Hydrogenated Lecithin właściowości i zastosowanie
Utwardzona (Uwodorniona) lecytyna
Hydrogenated Lecithins, Lécithine hydrogénée
Uwodorniona lecytyna, to składnik otrzymywany z oleju roślinnego, np. rzepakowego, sojowego- poprzez rafinację heksanem i przyłączenie atomów wodoru, może także pochodzić z żółtek jaj. Składnik ma właściwości lecytyny, lecz nie ulega oksydacji, jest rozpuszczalny w etanolu, trudno rozpuszczalna w wodzie. Składa się z estrów kwasów glicerynofosforowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych
Bezpieczeństwo i ostrzeżenia
Składnik może pochodzić z genetycznie modyfikowanych upraw- GMO.
Działanie w kosmetykach
Substancja wygładzająca skórę i włosy i zmniejszająca widoczność zmarszczek. Działa także wzmacniająco. Stosowana jako lekki emulgator do tworzenia konsystencji kosmetyków. Pomaga zatrzymać wilgoć w naskórku.
Typ składnika
- Substancja pochodzenia zwierzęcego
- Substancja roślinna
- Substancja różnego pochodzenia
Funkcja w kosmetyku
- Emulgator, emulsyfikator
- Substancja kondycjonująca
- Substancja wygładzająca
Komedogenny
Słabsze działanieSilne działanie
Alergenne
Słabsze działanieSilne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży