Żele pod oczy

Douglas Collection Focus Aqua, Moisturizing Eye Contour Gel Żel pod oczy

• 24 listopada 2022 o 17:15
    Podstawowy kosmetyk dla bezproblemowej skóry
    Nie jestem wielką fanką kosmetyków żelowych pod oczy, ale ten dorwałam w bardzo korzystnym cenowo zestawie z tuszem do rzęs. Douglasowa marka własna rzadko u mnie gości, więc dorzuciłam do zamówienia ot tak dla zaspokojenia ciekawości (ale się zrymowało :-D ). Nie mam też wygórowanych wymagań, bo ze skórą wokół oczu nie mam praktycznie żadnych problemów - brak cieni, opuchlizn, worków czy trwałych zmarszczek. Dlatego na dzień, pod makijaż, często sięgam po lżejsze formuły, z którymi nie pogryzie się moja tłusta cera. Żel jest przezroczysty i posiada baaardzo delikatne niebieskawe zabarwienie, które jednak nie jest widoczne już na skórze i nie wpływa negatywnie na jej wygląd. Ja nie wyczuwam w nim żadnego zapachu. Konsystencja bardzo przypadła mi do gustu. Jest zwarta i nie spływa spod oka, ale jednocześnie nie jest glutowata czy nieprzyjemnie klejąca. Kosmetyk gładko się rozprowadza bez naciągania skóry. Wchłania się przez kilka minut, ale za to praktycznie do matu bez klejącej warstwy. Daje uczucie nawodnienia i delikatnie chłodzi, co można wzmocnić, trzymając go w lodówce. Żel nie podrażnia i nie powoduje łzawienia, ale zastrzegam, że nie mam z tym większych problemów, więc nie można mojej osoby traktować jako wyznacznik. Nie gryzie się również z kosmetykami do makijażu. Nie zmienia ich koloru, nie roluje się i nie warzy. Przechodząc do sedna, czyli działania, mogę powiedzieć, że żel nawadnia i nawilża na dobrym poziomie. Nawet teraz w okresie jesiennym i grzewczym nie odczuwam nieprzyjemnego napięcia, co zdarza się także mojej tłustej cerze w momencie odwodnienia. Okolice wokół oczu są rozświetlone i jasne, nie pojawiają się nawet drobne zmarszczki mimiczne. Efekt chłodzenia na pewno też pomaga w niwelowaniu opuchlizn. Ale jak pisałam moja skóra pod oczami jest praktycznie bezproblemowa. No i żel stosuję wyłącznie rano, a na wieczór nakładam już coś konkretniejszego. Skład to nie moja bajka, przyznaję, chociaż nie jest też wyjątkowo zły. Wysoko jest gliceryna i ekstrakt z kory albicji biało-różowej, ale też konserwant - fenoksyetanol. Dalej są jeszcze: proszek z chrząstnicy kędzierzawej (zwiększa elastyczność i jędrność skóry), ekstrakt z fiołka trójbarwnego, kompleks ekstrahowany z pierwiosnka (wzmacnia, likwiduje kurze łapki, rozjaśnia cienie, niweluje obrzęki pod oczami), ekstrakt z opuncji figowej oraz ekstrakt z liści opuncji. Poza tym konserwanty (w tym wspomniany fenoksyetanol i EDTA) i barwniki. Kupowałam w ciemno i myślałam, że będzie gorzej. Żel umieszczono w niebieskiej, przezroczystej tubce wykonanej z plastiku. Dla wygody aplikowania tubka zakończona jest wąskim dziubkiem, który jednak i u mnie pękł. Na szczęście tylko w jednym, niewielkim miejscu, więc jedynie odrobina uciekała mi bokiem, co sobie zbierałam i nakładałam na skórę. Dostępność oczywiście w Douglasie. Cena regularna 'taka se', biorąc pod uwagę skład i jakby nie było podstawowe działanie. Generalnie jestem na tak, ale raczej polecam osobom o mniejszych potrzebach.
  • 1 października 2021 o 18:35
    Nie, nie, zdecydowane nie
    Kupiłam ten żel pod oczy w Douglasie za namową konsultantki z Douglasa. Miałam duży problem z cieniami i opuchlizną pod oczami a także suchą skóra pod oczami dlatego skusiłam się na ten żel, który akurat był na promocji za 20 zł. Żel znajduje się w małym, poręcznym opakowaniu i na tym kończą się plusy. Żel się nie wchłania, zostawia nieprzyjemne uczucie pod oczami. Nie napina skóry ani nie nawilża jej. Nie radzi sobie w walce z opuchlizną oraz workami pod oczami. Zdecydowanie nie polecam!
    Zalety:
    • małe poręczne opakowanie
    Wady:
    • nie radzi sobie w walce z workami pod oczami
    • nie nawilża ani nie napina skóry
    Azani
    30 września 2019 o 11:34
    Średni - dobry
    Utrzymanie odpowiedniego nawilżenia skóry jest ważne, niezależnie od pory roku ani tego ile mamy lat. W lecie silnie nawadniam swoją cerę (typ mieszany), a w zimie dodatkowo poszerzam pielęgnację o tłuste, ochronne preparaty. Do znanej mi już serii Aqua Focus, dokupiłam 15 ml żel pod oczy. Producent obiecuje specjalną formułę, która przeciwdziała opuchnięciom i cieniom pod oczami oraz niweluje ślady zmęczenia. Żel jest przezroczysty i posiada delikatny świeży zapach. Wchłania się dość wolno, pozostawiając lekki film. Aplikacja należy do przyjemnych, towarzyszy jej uczucie chłodzenia - jak kompres pod oczy. Regularne stosowanie pomogło mi utrzymać odpowiednie nawilżenie i rozjaśniło spojrzenie. Produkt byłby bardzo wydajny gdyby nie wadliwe opakowanie, które po upływie miesiąca - pękło. "Szyjka" odłączyła/oderwała się od tubki, co uniemożliwiło dalsze stosowanie.
    Zalety:
    • Działa jak kompres pod oczy
    • Dobrze nawilża
    Wady:
    • Wadliwe opakowanie