Glinki i maseczki algowe

HOBB
FaceBoom Gumowa maska algowa peel-off Giętka Idealistka

• 17 marca 2025 o 13:49
    Mocny niewypał
    W zasadzie nie wiem czy jest coś co w tej masce mi odpowiada więc wymienię jej wady według mnie: - po pierwsze opakowanie - jest spore, a mogłoby być przynajmniej o połowę mniejsze, nie ma do niego żadnej miarki, ani szpatułki, dlatego ciężko wyciąga się produkt ze środka - proporcje - miarki brak, a kto bawiłby się w dokładne odmierzenie 30ml wody na wadze kuchennej? Łatwo więc o to żeby maseczka była zbyt płynna albo za gęsta - nakładanie - samemu jest ciężko, maska szybko zastyga przez co na końcu nakładałam na twarz bardziej glutka niż maskę, kiedy jest bardziej płynna to leje się z twarzy, ciężko nałożyć ją równomiernie, łatwo o to żeby zabrakło jej na całą twarz - DZIAŁANIE- właściwie działania to ona nie ma żadnego i szkoda, że na słoiczku nie wspomniano o tym, że pod maskę algową należałoby nałożyć jakieś serum, bo jej głównym zadaniem powinno być wytworzenie okluzji i zwiększenie przenikania produktu pod warstwą algi. No niestety producent nie chciał o tym wspominać i maska nadaje się co najwyżej do zrobienia sobie w niej zdjęcia - zdejmowanie - w miejscach, w których warstwa produktu jest większa produkt schodzi super, tam gdzie jest go trochę mniej maskę trzeba zdrapać z twarzy - cena - waha się między 10-16 zł w zależności od promocji i myślę, że tą kwotę lepiej przeznaczyć na fajną maseczkę w płachcie (albo nawet kilka) NIGDY WIĘCEJ
    • Brak działania
    • Niewygodna w nakładaniu i ściąganiu
  • 22 października 2024 o 12:17
    Zapach i forma nakładania fajna ale zdejmowanie jest koszmarem
    Na plus, maska faktycznie zapewnia głębokie odświeżenie. Skóra po jej użyciu jest miękka, bardziej elastyczna i widocznie odżywiona. Formuła algowa dobrze nawilża i uspokaja cerę, po długim, stresującym dniu. Proces jej aplikacji, gdzie mieszamy proszek z wodą, to przyjemne doświadczenie, które daje poczucie dbania o siebie w nieco bardziej zaawansowany sposób. Sama konsystencja maski po nałożeniu na skórę jest przyjemna i chłodząca, kojąc zmęczoną cerę. Niemniej jednak, produkt ma kilka minusów. Po pierwsze, proces przygotowania maski wymaga precyzji. Odpowiednia proporcja wody do proszku jest kluczowa, a jeśli dodamy zbyt dużo wody, maska nie zastygnie prawidłowo, co znacznie utrudnia jej późniejsze zdejmowanie. Zdarzało się, że przy pierwszym podejściu uzyskałam zbyt rzadką konsystencję, co sprawiło, że maska spływała i zamiast łatwego peel-off, musiałam ją zmywać co nie było łatwe. Kolejnym minusem jest proces zdejmowania maski. Mimo że powinna zastygnąć w formę, którą łatwo zdjąć w jednym kawałku, w praktyce bywa to trudniejsze. Jeśli maska nie została równomiernie nałożona, może zrywać się na drobne kawałki, wymagając dłuższego czyszczenia skóry. To niestety odbiera trochę przyjemności ze stosowania maski – zamiast szybkiego, łatwego zabiegu, czasem kończy się to bardziej żmudnym zadaniem. Co więcej, maska może nie sprawdzić się u osób z bardzo suchą skórą, ponieważ po jej usunięciu zdarza się, że skóra potrzebuje dodatkowego nawilżenia. Choć produkt ma nawilżać, dla niektórych osób może okazać się, że efekt nie jest wystarczający, co wymaga uzupełnienia pielęgnacji kremem lub serum.
    Zalety:
    • Zapach gumy balonowej
    • Opakowanie słoiczek
    Wady:
    • Ciężko odmierzyć odpowiednią ilość wody
    • Bywa że nie zastyga w całości
  • 4 sierpnia 2024 o 10:12
    Miała być hitem, a okazała się kitem!
    Czas na recenzję maseczki, która miała być hitem, a okazała się kitem! Skuszona promocją i ślicznym różowym kubeczkiem w Rossmanie kupiłam tą gumową maseczkę do twarzy. Maseczka była w formie proszku, kubeczek duży, a proszku niewiele ponad połowę. Po co więc takie duże, plastikowe opakowanie? Skojarzyło mi się to od razu z dużymi paczkami chipsów, napompowanych powietrzem, a po otwarciu okazuje się, że nie ma co jeść bo chipsów jest tak niewiele. Znasz to uczucie? W przypadku tej maseczki jest właśnie tak samo. Duży kubeczek, a proszku starczyło mi jedynie na 2 aplikacje. Jak ją nałożyć? Do kubeczka wlewasz wodę, mieszasz i bach! – różowa, lejąca się, przezroczysta maź jest gotowa do nałożenia. Za pierwszym razem proszek przesypałam do innej miseczki, może dlatego była zbyt wodnista i strasznie mi kapała z twarzy, ale faktycznie jest to jednorazowe opakowanie i nie warto przesypywać jej na 2 użycia. Maseczka w miarę szybko zastygała, jakby zamieniła się w elastyczną, gumową, cienką skórkę. Pomyślałam sobie: "O, świetnie! Będzie jak w reklamach, ściągnę to jednym ruchem i będę mieć skórę gładką jak po photoshopie". Ha! Nic bardziej mylnego. Po 20 minutach maseczka zastygła na amen prawie jak beton. Próbowałam ją zdjąć i to było jak próba odklejenia starej tapety z suchej ściany, trudna, bolesna i wymagająca nieco siły (czytaj: dużo siły i trochę więcej frustracji). Maska rwała się na kawałki, wyrywała nawet włosy, bo miejscami spłynęła z czoła i zakleiła mi włosy na twarzy. Zdjęcie jej zajęło mi 2 razy więcej czasu niż jej nałożenie! A tak chyba być nie powinno? Wreszcie po całkowitym jej ściągnięciu moja skóra była lekko zaczerwieniona, chyba od tego tarcia i mycia. Widocznych cudów nie było, więc nie mogę nawet stwierdzić jakie miała działanie na moją mieszaną skórę. Jak dla mnie żadne. Podsumowując: maseczka w różowym kubeczku to ciekawy gadżet, który może zadowolić entuzjastów alg, ale dla zwykłego śmiertelnika to raczej jednorazowa przygoda, więc nie polecam i więcej jej nie kupię. Lepiej zainwestować w coś, co nie będzie wymagało od ciebie siły Herkulesa przy jej zdejmowaniu. Kolejny raz sprawdza się maksyma, że nie ocenia się książki po okładce. Ja właśnie oceniłam i tym razem sporo się przeliczyłam. Oby nigdy więcej!
    Zalety:
    • śliczny, różowy kubeczek
    Wady:
    • bardzo trudno się ją zdejmuje
    • faktycznie jest to produkt na jedno użycie
    • brak widocznych efektów po zastosowaniu
    • mało proszku w dość dużym opakowaniu
  • 23 listopada 2023 o 17:27
    Ogromne rozczarowanie
    Produkt zakupiłam na promocji w Rossmannie. I całe szczęście, że na promocji, bo gdybym kupiła ją w regularnej cenie, czułabym się oszukana. Produkt kusi estetycznym opakowaniem. Jednak nawet samo opakowanie tego produktu nie jest atutem tej kosmetycznej porażki- już wyjaśniam, dlaczego. Maska znajduje się w plastikowym kubeczku z zakrętką o pojemności na oko 100 ml (na oko bo nie jest napisane, jest podana jedynie waga proszku, który się w nim znajduje). Proszku do sporządzenia mazi jest ilość śladowa, tj. na jedno użycie. I tak dokładnie pisze producent, że jest to produkt jednorazowy. Ale skoro tak, to po co takie duże opakowanie? Żeby tego było mało, sam kubeczek znajduje się jeszcze w kartoniku, na którym są powielone te same informacje. Bez sensu. Jak ktoś jest ekoświrem, to nie przeżyje tego marnotrawstwa. Stosowanie maski to nieprzyjemny proces. Najpierw proszek należy połączyć z 30 ml zimnej wody. Wszystko fajnie, ale szkoda, że na kubeczku nie ma żadnej miarki lub chociaż linii zaznaczającej dokąd tej wody nalać. Jak wiadomo proporcje w takich kosmetykach są istotne, dlatego posłużyłam się innym narzędziem i oddzieliłam dokładną ilość podaną przez producenta. Maskę mieszałam energicznie dość długo, bo aż rozbolała mnie ręka. Pomimo tego wciąż w mazi były grudki, a sama konsystencja pozostała zbyt płynna aby nałożyć ją na twarz w pozycji stojącej. Maska skapywała z twarzy, ale na szczęście po chwili zastygła na gumę. Nałożyłam dość grubą warstwę, wykorzystałam całość przygotowanego produktu. Usunięcie gumowej formy z twarzy wbrew innym opiniom nie było w moim przypadku problematyczne. Co do działania, kosmetyk nie spełnił na mojej cerze absolutnie żadnej funkcji. Twarz po zastosowaniu była dokładnie taka jak przed zabiegiem. Cena również pozostawia wiele do życzenia, bo 15 zł za maskę, która jest jednorazowa i nic nie daje to gruba przesada. Całe szczęście, że kupiłam ją za 8 zł, choć to i tak zmarnowane pieniądze. Podsumowując: porażka.
  • 5 marca 2023 o 10:35
    Faktycznie niewypał...
    Używa od:próbka
    Maskę dostałam w prezencie z innymi kosmetykami tej marki. O ile płyn micelarny, krem do twarzy zrobiły na mnie super wrażenie, tak ta maska niestety okazała się klapą. Dobrze, że sięgnęłam po nią po użyciu innych produktów z linii bo gdybym użyła jej jako pierwszej, pewnie z uprzedzeniem podchodziłabym do reszty. Opakowanie w formie plastikowego słoiczka. Szczerze mówiąc byłam w szoku, gdy przeczytałam że to produkt jednorazowe bo opakowanie jest sporych rozmiarów. Fakt, można je potem jeszcze do czegoś wykorzystać ale chyba nie o pudełko tu chodzi.W środku znajduje się proszek, który należy rozmieszać z dodatkiem 30ml wody. Zapach delikatny, pudrowo-słodki ale mniej intensywny niż w innych kosmetykach. Dołączam się do opinii, że powinna być dołączona miarka, lub zaznaczona linia, do której należy dodać ciecz. Po dolaniu wody, chwilę należy mieszać maskę, do uzyskania jednolitej konsystencji. Samo nakładanie też nie należy do najprostszych. Maska rozlewa się na dłoni, ciężko zaaplikować ją na twarz. Nie lubię wyrzucać produktów a w tym przypadku nie mam innego wyjścia- pokryłam twarz, szyję i jeszcze sporo nieużytej maseczki zostało w opakowaniu, której przecież nie da się użyć drugi raz bo zastyga... Po odczekaniu 15 minut można było przejść do zdejmowania. W miejscach, gdzie było sporo produktu, ściąganie było łatwe. Tam gdzie warstwa była zbyt cienka, musiałam ją wręcz zdzierać. Po całkowitym usunięciu maski z twarzy, jedyne co zauważyłam to to że chwilowo była bardziej miękka. Poza tym nie zmieniło się nic, oprócz tego że w miejscach gdzie nie mogłam jej ściągnąć, cera była zaczerwieniona od pocierania. To chyba jedna z najsłabszych maseczek jakich było mi dane używać, dlatego będę ją omijać szerokim łukiem.
    Zalety:
    • Opakowanie można do czegoś wykorzystać
    • Zastyga w sugerowanym czasie
    Wady:
    • Ciężko zmyć z miejsc gdzie jest jej zbyt mało
    • Przy nakładaniu rozlewa się na dłoni
    • Część produktu musiałam wyrzucić bo było go za dużo a kiedy nadaje się do wielokrotnego użytku
    • Brak miarki do wody