonarnie chyba jest nie do kupienia, a może się mylę? przynajmniej ja nie widziałam).
Moje włosy nie mają jakiś szczególnych wymagań, byle by tylko nie używać preparatów, które by wysuszały pasma. Szampon ma oczyścić natomiast wszelką pielęgnację pozostawiam olejkom.
"Szpakowa" kostka świetnie się pieni, co już pozytywnie mnie zaskoczyło, bo z szamponami w takiej formie różnie bywa. Kostkę traktuję jak typowe mydło, spieniam w zwilżonych dłoniach. Piana jest gęsta, miękka i dobrze pokrywa zwilżone kosmyki, jednocześnie dobrze się spłukuje i nie pozostawia na pasmach osadu.
Po osuszeniu włosów są one przyjemnie oczyszczone i odświeżone, lekkie oraz uniesiony przy skórze, co bardzo cenię bo nie czuję się komfortowo, gdy moje włosy są "przygładzone" do skóry, wyglądają na oklapnięte. raczej nie jest mi do twarzy z taką fryzurą.
Ponadto kosmyki nie są przesuszone i dobrze się układają. Wystarczy im kropla olejku na zakończenie pielęgnacji i włosy przez cały dzień są świeże, miękkie, ładnie wyglądają i są podatne na układanie.
Kostka ma bardzo subtelny zapach, delikatnie cytrusowy, który nie pozostaje na włosach.
Zaskoczyła mnie natomiast konsystencja. Przy pierwszym użyciu mamy w dłoniach gładką kostkę, ale po kilku zastosowaniach wyłania się jakby grudkowa struktura, coś w rodzaju zatopionych ziaren ryżu po ugotowaniu. Szczerze przyznam, nie wiem czym one są, ale nie ujmuje to w niczym ani samej kostce, ani jej właściwościom. Za każdym razem produkt szybko się pieni i do samego końca nie ma z nim żadnego problemu.
Bardzo chętnie sięgnę po ten szampon jeszcze nie raz i to już w formie pełnowymiarowej. Cieszę się, że są jeszcze w kobiecych gazetach takiego typu dodatki. Już niejednokrotnie trafiłam na dobry kosmetyk, choć normalnie bym na niego nie zwróciła uwagi. Na szampon miała ochotę już dawno, ale złożyło się inaczej, a skoro nie przyszła góra do Mahometa, to Mahomet przyszedł do góry :P
Szampon od szpaków jest pierwszym kosmetykiem do włosów w kostce, po który sięgnęłam.
Używałam na kilka sposobów - spieniałam, pocierałam włosy i w dłoniach wytwarzałam pianę, którą nakładałam.
Szampon jest całkiem wydajny, dobrze oczyszcza włosy, jest delikatny, ładnie pachnie tak cytrusowo, lecz niezbyt mocno.
Pieni się całkiem dobrze w każdej formie. Trzeba go jednak po użyciu wysuszyć, a tutaj ma małe problemy z dosychaniem.
Nawilża i oczyszcza włosy, nie wzmaga jakichś podrażnień, uczuleń. Jest świetny na wyjazdy i nadaje się nie tylko zgodnie ze swoim przeznaczeniem.
Włosy zyskują objętość, odświeżenie i dobrze przyjmują inne kosmetyki pielęgnacyjne.
Teraz mam swojego faworyta, jednak czasem dla różnorodności, wracam do niego. Spisuje się za każdym razem bardzo dobrze.
Zalety:
Oczyszcza, nawilża i nabłyszcza włosy
Dodaje objętości
Less Waste, wegański i polski producent
Zawartość glinki
Dobrze się pieni
Wady:
Wydajność jest jego słabszą stroną, co wraz z ceną regularną nie zachwyca
Trzeba go starannie wysuszyć, im miększy, tym szybciej się zużywa
Cieżko mi było uwierzyć, gdy zobaczyłam ten szampon jako dodatek do jakiegoś magazynu za jakieś 10 zł. Nigdy nie byłam przekonana do szamponów w kostce, ale w takiej sytuacji nie wahałam się go przetestować. Szampon spienilam w słoiku z ciepłą wodą zgodnie z poleceniem, aż do uzyskania dużej ilości piany i tą pianą umyłam włosy. Produkt dobrze się pienił, pachniał ziołowo i dobrze się spłukał. Włosy, aż skrzypiały z czystości, więc poratowalam się odżywką. Szampon dał mi uczucie odświeżenia i czystości, którego do tej pory nie znałam. Włosy były sypkie, odbite od nasady, a skalp ukojony. Mimo, że wybrałam wersję uniwersalną, nie do włosów przetłuszczających które posiadam, szampon zdecydowanie dał sobie radę. Polecam kazdej wlosomaniaczce i nie tylko :)