Dary Natury Zimnotłoczony ekologiczny olej z nasion kozieradki na porost włosów i wzmocnienie cebulek
dodaj swoją opinię i zdjęcia do produktu
1 hit!
100% ekologiczny, czysty olej, tłoczony z nasion pokrzywy pospolitej – aromatycznej rośliny cenionej, zwłaszcza w kulinariach. Zyskała także ogromne uznanie w sferze świadomej pielęgnacji włosów z uwagi na swoje unikalne właściwości.
Dzięki procesom tłoczenia na zimno, produkt zachowuje znacznie więcej dobroczynnych składników, dzięki czemu polecany jest także w pielęgnacji skóry głowy.
WŁAŚCIWOŚCI OLEJU:
zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego, należącego do grupy omega6, a także pewną część nasyconego kwasu palmitynowego,
jest źródłem witamin: PP, E i D,
choliny, flawonoidów i lecytyny,
a także potasu, fosforu, żelaza, cynku i wapnia,
dzięki obecności silnych antyoksydantów w nasionach czyli składników hamujących rozwój wolnych rodników, ma także właściwości antystarzeniowe.
opisany stosunek kwasów tłuszczowych sugeruje, że olej ten sprawdzi się głównie do olejowania włosów o porowatości wysokiej,
wygładzi je, odżywi i uelastyczni,
ochroni przed niekorzystnymi czynnikami środowiska zewnętrznego,
a regularne stosowanie sprawi, że nawet bardzo zniszczone włosy, odzyskają zdrowy blask.
silnie stymuluje porost włosów i pojawianie się nowych włosów, tzw. “baby hair”,
znacznie wzmacnia cebulki, dzięki czemu sprawia, że włosy będą rosły silne i zdrowe,
zapobiegnie to nadmiernemu wypadaniu,
łagodzi podrażnienia i koi delikatną skórę głowy,
ma działanie przeciwłupieżowe i przeciwzapalne,
wspomaga gospodarkę gruczołów łojowych – hamuje ich wzmożoną aktywność, dzięki czemu walkę z nadmiernym przetłuszczaniem.
Olej ten kosztuje około 10 zł.
Butelka jest szklana, a otwór jest dość szeroki i dzięki temu można nabierać produkt bezpośrednio z opakowania za pomocą pipety.
Zapach olejku jest dla mnie bardzo przyjemny, bardzo z nim się polubiłam. Oczywiście jak to kozieradka - pachnie rosłem, ale jest to delikatny zapach.
W ostatnim miesiącu stosowałam regularnie, praktycznie co mycie olej z nasion kozieradki firmy dary natury. Oczywiście stosowałam go zawsze przed myciem na czas od pół godziny do nawet 2h. Na początku trzymałam go na skórze głowy pół godziny. Raz niechcąco zasiedziałam się z tym olejem na głowie z 2h i po tym razie, zaczęłam przetrzymywać dłużej ten olej, bo skóra głowy dobrze reagowała. Jak wiadomo z olejkami na skórę głowy trzeba postępować ostrożnie i obserwować jak skóra głowy reaguje na nie. W moim przypadku nie było żadnych przeciwskazań.
Przyrost włosów wyniósł około 1,5 cm. Super wpłynął na prost włosów. Olej ten ogólnie pomaga w walce z łupieżem. Skóra głowy po nim była uspokojona i wzmocniona.
W dodatku pare razy wykorzystałam go do olejowania włosów i na tej płaszczyźnie również okazał się hitem! Moje wysokopory wyglądały po nim rewelacyjnie.
Podsumowując jest to dla mnie totalna perełka i odkrycie tego roku. Polubiła się z nim nie tylko skóra głowy, ale i włosy. Wpłynął super na porost włosów, dał mi 0,5 cm więcej, niż zazwyczaj! Dla mnie to totalny tani hit! Napewno do niego powrócę. Ba, nawet mam już kolejne opakowanie w zapasie. ????
Nie od dziś wiadomo, że kozieradka świetnie działa na porost włosów, kondycję skóry głowy i ograniczenie przetłuszczania. Oprócz wcierki z kozieradki używam również tego oleju do olejowania skóry głowy, tzw. olejowej wcierki. Oleju użyłam już kilka razy i naprawdę przyjemnie się go używa, mimo zapachu, który przypomina rosół.
Produkt ma pomarańczowy kolor, co również mi nie przeszkadza, ani nie wpływa znacząco na kolor moich włosów. Olej jest moim przyjacielem w walce o szybszy porost i sprawdza się świetnie. Fajne jest też to, że ma pojemność aż 100 ml, więc starczy na długo.
Jeżeli chodzi o porost, stosuje wiele kosmetyków, aby go poprawić, dlatego nie jestem w stanie ocenić działania oleju z nasion kozieradki, jednak stanowi on dobre uzupełnienie pielęgnacji.