Olejki do włosów

Fitokosmetik Fresh Cosmetics, Gęsty olej-cedrowy do włosów odżywczy

• 6 sierpnia 2021 o 7:18
    Bardzo ciekawy kosmetyk
    Olej zamknięty był w plastikowym opakowaniu z wieczkiem. Zamknięcie było zabezpieczone dodatkowym, aluminiowym wieczkiem otwieranym jak konserwa. Olej miał stałą, gęsta konsystencję, przypominał bardziej maskę niż olej. Pachniał bardzo przyjemnie i otulająco. Zapach nie pozostawał na włosach (a szkoda!). Olej stosowałam na dwa różne sposoby: jako olej nakładany na suche włosy jeszcze przed umyciem lub jako maskę, po umyciu włosów. Chociaż w obu przypadkach sprawdzał się dobrze, to jednak preferowałam go stosować jako maskę. Po zastosowaniu, włosy były wygładzone, lśniące, zdyscyplinowane i lekko dociążone (co bardzo mi odpowiadało). Jak już wspomniałam, olej był zamknięta próżniowo, a to dlatego, że w jego skład miały wchodzić tylko naturalne, świeże składniki, wzbogacone prebiotykami. Co więcej, czas na zużycie tego oleju wynosił zaledwie 30 dni od otwarcia. Od pierwszego otwarcia, olej przechowywałam w lodówce, aby jak najdłużej zachować jego właściwości. Oczywiście, nie zdołałam go zużyć w ciągu miesiąca więc jego stosowanie przeciągnęłam na kolejny. Na szczęście nie zauważyłam, żeby wywołało to jakiekolwiek negatywne skutki. Bez wahania, mogę stwierdzić, że olej okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo dobrze działał na moje włosy i chętnie kupię go ponownie.
    Zalety:
    • wygładza,
    • lekko dociąża włosy,
    • pięknie pachnie
    Wady:
    • 30 dni na zużycie
  • 23 maja 2021 o 15:29
    Fajny emolient
    Zakupiłam z czystej ciekawosci i sympatii do marki Fitokosmetik, odstawiłam po miesiącu maskę dla wysokoporowatych włosów z OnlyBio i od miesiąca używam tego olejku (który olejkiem jest tylko z nazwy). Powodem, oprócz tego że maska OnlyBio mnie nie zachwyciła, jest też to, że olejek cedrowy Fitokosmetik należy zużyć w ciągu miesiąca. Ja ten czas już przekraczam a dobijam do denka, prawdopodobnie gdybym nie używała jej w maskach DIY schodziłaby wolniej. Stosuje ją kilka razy w tygodniu. Analizując skład, widzę, że niekoniecznie trzeba się tak ciskać z tym 30 dni, bo pośrednio coś tam konserwuje maskę, ale zakładam że może się za jakiś czas rozwarstwiać. Konsystencje ma specyficzną, jakby była lekko nierozrobiona, nie ma gładkiej faktury, jakby nie do końca rozrobić aloes z odżywką, średnio gęsta. W aplikacji to nie przeszkadza, latwo się rozprowadza, nie spływa. Ładnie pachnie, nie czuć w niej zapachu cedru, ale charakterystyczny waniliowo-mleczny zapach kosmetyków Fito. Najlepiej na moje włosy działa kiedy używam ją jako emolient domykający pielęgnację, na bardziej nawilżającą maskę (również tej marki wiaderko pokrzywowe), jest intensywna, rzeczywiście odżywcza, nie trzeba jej dużo, zbyt dużo jest na granicy strączkowania. Przy głowie może przetłuścić. Solo sprawdza się kiedy moje włosy nie potrzebują humektantów i protein. Efekt fajny - włosy bardziej błyszczące, dociążone, gładkie. Robi robotę, wrócę do niej. Gdyby olejek cedrowy nie był tak drogi używałabym go do olejowania włosów (jest wysoko w składzie). Spuszyla mi włosy tylko raz. Dałam ją kilka razy na noc do maski DIY na całą długość, ale to jednak dla mnie za dużo, przy głowie trochę mi zajęło jej wymycie żeby nie było przyklapu. Coś w tym jest, że olejek cedrowy jest tak zachwalany na włosy,moje są rozjaśniane, falowane z natury, średnio grube, wysokoporowate na końcach,takie włosy potrzebują konkretu. Opakowanie jest większe niż wiaderko tej marki, ale mniejsze niż standardowe duże maski. Moim zdaniem, to pojemność dobra na 30 dni dla włosów długich, półdługich, średnio grubych i grubych. Plastikowa zatyczka pod którą jest sreberko do zdjęcia jak w konserwie ;) Ładne barwy, kojarza mi się z Fructisami. Cena do wydajności i czasu używania nie jest super wygórowana. Czekam na promocję i zrobię zapas. Seria Fresh, dzięki tej masce wzbudziła moją ciekawość i na pewno przetestuję więcej masek, odżywek i szamponów. Na zdjęciu zużycie po około 2 tygodniach, obecnie zostało na jakoś dwa, trzy użycia.
    Zalety:
    • Olejek cedrowy wysoko w składzie, który dobrze wpływa na zniszczone, wysokoporowate włosy.
    • Opakowanie,
    • zapach,
    • konsystencja.
    Wady:
    • Czas używania.
    • Moze przeciążyć na długości.
    • Dostępność online.