KWC LogobyWIZAŻ logo

Hydrogenated Lecithin właściowości i zastosowanie

Utwardzona (Uwodorniona) lecytyna

Hydrogenated Lecithins, Lécithine hydrogénée
Uwodorniona lecytyna, to składnik otrzymywany z oleju roślinnego, np. rzepakowego, sojowego- poprzez rafinację heksanem i przyłączenie atomów wodoru, może także pochodzić z żółtek jaj. Składnik ma właściwości lecytyny, lecz nie ulega oksydacji, jest rozpuszczalny w etanolu, trudno rozpuszczalna w wodzie. Składa się z estrów kwasów glicerynofosforowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych

Bezpieczeństwo i ostrzeżenia

Składnik może pochodzić z genetycznie modyfikowanych upraw- GMO.

Działanie w kosmetykach

Substancja wygładzająca skórę i włosy i zmniejszająca widoczność zmarszczek. Działa także wzmacniająco. Stosowana jako lekki emulgator do tworzenia konsystencji kosmetyków. Pomaga zatrzymać wilgoć w naskórku.

Typ składnika

  • Substancja pochodzenia zwierzęcego
  • Substancja roślinna
  • Substancja różnego pochodzenia

Funkcja w kosmetyku

  • Emulgator, emulsyfikator
  • Substancja kondycjonująca
  • Substancja wygładzająca

Komedogenny

1
Słabsze działanieSilne działanie

Alergenne

1
Słabsze działanieSilne działanie

Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Tak
Nie wiadomo
Nie