Odżywki do włosów

Schauma Nature Moments, Hair Smoothie, 3 in 1 Intense Nourishment Odżywka do włosów 3 w 1 `Jagody acai, mleko migdałowe i owies`

• 16 czerwca 2022 o 15:48
    Żadnej rewelacji
    Odżywkę kupiłam na którejś z promocji na kosmetyki do włosów w Biedronce. Kosztowała wtedy niecałe 10 zł. Miałam już wcześniej szampon z tej serii, więc miałam nadzieję, że odżywka tez może być spoko. Produkt mieści się w tubce o pojemności 200ml. Jak na odżywkę najlepsza opcja, nie za mało i nie za dużo. Słoiczek wykorzystania produktu pokazuje 12 miesięcy, myślę, że to nawet za dużo, na pewno każdy da radę szybciej go wykorzystać. Produkt ma być kosmetykiem 3 w 1, czyli odżywką, maską i odżywką bez spłukiwania. Jedyna opcja, która się nadaje do odżywka do spłukania. Nie ma tak bogatej konsystencji, żeby nadawała się na maskę, a jako odżywka bez spłukiwania raczej nie powinna działać. Miałam sytuację, gdzie przez przypadek w jednym miejscu nie zmyłam jej, wtedy moje włosy były posklejane, widocznie obciążone a włosy wyglądały jak strąki. Wracając do zastosowania jako zwykła odżywka nie byłą taka zła. Miałam słaby okres przy swoich włosach, które były nadmiernie wysuszone szamponem, wtedy odżywka delikatnie odratowywała sytuację. Producent zapewnia, że odżywka odżywia suche i bardzo suche włosy. Mogę się z tym zgodzić. Duży plus za wegański produkt, składniki pochodzenia naturalnego. Pięknie pachnie, wyczuwalne jagody i owies. Niczym śniadaniowa owsianka z jagodami w roli głównej. Ma biały kolor a konsystencja jest typowa dla odżywek, łatwo się wypukuje (chyba, że ominiesz kawałek głowy jak ja :D ) i dobrze trzyma się włosów, przez co przy kontakcie z wodą nie spływa z włosów. Raczej nie kupię ponownie tego produktu, działał do mycia do mycia. do momentu zetknięcia z wodą.
    Zalety:
    • rzeczywiście (delikatnie) odżywia przesuszone włosy
    • długi okres przydatności
    • wydajny
    Wady:
    • nie nadaje się jako maska czy odżywka bez spłukiwania
    • teraz już jest słabo dostępny
    • działa od mycia do mycia
  • 8 października 2021 o 14:20
    Zapach na tak, działanie na nie
    Podczas Biedronkowej wyprzedaży zaopatrzyłam się ostatnio w kilka produktów Schaumy, która dawno nie gościła w mej łazience. Z całej serii właściwie najbardziej spodobał mi się zapach, działanie niestety nie zachwyciło... + Opakowanie: Bardzo wygodna i szczelna, cienka tuba, którą łatwo można rozpracować i wybrać produkt aż do ostatniej kropli. Bardzo podoba mi się słodka, apetyczna szata graficzna, która zachęca do zakupu. + Zapach: Największy atut! Maska pięknie pachnie - jak koktajl lub jogurt o zapachu owoców leśnych. Ja bardzo lubię takie jadalne zapachy, więc maska ta bardzo umilała mi codzienne użytkowanie. Niestety, nie utrzymuje się on długo na włosach... + Działanie: Maska ma kremową, jogurtową konsystencję. Łatwo ją się nakłada i spłukuje. Produkt nieco pomaga w rozczesaniu i rozplątaniu włosów, choć warto zaznaczyć, że nie jest to odżywka, po której grzebień sam sunie po pasmach. I to właściwie tyle... Kosmetyk nie sprawił, że włosy są lepiej nawilżone, gładsze, zregenerowane czy zdyscyplinowane... Na prawdę bardzo podstawowa odżywka, do której na pewno trzeba coś dołożyć. + Cena, skład na plus. Oceniam na 3 - jak dla mnie cała ta seria to bardziej umilacz (ten piękny zapach!), niż komplet kosmetyków, które miałyby dobrze wpłynąć na wygląd mojej czupryny.
  • 29 maja 2021 o 10:07
    Odżywka dobrze sprawdziła się w roli pierwszego „O” w OMO – ułatwiała rozczesywanie włosów i nie obciążała ich.
    Odżywkę kupiłam podczas wyprzedaży w Biedronce. Kosztowała 2,50 zł, więc jakbym nie mogła wrzucić jej do koszyka?! Razem z nią kupiłam drugą wersję z bananem, truskawkami oraz nasionami chia. Tę zużyłam już jakiś czas temu i muszę przyznać, że zrobiła na mnie pozytywne wrażenie. Idąc za ciosem, zabrałam się za testowanie recenzowanej odżywki. Kilka dni temu ją zdenkowałam, więc to dobry moment na podzielenie się opinią. Moje włosy to wysokopory w typie wurly. Okropnie się puszą, dość mocno plączą. Szybko się przetłuszczają, myję je niemal codziennie metodą OMO. Lubią emolienty i proteiny, humektanty niekoniecznie. Odżywka została zamknięta w tubce o pojemności 200 ml. Może nie jest to zbyt dużo, ale odżywka ma dobrą wydajność. Zdenkowałam ją po ponad miesiącu regularnego stosowania (1-2 razy w tygodniu). Tubka posiada zamknięcie na klik, które jest solidne, ale trzeba uważać, ponieważ gromadzi się pod nim woda. Opakowanie nie jest transparentne, co utrudnia śledzenie stopnia zużycia. Produkt należy zużyć w ciągu 12 miesięcy od otwarcia. Bardzo podoba mi się zapach odżywki. W przypadku jej siostrzanej wersji byłam nim nieco zawiedziona, mimo że był przyjemny. A to dlatego, że spodziewałam się owocowej bomby, a w rzeczywistości aromat należał do delikatnych. Ale w przypadku recenzowanej odżywki zapach to inna bajka! Jest bardzo ładny, owocowy, mocno wyczuwalny, choć to ostatnie jedynie podczas nakładania na włosy. Konsystencji nic zarzucić nie mogę. Jest typowa dla większości odżywek, ani zbyt gęsta, ani zbyt lejąca, nie utrudnia aplikacji, nie stwarza problemów podczas spłukiwania. Skład odżywki jest całkiem niezły, zwłaszcza biorąc pod uwagę jej cenę. Znajdziemy w nim m. in. ekstrakt z jagód acai, olej ze słodkich migdałów, wyciąg z nasion owsa, masło shea. Na trzecim miejscu umieszczono glicerynę, która jest nawilżaczem, ale niektóre włosy może puszyć. Ze względu na obecność tego składnika odżywkę traktowałam jako emolientowo-humektantową. Warto podkreślić, że produkt ten ma wegańską formułę. Producent określił odżywkę jako kosmetyk 3w1, tzn., że można stosować ją na trzy sposoby jako: odżywkę (nałożyć, spłukać), maskę (nałożyć, przetrzymać trzy minuty, spłukać) oraz odżywkę bez spłukiwania. Dla mnie była ona pierwszym „O” w OMO (nakładałam ją na 2-3 minuty) i używana w taki sposób sprawdzała się dobrze. Ułatwiała rozczesywanie włosów, a przy tym ich nie obciążała. Na opakowaniu znajdziemy informację, że odżywka intensywnie odżywi suche oraz bardzo suche włosy. Ciężko mi się do tej obietnicy odnieść, bo trzymam się kompleksowej pielęgnacji moich kłaczków i to raczej ona zapewnia mi nawilżenie, odżywienie, a także regenerację włosów. Trudno takiego działania oczekiwać od jednego konkretnego produktu. Nie zmienia to jednak faktu, że generalnie odżywkę oceniam pozytywnie. Warto odnotować, że mimo obecnej w składzie gliceryna, odżywka nie puszyła włosów. Nie miała co prawda dużej mocy w kwestii dociążenia czy wygładzenia włosów, ale nie uznaję tego za wadę – takich efektów oczekuję od kosmetyków stosowanych jako drugie „O”. Odżywkę wykorzystywałam do emulgowania olejów, radziła sobie z tym dobrze. Nie używałam jej natomiast jako b/s, więc niestety nie podpowiem, czy się do tego nadaje. Podsumowując, odżywka – podobnie jak jej siostrzana wersja – zaskoczyła mnie pozytywnie. Dobre działanie, niska cena, piękny zapach… Trochę tych zalet jest! Nie wykluczam, ze sięgnę po nią ponownie.
    Zalety:
    • nie obciąża włosów
    • ułatwia rozczesywanie włosów
    • nadaje się do emulgowania oleju
    • nie utrudnia aplikacji, nie stwarza problemów podczas zmywania
    • skład
    • odpowiednia konsystencja
    • wegańska formuła
    • wygodne opakowanie
    • niska cena
    Wady:
    • zbyt słabo dociąża