Celowo doczekałam jakiś czas z recenzją tego kosmetyku,aby móc trochę głębiej nad nim Się pochylić.
Mam skórę dojrzałą, mieszaną z tendencją do przetłuszczania i nadmiernej produkcji sebum i okazjonalnych niespodzianek oraz zdiagnozowany trądzik dorosłych. Jest to również przypadek mocno zaprawiony w boju, gdyż od kilku dobrych lat stosuję różne terapie, które miały na celu wyciszyć w/w problemy. Przez kilka sezonów regularnie korzystałam z profesjonalnej eksfoliacji kwasami w gabinecie kosmetycznym, później wykonywałam ja samodzielnie,mam skórę przyzwyczajoną do Retinolu, nie straszna mi mezoterapia igłowa wykonana w domu.
Przez ostatnie lata moja skóra była w naprawdę dobrej kondycji i dobór dobrych jakościowo kosmetyków na pewno w tym pomógł. Skłamałabym pisząc że nawiedzały mnie trudne do usunięcia niespodzianki. Niestety,do czasu. Kilka miesięcy temu na mojej szyi zaczęły pojawiać się bardzo duże krosty wypełnione płynem, potem niespodzianki przyniosły się ba czoło i żuchwę. Niestety nie były to jednorazowe wykwity przed okresem ale cyklicznie pojawiające się pryszcze,trudno do wygojenia, bardzo nieestetyczne. Podejrzewam, że jest to efekt serum z Niacynamidem , które po prostu zmasakrowało mi twarz, choć nie mam 100% pewności. Mimo odstawienia problem dalej występował,w dodatku te nawet wysuszone pryszcze zostawiły mi bardzo nieestetyczne plamy w okolicy szyi.
Doczekałam kilka tygodni i zdecydowałam się na powtórzenie terapii kwasami. Wcześniej używałam mieszanki 3kwasów z Bielenda,tym razem postawiłam na kwas glikolowy z firmy Apis,który kupiłam w zestawie z neutralizatorem i maską regenerująca po zabiegu. Kwas glikolowy posiada szerokie spektrum działania - złuszcza warstwę rogową naskórka, wygładza blizny potrądzikowe, wspomaga odnowę i regenerację skóry właściwej.Sprawia, że skóra staje się wygładzona i odświeżona. Bałam się jednak stężenia 50% bo wg literatury fachowej jest to już stężenie do stosowania profesjonalnego a już kiedyś zdarzyło mi się spalić skórę kwasem.
Jestem w tej chwili po 3zabiegach w odstępach czasu tydzień,dwa tyg,dwa tygodnie. Początkowo trzymałam kwas 3minuty,potem wydłużałam czas do 4 oraz 4.5 min. Moje doświadczenie z uszkodzoną kiedyś skórą mówi mi,że jeśli kwas zaczyna piec to już jest tak moment na jego neutralizację, osobiście nie bardzo rozumiem koleżanki, które ryzykują i nakładają kosmetyk na 8 czy 15minut,ale każdy zna swoje możliwości. W przypadku kwasu glikolowego Apis 50% nie czułam mocnego pieczenia nawet po 4.5min ale wolałam nie ryzykować,tym bardziej że głównym obszarem działania była u mnie szyja,czyli bardzo cienka i wrażliwa skóra. Bezpośrednio po zabiegu skóra była leciutko zaczerwieniona ale maska po zabiegu idealnie sobie z tym radzi. Pierwsze godziny po zabiegu sebum daje o sobie znać,ale to uczucie mija. Nie miałam też problemu ze schodzącą skórą,ale bardzo mocno nawilżałam twarz,po kilka razy dziennie,nie stronię też od masek nawilżających .
Jeśli chodzi o działanie niwelujące niedoskonałości, nie było spektakularnego zniknięcia zmian bezpośrednio po zabiegu,ale ropne zmiany bardzo szybko się wysuszyły. Stopniowo zaczęło też pojawiać się coraz mniej zmian a po drugiej aplikacji przebarwienia po krostach zaczęły się rozjaśniać i stopniowo zanikać.
Ciekawym spostrzeżeniem jest zmniejszenie zmarszczek co jest u mnie szczególnie widoczne na czole,gdzie linie zdecydowanie się wygładziły . Twarz jest również bardziej jędrna, nawilżona.
Planuję wykonać jeszcze 2zabuegj i wtedy myślę efekt będzie jeszcze lepiej widoczny,gdyż cykl regeneracji naskórka zaczyna się dopiero po 4-6tyg. Generalnie jestem bardzo zadowolona z efektu. Choć kwas nie jest remedium, które wyleczy nas w jednej aplikacji, zdecydowanie pomaga z problemami. Należy dać mn tylko czas.
Jeśli chodzi o osoby, które nigdy nie stosowały kwasów,polecam zrobić pierwsze zabiegi pod okiem profesjonalistów lub wybrać mniejsze stężenie.
Zalety:
- Polska marka, możliwość zakupu całego zestawu do eksfoliacji, stosunkowo nieinwazyjne działanie, redukcja sebum oraz przebarwień
Wady:
- Na spektakularny efekt trzeba poczekać i zrobić minimum 3aplikacje