Hebe Naturals to trzy linie zapachowe żeli pod prysznic – Pomarańcza z Imbirem, Ogórek z Kiwi oraz Pomidor i Bazylia.
Ja otrzymałam żel w prezencie i troszkę byłam sceptycznie nastawiona co do zapachu, pomidor i bazylia ? Myślę.. to kompletnie nie moje klimaty, nie moje nuty zapachowe, będę się męczyć.. szybko się pożegnamy. Nic podobnego - zapach totalnie mnie zaskoczył jest słodki w ogóle nie czuć ani pomidora ani bazylii, jest słodki, ciekawy, ale do niczego nie potrafię go porównać, jest inny i całkiem mi się podoba, co prawda po kąpieli nie utrzymuje się długo na skórze, ale w trakcie mycia ulatnia się przyjemny, słodki zapach. Troszkę z innej strony zaczęłam niż zwykle bo od zapachu, przejdźmy do samego opakowania.
Opakowanie o pojemności 400 ml z zamknięciem na klik, plastikowa butelka o dość nowoczesnym designie, ciemnym kolorze z wyróżniającą się różową etykietką, ale zarazem bardzo czytelną, ładnie się prezentuje i wygląda dość elegancko.
Konsystencja jest bardzo lejąca, płynna, przeźroczysta, pieni się tylko na gąbce w kontakcie z wodą - inaczej nie doświadczymy piany, ale to zapewne też dlatego, że zawiera 93% składników pochodzenia naturalnego - a to właśnie te naturalne kosmetyki bardzo słabo się pienią, zupełnie jak szampony :)
Wydajność jest przeciętna ze względu na dość płynną konsystencję, lubi się za dużo wylać..
Skład jest dobry jak na żel do kąpieli, zawiera ekstrakty roślinne m.in sok pomidorowy, marchewkowy, ekstrakt z liści bazylii i roślinną glicerynę, jest także wegański, testowany dermatologicznie.
Żel zawiera bardzo delikatne substancje myjące, łagodnie oczyszcza skórę z wszelkich zanieczyszczeń, bez nieprzyjemnego uczucia ściśnięcia czy podrażnień. Poza delikatnym nawilżeniem nie dostrzegłam żadnych innych właściwości pielęgnacyjnych, niemniej jednak nie oczekuję tego od zwykłych, drogeryjnych żeli do kąpieli jak dla mnie ma dobrze myć i oczyszczać i fajnie jeżeli ma przyjemny zapach - ten spełnia podstawowe funkcje. Po użyciu żelu nakładam dodatkowo balsam do ciała, mojej skórze potrzebna jest solidna dawka nawilżenia, chociaż ten żel nie wysusza skóry, jednak mojej skórze jest ono dodatkowo potrzebne.
Żel oczywiście dostępny w drogerii Hebe w przyzwoitej cenie. Myślę, że z ciekawości sięgnę po inne warianty zapachowe :)
4 gwiazdki za małe wady.
Zalety:
- ciekawe połączenia zapachowe całej serii Hebe Naturals, zaskakujący, przyjemny słodki zapach,
- dobry, naturalny skład na ekstraktach roślinnych,
- ładny design opakowania, wygodna butelka na klik,
- dobrze oczyszcza skórę, nie podrażnia, nie wysusza,
- testowany dermatologicznie, wegański,
- dostępny w drogerii Hebe.
Wady:
- wydajność,
- słabo się pieni,
- zbyt lejąca konsystencja.