Mydła

PROTEX mydło antybakteryjne 3 Ultra 90g
Protex

Ann_ek
    28 października 2021 o 13:16
    Bardzo dobre, jak wszystkie tej marki. Niezastąpione do mycia pędzli, ale i z dłońmi sobie poradzi
    W mojej łazience zawsze musi być mydełko antybakteryjne, a kiedy nie mam zapasu, zaczynam czuć się niekomfortowo. Wszystko dlatego, że są niezstąpione podczas mycia pędzli do makijażu. Może olejek z Isany też się dobrze sprawdza, ale nie daje mi poczucia dokładnej dezynfekcji narzędzi. Poza tym po powrocie do domu też lubię nim umyć jednorazowo dłonie. Mydełko zapakowane jest w plastikową folijkę. Jest ona prosta, a zarazem funkcjonalna. Bez problemu poznamy przez nią zapach. Wolałabym jednak, by opakowanie było wykonane z papieru, oczywiście ze względów ekologicznych. Kostka ma 90 gramów. Sama kostka jest bardzo poręczna, dobrze leży w dłoni. Ma taki obły kształt, zaokrąglony, co sprawia, że już od samego początku wygodnie mi się z nią pracuje. Równomiernie się spienia. Nie pęka. Czy rozmięka? Jeżeli zostawimy na kilka godzin w wodzie to tak. jednak jeśli zadbamy, by mydelniczkę w miarę regularnie osuszać, to nic złego się z kostką nie dzieje. Kostka bardzo dobrze się pieni, to zawsze lubię i zaliczam do plusów. Podoba mi się zapach, jest delikatny i kremowy, nie drażni i nie utrzymuje się długo na skórze ani na włosiu pędzli. Wydajność jest dobra, zużywa się raczej w typowym tempie. Bardzo dobra dostępność, ja zawsze w Protexy zaopatruję się w Rossmannie i jedynym problemem jest fakt, że są to produkty bardzo popularne i nie zawsze można je spotkać na sklepowych półkach. Jak już wspominałam ma dla tego mydełka dwa zastosowania: najczęściej jako produkt myjący pędzle do makijażu, rzadziej do umycia rąk. W obu zadaniach radzi sobie bardzo dobrze. Jeśli chodzi o pędzle, to włosie jest dokładnie domyte, odkażone, pięknie pachnie. Mydełko nie niszczy włosia ani pędzli, nie pozostawia na nich osadu, łatwo je wypłukać. Bałam się trochę, że będzie je barwić na pomarańczowo, bo właśnie w takim kolorze jest kostka, ale nic takiego nie miało miejsca. Jeżeli zaś chodzi o dłonie, to usunie każde zabrudzenie, pozostawiając skórę odświeżoną i zdezynfekowaną. Nie wpływa negatywnie na jej stan, nie wysusza nadmiernie, nie podrażnia. Do twarzy nie używałam, obawiam się, że moja mieszana cera mogłaby się czuć nieco ściągnięta. Niemniej jednak z pewnością jest to produkt wielofunkcyjny i zachęcam, powinien znaleźć się w każdej łazience.
    Zalety:
    • skutecznie domywa skórę dłoni
    • fantastyczne do mycia pędzli
    • delikatne, nie podrażnia
    • nie wysusza
    • dobrze się pieni
    • poręczny kształt
    • przyjemny zapach
    • wydajne
    • dobra dostępność\
  • 22 kwietnia 2021 o 12:22
    mam i ja, od lat
    Nasza skóra to organ, który chroni organizm przed czynnikami zewnętrznymi, a na jej powierzchni znajdują się bakterie, które również biorą udział w tej tarczy. Nie przepadam więc za stosowaniem preparatów, które posiadają właściwości bakteriobójcze, co nie znaczy, że całkowicie neguje ich używanie. Czasem trzeba oczyścić skórę i pozbyć się również drobnoustrojów, które mogą nam szkodzić, a obecna pandemia wymusza na nas coraz częstsze sięganie po tego typu produktu. Ale nie tylko w czasach zarazy takie kosmetyki się przydają, są sytuacje, że kosztem tych dobrych bakterii pozbędziemy się większego zagrożenia, stąd sens korzystania od czasu do czasu, w potrzebie, z produktów antybakteryjnych. Mydła Protex są w moim życiu obecne od dawna. Pamiętam, jak jeszcze w czasach nastoletnich chętnie sięgały po nie moje koleżanki walcząc cerą trądzikową. Ja również miałam ten problem, ale mydło okazało się dla mojej cery zbyt agresywne. Ale już po zamążpójściu zaczęłam kupować ten kosmetyk na prośbę małżonka, który nie odczuwa negatywnych skutków używania mydła na skórę twarzy, powiedziałabym nawet, że w pływa na niego pozytywnie. Jego cera przez jakiś czas nawiedzana była przez zaskórniaki, które zniknęły. Nie wiem czy samoistnie, czy dzięki stosowaniu tego mydła, bo innych kosmetyków nie tknie, prócz tych do golenia i mycia. Nie mniej jednak najbardziej odpowiada mu to mydło, więc jest zawsze w naszej łazience już od wielu lat, zmieniają się jedynie jego warianty. - OPAKOWANIE: produkt dostępny jest dosłownie wszędzie, w drogeriach i marketach, nawet niewielkich sklepach spożywczych, gdzie znajdują się półki z domową chemią gospodarczą. Zapakowane jest w miękkie, typowe dla mydeł opakowanie, wykonane, tak mi się wydaje, z jakiegoś rodzaju plastiku. Szata graficzna jest prosta, nieprzesadzona. - KONSYSTENCJA, ZAPACH: kostka ma obły kształt, jest poręczna i dobrze trzyma się w dłoniach, nawet tak małych, jak moje. Posiada błękitny kolor i przyjemny, łagodny zapach, charakterystyczny dla siebie, z rodzajów świeżych. Pieni się dobrze, choć nie tworzy gęstej piany, jednak posiada odpowiednie właściwości pieniące by dokładnie umyć skórę. Dobrze się też spłukuje nie pozostawiając osadu na skórze, choć powstaje on na powierzchni umywalki. W ciągu kilku lat używania tego mydła nie trafiłam na egzemplarz, który by pękał czy rozmaczał się w mydelniczce. Kostka zachowuje integralność do końca jej stosowania. - DZIAŁANIE: moje wrażenia ze stosowania produktu od czasu do czasu są pozytywne. Dobrze oczyszcza i odświeża skórę rąk, ale jak to mydło, nieco ją wysusza, jednak nieznacznie, więc nie przeszkadza mi to. Po myciu dłoni zawsze i tak sięgam po krem nawilżający, stąd odczucie lekkiego ściągnięcia nie drażni mnie, bo szybko je niweluje. Mydła używam również do czyszczenia pędzli, które stosuję w makijażu (do pudru sypkiego i do brwi). Produkt błyskawicznie oczyszcza włosie, nie niszczy go, a dzięki właściwościom antybakteryjnym mam gwarancję, że na pędzlach, które przykładam do skóry nie ma nadmiernej ilości paskudnych mikrostworków. Jak wspomniałam, częściej po mydło sięga moja druga połówka. Obserwując jego skórę, która jako męska jest bardziej wytrzymała, nie widzę, by mydło mu w jakikolwiek sposób szkodziło. Napomknęłam już, że on lubi najbardziej to właśnie mydło. Poza tym nie narzeka na suchość po jego zastosowaniu, nawet na twarzy, bo i tu oczyszcza nim skórę. I również tu nie ma problemu z cerą, nie przesusza się i nawet nie przetłuszcza nadmiernie by się ratować. Dla małżonka więc mydło jest neutralne i nieszkodliwe. Ja przy moim odwodnieniu nie traktuję cery tak mocnym środkiem.
    Zalety:
    • dobrze oczyszcza
    • pozostawia skórę odświeżoną
    • nie pozostawia osadu na jej powierzchni
    • wygodny kształt
    • przyjemny, łagodny zapach
    • nie rozmięka i nie pęka
    • właściwości antybakteryjne, które przydają się czasem
    • dobrze czyści przybory do makijażu 
    • NEUTRALNE CECHY:
    • jak to mydło, lekko przesusza moją skórę, ale już na skórę mojego męża nie ma takiego negatywnego działania
    Wady:
    • osiada na powierzchni umywalki
  • 15 czerwca 2022 o 18:26
    Klasyk
    Kiedyś to mydełko często gościło w mojej łazience. Posiada przyjemny zapach, który uprzyjemnia użytkowanie. Mydło antybakteryjne jest wydajne. Spełnia swoją podstawową funkcję. Nie zauważyłam właściwości pielęgnacyjnych. Nie wywołuje reakcji alergicznych. Atutem jest korzystna cena oraz dostępność, a także wydajność.
    Izusia8
    29 sierpnia 2024 o 14:31
    Świetne
    Używam raz na tydzień-2 tygodnie do pleców, dogłębnie oczyszcza, mam wrażenie, że żele których używam na co dzień są zbyt delikatne do tej części ciała, raz na jakiś czas muszę umyć je właśnie protexem. Mojej nastoletniej córce bardzo pomógł w walce z trądzikiem na plecach. Ponadto ja używam go jako odplamiacza, nie raz poradził sobie z plamami, które nie chciały zejść nawet po profesjonalnym odplamiaczu. Wcieram protex i zostawiam na kilka godzin, po czym wrzucam ciuch do pralki lub piorę ręcznie. 90% plam schodzi beż problemu.
  • 1 czerwca 2024 o 10:19
    Klasyczne mydło, które lubię od wielu lat
    Mydło Protex przypadło mi do gustu od początku swej obecności na rynku, a było to naprawdę wiele lat temu. Lubię je za skuteczność w oczyszczaniu skóry dłoni i stóp - do tego używam go najczęściej. Wygodna kostka bardzo dobrze leży w dłoni. Mydło spienia się równomiernie i nie ma tendencji do rozmiękania. Ładnie pachnie - rześko i odświeżająco. U mnie nie powoduje uczuleń ani nie podrażnia. Jest wydajne. Kupię je jeszcze nie raz.