Emulsje, esencje i boostery

Barr Cosmetics Centella Calming Gel Essence Kojąca żelowa esencja z Centella Asiatica

5 na 51 opinię

• 30 września 2020 o 16:53
    jakie to cudo jest!
    Mam 26 lat i cerę tłustą wyregulowaną, mocno skłonną do trądziku. Używam tej esencji w pielęgnacji jesiennej, w celu łagodzenia skutków ubocznych stosowania rotacyjnego niacynamidu w wysokim stężeniu i retinolu. Całą pielęgnację wokół serum nastawiam więc na ukojenie podrażnień i wzmacnianie bariery hydrolipidowej. Esencję zakupiłam na yesstyle i cała ta nowa marka baaardzo mnie zainteresowała. Składy są bardzo zgodne z moją filozofią pielęgnacji skóry: krótkie, zrozumiałe, esencjonalne, bez zbędnych dodatków. Tutaj mamy przede wszystkim substancje łagodzące i substancje wspierające funkcjonowania bariery skóry (nazwa marki zobowiązuje!), więc idealny skład do moich celów. Esencja jest bardzo żelowa, konsystencja jest jeszcze bardziej zwarta niż snail bee essnece. Jednocześnie nie jest przy tym ciężka i nie zostawia okluzji, której po takiej konsystencji można by się spodziewać. Większość stosowanych przeze mnie serum daje większe poczucie okluzji. Jest przez to bardzo przyjemna w stosowaniu. Pompka jest świetna i odmierza właściwą ilość produktu. Produkt działa doskonale. To jest takie natychmiastowe ukojenie i szczęście na twarzy, chyba pierwszy raz aż tak to odczuwam, Jedyne co mi przychodzi do głowy to dźwięk otwieranej puszki gazowanego napoju w ciepły dzień: słyszycie to "tssssst"? Te samo ukojenie daje ta esencja na twarzy :D W tej chwili esencja z barr stała się moją ulubioną. Niestety w stosunku do tej z Pyunkang Yul wychodzi dużo bardziej niekorzystnie cenowo, ale Barr mimo żelowej konsystencji jest lżejsza, mniej oblepiająca, co przy moim typie cery jest zawsze w (nomen omen) cenie. Przy początkowej fazie mojej jesiennej pielęgnacji skóra zaczęła delikatnie się łuszczyć, ale nie czułam podrażnień. Dwa wieczory bez stosowania silnych serum i przerzucenie się na serum łagodzące także na wieczór spowodowały zniknięcie wszystkich skórek. Uważam, że większość tego sukcesu zapewniam tej esencji. Inne kosmetyki stosowałam dłużej, a ten jest najnowszy i zrobił największą różnicę. Kiedy jej nie używam od razu za nią tęsknię i chcę ją mieć przy sobie cały czas. Jest genialna!
    Zalety:
    • dobre opakowanie z pompką
    • żelowa konsystencja, która nie ścieka
    • esencja nie oblepia skóry i nie daje dużej okluzji, jest lekka (dużo lżejsza niżby się można było spodziewać po konsystencji)
    • bardzo silne ukojenie i regeneracja (mimo stosowania retinolu, nie czuję podrażnienia na buzi, a mój aktywny trądzik szybciej schodzi)
    • wydajna (jedna pompka jest OK, dwie z szyją i dekoltem)
    • świetny skład, brak zapachów
    Wady:
    • cena w Polsce (proponuję zamawiać z yesstyle, kupiłam ją za 12 $)
    • w porównaniu do innych esencji może wydawać się drogawa (Pyunkang Yul mamy 200 ml za 16$), ale lekkość wykończenia i ukojenie sprawia, że chcę mieć właśnie ją