Szampony do włosów

Cien Szampon do włosów suchych w kostce `Masło shea i olej jojoba`

• 18 czerwca 2024 o 9:54
    Jakie to jest spoko!!
    Sama nie wierzę w to co piszę gdyż czytając inne opinie aż włosy jeżą się na głowie:D według mnie szampon w kostce spełnia swoją rolę i to jak dobrze! Otrzymałam go od koleżanki w żartobliwym prezencie i myślałam, że użyję go nigdy. Brak szamponu tradycyjnego zaskoczył mnie jednak mocno więc przypomniawszy sobie o kostce, zabrałam ją do kąpieli. Nie pokładałam w niej dużych nadziei gdyż z reguły bajery kosmetyczne dobrze wyglądają a nie działają więc stwierdziłam, że na pewno tak samo będzie w tym przypadku. Zaskoczeniom nie ma końca do tego stopnia, że zakupiłam sobie już kolejne pozycje z lidla które będę testować. Od razu powiem, że być może producent zmienił konsystencję/formułę kosmetyku gdyż u mnie sprawdza się ona zjawiskowo: nie jest tłusta- nie zatłuszcza ani nie obkleja włosów. Ładnie się pieni i dobrze domywa! Już po jednym namydleniu skóry głowy ładnie domywa. Podoba mi się skład i zapach kostki oraz zapewnienie, że starcza jak 1,5 butelki szamponu. Tutaj zdecydowanie się zgodze gdyż kostka jest wydajna. Oczywiście zależy ile jej zmydlamy. Sama aplikacja potrafi być lekko upierdliwa. Kiedy pierwszy raz myłam nią głowę to zmydlałam kostkę w ręce i nakładałam piankę na głowę co okazało się długim procesem aby pokryć cały skalp. Lepie było już pod prysznicem kiedy woda miała ciągłą styczność z głową a kostkę przesuwałam typowo po włosach. Wtedy to pieni się lepiej i dociera do wszytskich części głowy równocześnie. Morał taki, że bardziej sprawdzi się pod prysznicem niż w wannie. Nie mogę narzekać na efekty. Od szamponu nie oczekuję niczego innego jak doczyszczenia skalpu i świeżosci. Tutaj otrzymuję to wszystko już po 1 umyciu. Dla mnie bomba! I cenowa i jakościowa!
    Zalety:
    • Podoba mi się alternatywa do szamponu i fakt, że starcza dłużej niż szampon tradycyjny
    • Cena i dostępność
    • Skład
    • Efekty
    Wady:
    • Brak!!
  • 27 października 2023 o 13:20
    Całkiem fajna odskocznia od tradycyjnego szamponu
    Przyznam szczerze, nigdy, ale to nigdy nie używałam szamponu w kostce. Mało tego przez dłuższy czas nawet nie wiedziałam, że takowe wogóle są. Przyszedł jednak dzień, gdy zobaczyłam. Pierwsza myśl ,,to się nie może udać". Uważałam, że mydło w kostce może nadawac się tylko do rąk. Przełamałam się jednak i nadszedł dzień wielkiego testu. Mydło kupiłam w Lidlu za niewielkie pieniądze. Z tego co pamiętam było ich trzy rodzaje. Ja jestem wierna masło shea w składzie kosmetyków, więc wybrałam ten. Mydełko zapakowane jest w papierowe pudełeczko w stonowanych kolorach brązu. Na przodzie znajdziemy nazwę firmy oraz najbardziej istotne informacje dotyczące produktu. Widnieje też obrazek przedstawiający owoce jojoba. Z tyłu dokładniejsze informacje, skład, kod kreskowy. A po otworzeniu pudełeczka zobaczymy białe, dość grube mydełko w kształcie kwadrata. Jego gramatura to 80 g. Mydełko poręczne, dobrze układa się w dłoniach co pozwala na sprawne mycie. Zapach dla mnie nijaki. Nie ma szczególnej wyczuwającej woni. Może dlatego że składniki w nim zawarte szczególnego zapachu nie mają, nawet w naturalnej wersji. Głównymi składnikami jest masło shea i olej jojoba. Wedle producenta mydło przeznaczone jest do włosów suchych. Mydełko w kontakcie z wodą pieni się bardzo dobrze, niczym tradycyjne mydła do rąk. Pieniłam najpierw w rękach, potem kładłam na włosy, albo od razu mydłem sunęłam po włosach, obie opcje dobre. Albo można rozpuścić trochę mydła w wodzie i myć niczym szamponem. Na włosach pieni się podczas całego mycia. Oczyszcza włosy i skórę głowy. Szybko się zmywa i spłukuje. Po wysuszeniu włosy są matowe, ale miękkie w dotyku . Przynajmniej u mnie. Mydło nie obciąża włosów, nie plączą się podczas mycia, a po wysuszeniu łatwo się rozczesują. Nawet mam wrażenie, że są lekko uniesione os nasady I mają jakby więcej objętości. Jeśli chodzi o włosy działanie całkiem przyzwoite. Mydło jest na tyle uniwersalne, że nada się do mycia rąk czy nawet ciała. Nie wysusza i nie ściąga skóry, a dobrze oczyszcza. Nawet można nałożyć na nogi I śmiało depilować maszynką, sunie i usuwa włoski. Do twarzy nie próbowałam, troszkę się obawiałam. Ogólnie byłam zaskoczona tym mydełkiem. Super nadaje się w podróż, zajmuje mało miejsca a można umyć nim prawie każdą część ciała, jaki to minimalizm w walizce czy torebce. Żeby nie było tak słodko, to jednak jak do wszystkich mydeł w kostkach mam zastrzeżenie. Podczas stania w wodzie wiadomo może się stopić, zepsuć, rozpuścić i wejść mnóstwo bakteri. Wolę bardziej kosmetyki zamykane, gdzie wyciskam tyle produktu ile mi potrzeba, a reszty nie dotykam. A tu jednak całe mydło jest ciągle dotykane, ciągle nawadniane, wysuszane itd, itd. To oczywiście moje odczucia i moje widzi mi się. Ok, żeby się więcej nie rozpisywać...mydło jest całkiem dobre. Całkiem niezła odmiana od tradycyjnych szamponach w butli. Działanie przyzwoite, włosy umyte i oczyszczone. Ponadto można myć i ręce i nogi I pewnie też i inne części ciała. Warto spróbować, przekonać się na własnej skórze o działaniu.
    Zalety:
    • uniwersalne mydełko, do mycia włosów, rąk, nóg, ciała
    • bezzapachowy
    • super się pieni
    • wydajne
    • oczyszcza skórę głowy i włosy
    • kształt dopasowany do dłoni, wiec się z niej nie wysuwa podczas mycia
    • maslo shea I olej z jojoba w składzie
    Ganette
    6 czerwca 2023 o 23:13
    Lubię szampony w kostce, ale ten mega mi się nie sprawdził...
    Bardzo często kupuje szampony w kostce, lubię je mieć w domu i od czasu do czasu umyć nimi włosy... ten kupiłam z ciekawości już jakiś czas temu, ostatnio wymienialam kosteczkę bo stara się skończyła i wyciągnęłam właśnie tą z Lidla. Niestety... zostanie do mycia rąk bo innego zastosowania do niej nie widzę... włosy po niej są strasznie obciążone i takie tępe w dotyku, zbijaja się w nieestetyczne strąki i ogólnie nie wyglądają na umyte. Nie wiem co jest tego przyczyną, dobrze wyplukałam włosy, próbowałam użyć kilka razy i za każdym razem miałam ten sam efekt nieświezej fryzury. Zapach niestety też do jakiś super przyjemnych nie należy. Ja osobiście nie polecam.
  • 6 czerwca 2023 o 17:14
    Nie jest zły, u mnie się dobrze sprawdził
    Szampony w kostce były w kręgu moich zainteresować jakiś czas temu gdy chciałam się przerzucić z tradycyjnej formy na tę bardziej ekologiczna. Niestety mojej rodzinie taka zmiana się nie spodobała , bardzo często kostka była używana jako mydło albo pozostawiona w wodzie gdzie się rozmiękła, rozpadła . Tak więc u mnie w łazience są butelki z szamponem obok kostek które ja używam zamiennie z normalnym kosmetykiem. Mam włosy suche, zniszczone rozjaśnianiem i nie mam ich za dużo więc nie lubię produktów które je obciążają , robią przyklap i zmniejszają objętość. Produkt Cien "Masło Shea i olej jojoba" przeznaczony jest do suchych włosów ale producent zaznacza że można nim myć całe ciało. Jak na tak tani produkt ma bardzo fajny skład choć parafinę mogli tu sobie darować. Może ona nadmiernie oblepiać i obciążać włosy. U siebie na szczęście tego nie zaobserwowałam. Nie zawiera SLS, SleS ma za to delikatniejszy detergent który nie przesusza tak bardzo mojej skóry głowy. Wzbogacony został o proteiny pszenicy, masło shea, oliwę z oliwek, olej jojoba i olej kokosowy. Ten ostatni nie każdemu się spodoba bo może puszyć włosy. Kostka jest koloru białego i wygodnie się ją trzyma. Nie jest mocno kanciasta , dobrze obraca się w dłoni. Świetnie się pieni a sama piana jest w odczuciach tak lekko śliska, tłusta ale tak w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Włosy po jej użyciu są w dobrej kondycji . Nie są szorstkie wręcz przeciwnie są miękkie, delikatne , dobrze oczyszczone. Nie zauważyłam wzmożonego przetłuszczania skóry głowy. Nic mnie nie swędziało, nie pojawił się łupież a mam dość wrażliwą skórę głowy więc dla mnie to już plus przemawiający za ponownym zakupem.
    Zalety:
    • PLUSY
    • dostępność- market Lidl
    • niska cena -poniżej 10zł
    • wydajność- kostka 80g = ok. 300ml szamponu
    • wegańska formuła
    • dobry skład ( nie licząc parafiny)
    • delikatny zapach
    • zawiera łagodne detergenty i jest odpowiedni do skóry wrażliwej
    • ładne opakowanie
    • kostka idealnie się spienia i dobrze leży w dłoni
    • nie rozpada się
    • nie obciąża włosów
    • dobrze myje, włosy są delikatne w dotyku, sypkie
    Wady:
    • zawiera parafinę
    Tojad_
    1 sierpnia 2021 o 10:23
    rewelacja
    Pomijam skład ale działanie szamponu jest świetne. Testowałam różne szampony w kostce i niestety nawet te polecane zostawiały na moich włosach osad i wrażenie obciążenia. Po tym szamponie włosy są domyte, sypkie, błyszczące, nie plączą się i nie puszą (i to wszystko bez użycia odżywki czy płukanki).
    Zalety:
    • kompaktowa forma
    • łatwosć użycia
    • efekt po umyciu
    Wady:
    • mało naturalny skład