Po tym, jak niektóre mydła marki Isana wysuszały mi ręce, postanowiłam poszukać produktu o bardziej przyjaznym składzie. Eksperymentowanie z łagodniejszymi mydłami rozpoczęłam od niższej póki. Zakupiłam w Rossmannie mydło Alterra Biała Herbata&Limonka. Byłam ciekawa, jak wypadną jego testy oraz także i tego, czy będzie to produkt, który ze mną zostanie na dłużej.
Opakowanie produktu
Mydło jest zamknięte w białej, nieprzezroczystej butelce z żółtą pompką. Na etykiecie znajduje się grafika z soczystą limonką w kolorach ładnej zieleni. Poniżej zaś producent zamieścił kompletnie nieczytelne informacje. Białe litery na żółtym tle rzadko kiedy daje się odczytać, tak samo jak żółte litery na białym tle. A obie te opcje tutaj zastosowano. Mamy tam jeszcze kolor czarny, zielony i logo Rossmanna w kolorze czerwonym. Informacyjny i kolorystyczny bałagan, jak się patrzy. Poza tym etykiety na wszystkich mydłach tego rodzaju, które widziałam, były u góry jakby brudne. Być może ten niezamierzony efekt powstał podczas ich drukowania? W każdym razie wygląda to nieestetycznie. Co ciekawe - na zdjęciu produktu w naszej bazie widzę u góry etykiety takie same dziwne, czarne zabrudzenia, w formie pionowych kresek. Nie jest to więc kwestia przypadku. A błędu, którego producent nie naprawia. Bo po co?
Druga strona etykiety zamieszczona na butelce jest mocno przeładowana informacjami, głównie w języku niemieckim. Natomiast, znajdująca się tam u góry butelki, etykieta w języku polskim, jest miejscami w ogóle nieczytelna, gdyż schodzi z niej farba i zdania są rozmazane. Tak było zresztą od pierwszego dnia, gdy produkt nabyłam. Kolejna butelka, którą mam wygląda tak samo.
W moim odczuciu opakowanie nadaje się do poprawki, bo kompletnie nie zachęca do zakupu. Zatem dlaczego kupiłam to mydło? Nie dla etykiety:)A dlatego, że czytałam dobre opinie o nim. A poza tym było tanie, zważywszy na niezły skład.
Konsystencja produktu i zapach
Mydło marki Alterra ma przezroczystą, ale nie białą konsystencje. To rodzaj w miarę gęstego, nielepiącego się żelu. Jego kolor ma delikatne ciepło-żółte tony. Zapach mydła bardzo przypadł mi do gustu. Świeża, wyrazista moc limonki, która przypomina lemoniadę, pitą w upalny dzień, to udany pomysł na kompozycję zapachową. Gdy go pierwszy raz poczułam miałam wrażenie, że wącham nie mydło, a napój lub inny smakowity produkt spożywczy:)
Wrażenia z użytkowania i efekty
Mydło to dobrze się pieni. Jest bardzo wydajne. Wystarczy dosłownie pół pompki w porywach jedna, aby umyć nim dokładnie ręce. Oczyszczanie dłoni przy jego pomocy jest przyjemne, ponieważ towarzyszy mu genialny zapach produktu, który roznosi się po otoczeniu. Niestety ten przyjemny zapach nie utrzymuje się długo na rękach. Najpierw zmienia na nich aromat na spokojniejszy, bardziej odległy, a potem znika. Zostają natomiast efekty mycia rąk. I to jest duży plus tego mydła. Ręce po jego użytkowaniu miałam dobrze oczyszczone, a co najważniejsze nie przesuszone! Mało tego, nie musiałam w ogóle używać kremu do rąk. Ponieważ moje dłonie były wygładzone, miękkie oraz sprawiały wrażenie nawilżonych i pokrytych przyjemną, nietłustą powłoką, tak jak po zastosowaniu kremu. W dłuższej perspektywie czasowej mydło cały czas sprawowało się tak samo dobrze i nie wysuszało skóry dłoni.
Skład mydła
Pozytywną wiadomością jest ta, że cukier trzcinowy, który występuje w kosmetyku jest BIO i pochodzi ze Sprawiedliwego Handlu. Poza tym produkt nie zawiera: syntetycznych barwników ani substancji zapachowych, silikonów i parafiny.
Ma też w swoim składzie substancje, które mogą, ale nie muszą, być kłopotliwe dla użytkowników ze skórę wrażliwą lub alergiczną. Są to:
- Sodium Coco-Sulfate (SCS) – substancja myjąca, pianotwórcza, pełni rolę detergentu. Dużo łagodniejsza od SLS. Cząstki SCS są większe od cząstek SLS i nie są w stanie przeniknąć do żywych komórek. Ale kosmetyk z tą substancją w INCI może jednak zaszkodzić osobom o wrażliwej skórze.
- Limonene – składnik kompozycji zapachowych. W skali do 5 jego działanie alergenne oceniane jest na 5. Znajduje się na liście potencjalnych, groźnych alergenów. Producent zaznacza, że substancję tę pozyskuje w sposób naturalny, a nie syntetycznie.
- Citral – substancja występująca w olejkach eterycznych trawy cytrynowej, cytryny, pomarańczy i limonki. Może być też pozyskiwana syntetycznie. W tym produkcie jest ona naturalna. Jednak w skali do 5 działanie alergenne Citralu jest oceniane na 4. W związku z czym jest sklasyfikowany jako potencjalny, groźny alergen.
Podsumowanie
Mydło Alterra Biała Herbata&Limonka to dobry produkt, który spełnia swoje zadanie czyli oczyszcza ręce, a przy okazji także je lekko pielęgnuje. Najważniejsze jednak, że ich nie wysusza, ani nie powoduje uczucia „ściągania”. Jest to produkt wydajny, przyjemny w użytkowaniu ze względu na wspaniały, niechemiczny, naturalny zapach. W jego składzie znajdują się jednak substancje, które mogą stanowić problem dla alergików, ale nie powiedziane, że tak się stanie. Skład mydła w moim odczuciu jest przyzwoity:). Widocznym mankamentem produktu jest, z tego co zaobserwowałam, jego opakowanie. Na szczęście nie wpływa ono na funkcję, jaką pełni mydło.
Zważywszy na cenę, to mydełko w płynie, zostanie ze mną na dłużej, choć zapewne wypróbuję też inne opcje mydeł o dobrych składach. Herbatę z limonką mogę jednak polecić, bo u mnie ten produkt się sprawdził bez zastrzeżeń.
Zalety:
- Cena
- Konsystencja
- Piękny, limonkowy, naturalny zapach
- Niezły skład, bez mocno inwazyjnych detergentów, silikonów oraz syntetycznych barwników i sztucznych substancji zapachowych
- Mydło dobrze oczyszcza ręce
- Nie przesusza rąk
- Pozostawia je lekko nawilżone i wygładzone oraz miękkie
- Nie musiałam po jego użyciu stosować kremu do rąk
Wady:
- Opakowanie – chaotyczne informacyjnie i kolorystycznie, miejscami nieczytelne – farba schodzi z druku od początku użytkowania, opakowanie jest brudne u góry etykiety. Taki efekt widziałam na kilku butelkach. Jest też na zdjęciu w naszej bazie oraz na moim☹
- W składzie mydła znajdują się substancje, na które powinni zwrócić uwagę alergicy