Maltodekstryna to substancja znana już od lat 50. ubiegłego wieku. Kojarzona jest jako dodatek do żywności. Stosuje się ją głównie w celu poprawienia konsystencji jedzenia. Znalazła ona także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Przedłuża przydatność kosmetyków i poprawia ich konsystencję. Warto jednak wiedzieć, że ma także korzystny wpływ na skórę i włosy.
Spis treści:
Maltodekstryna to przede wszystkim dodatek do kosmetyków, który ma poprawić ich konsystencję i przedłużyć przydatność do użytkowania. Stabilizuje produkt i zapobiega jego rozwarstwianiu. Sprawia, że suche kosmetyki, takie jak pudry czy cienie do powiek, są bardziej odporne na działanie wilgoci. Maltodekstryna zapobiega także oddzielaniu się pigmentu od pozostałych składników w przypadku kosmetyków kolorowych.
Dodawana jest również z uwagi na swoje właściwości korzystnie wpływające na włosy i skórę. Do najważniejszych zalicza się:
Maltodekstryna zapobiega osadzaniu się nierozpuszczalnych składników kosmetyków, np. mikroperełek zawartych w kremach czy serach. Substancja ta pochłania wilgoć i sebum, dlatego znajduje zastosowanie w produktach do cery tłustej, trądzikowej i problematycznej. Jest też składnikiem kosmetyków i preparatów antyperspiracyjnych, które pozwalają na zmniejszenie potliwości.
Z uwagi na swoje właściwości odżywcze maltodekstryna stosowana jest także przy produkcji kosmetyków do włosów i ciała, których celem jest nawilżenie, odżywienie oraz ochrona. Ułatwia bowiem tworzenie filmów ochronnych na skórze i włosach. Dodatkowo wygładza strukturę włosów.
Maltodekstrynę można znaleźć w wielu różnych rodzajach kosmetyków. Jest ona obecna m.in. w :
W tych produktach kosmetycznych jest stosowana głównie po to, by zapobiegać ich rozwarstwianiu się i szybkiemu psuciu się. Jednak stosuje się ją w tych kosmetykach także z uwagi na właściwości odżywcze. Warto tutaj zaznaczyć, że to właśnie maltodekstryna poprawia wchłanialność składników odżywczych, takich jak witaminy. Dzięki niej o wiele łatwiej wnikają one w głąb skóry. To powoduje, że jest lepiej nawilżona i odżywiona, a to z kolei pozwala utrzymać ją w dobrej kondycji. Substancja ta znajduje także zastosowanie w kosmetykach kolorowych o płynnej lub kremowej konsystencji. Zapobiega ich rozwarstwianiu się, ale także chroni pigment przed wytrącaniem się z produktu lub jego opadaniem.
Używana jest również przy produkcji produktów do włosów takich jak:
Oprócz tego, że maltodekstryna w tych kosmetykach ma za zadanie poprawiać ich konsystencję, dba także o włosy. Pozwala utrzymać ich nawilżenie, wygładza łuskę włosa, a także odżywia je. Dzięki temu lepiej się układają, a także są bardziej odporne na działanie czynników zewnętrznych czy łamliwość.
Znaleźć ją można także w produktach:
Maltodekstryna jest także częstym składnikiem kosmetyków w formie proszku, które później samodzielnie przygotowuje się w domu. W szczególności są to maseczki do twarzy, ale i peelingi do ciała. Pozwala na to, aby były dłużej zdatne do użycia – zmniejsza ryzyko, że zbrylą się pod wpływem wilgoci. Jest ona także składnikiem pojawiającym się w kosmetykach wegańskich i rzemieślniczych.
Maltodekstryna może być używana także do produkcji domowych kosmetyków. Produkt ten ma postać białego proszku. Można ją nabyć w opakowaniach o różnej objętości. Jednak do domowej produkcji kosmetyków na własny użytek w zupełności wystarczą te najmniejsze. Jest ona szczególnie przydatna, gdy samodzielnie przygotowuje się kremy i balsamy do ciała, zwłaszcza o działaniu odżywczym i ochronnym. W produktach przeznaczonych dla cery mieszanej i tłustej pozwala zminimalizować efekt błyszczenia się skóry.
Brak jest informacji, aby maltodekstryna wchodziła w interakcje z innymi stosowanymi do tworzenia kosmetyków składnikami. Warto tutaj jednak pamiętać, że osoby szczególnie podatne na reakcje alergiczne powinny uważać na stosowanie produktów z tą substancją.
Wskazuje się na to, że maltodektstryna stosowana w zaleconych ilościach jest produktem bezpiecznym. Jednak osoby o wrażliwej skórze czy skłonnościach do alergii powinny uważać, gdyż może ona wywoływać podrażnienia.
Maltodekstryna to substancja otrzymywana ze skrobi, najczęściej kukurydzianej. Do jej pozyskania stosuje się także skrobię ziemniaczaną i ryżową. Jest to więc produkt pochodzenia naturalnego. Jest również bezpieczna dla środowiska.