Marka Hairy Tale Cosmetics słynie z produktów dostosowanych do różnych typów włosów, bazujących na innowacyjnych składnikach, a jednocześnie przyjaznych zarówno skórze, jak i środowisku. Odżywka Flylight to propozycja dedykowana włosom niskoporowatym, które często potrzebują lekkiej, ale skutecznej pielęgnacji. Po kilku tygodniach stosowania mogę podzielić się swoimi wrażeniami na temat jej działania.
Odżywka Flylight jest typowo emolientowa, co oznacza, że jej głównym zadaniem jest wygładzenie włosów i ochrona przed utratą nawilżenia. Kluczowe składniki to:
✅ Masło babassu – działa jak naturalny silikon, wygładza włosy, ale nie obciąża ich, dzięki czemu świetnie sprawdza się przy niskiej porowatości.
✅ Rep’Hair® – biomimetyczna cząsteczka ceramidopodobna, która wzmacnia włókna włosa, poprawia ich odporność i nadaje zdrowy blask.
✅ Ekstrakt z alg i wodorostów – dodatkowe wsparcie dla nawilżenia i regeneracji włosów.
Konsystencja odżywki jest lekka i kremowa, ale nie wodnista. Świetnie rozprowadza się po włosach i nie spływa, co ułatwia aplikację. Producent określa zapach odżywki jako „morski” – rzeczywiście wyczuwalne są świeże, lekko wodne nuty, ale nie jest to klasyczna woń morskiej bryzy. Dla mnie przypomina połączenie świeżości z delikatnym, lekko perfumowanym aromatem, który długo utrzymuje się na włosach. Jeśli lubisz nienachalne, naturalne zapachy, Flylight powinna Ci się spodobać.
Odżywka Flylight miała spełniać kilka obietnic:
✔ Nie obciążać włosów niskoporowatych – i rzeczywiście, włosy po niej są lekkie, sypkie, nie tracą objętości.
✔ Wygładzać i nadawać połysk – już po pierwszym użyciu widać różnicę: włosy są bardziej błyszczące i mniej podatne na puszenie.
✔ Współgrać z metodą OMO i emulgowaniem olejów – jako element emulgowania oleju sprawdziła się świetnie, skutecznie domywając włosy bez efektu przeciążenia.
✔ Działać kojąco na skórę głowy – tutaj byłam najbardziej sceptyczna, ale miło się zaskoczyłam. Stosowana na skórę głowy nie podrażnia, a wręcz pomaga w przypadku przesuszenia i drobnych podrażnień. Nie powoduje szybszego przetłuszczania.
Po kilku tygodniach stosowania zauważyłam, że włosy faktycznie wyglądają zdrowiej, są bardziej miękkie i błyszczące, ale bez nadmiernego wygładzenia, które mogłoby sprawić, że stracą objętość. Jeśli masz problem z odżywkami, które powodują „przyklap”, Flylight może być świetnym wyborem.
Czy ma jakieś wady?
???? Dostępność – kosmetyki Hairy Tale Cosmetics nie są jeszcze dostępne w każdej drogerii, więc najlepiej zamawiać je online lub szukać stacjonarnie w Hebe.
???? Wydajność – jeśli masz długie włosy, może się okazać, że produkt szybko się zużywa, ponieważ jego lekka konsystencja sprawia, że chcesz nałożyć go więcej niż standardowo.
Dla kogo jest ta odżywka?
✅ Włosy niskoporowate, które łatwo się obciążają, ale nadal potrzebują ochrony przed przesuszeniem.
✅ Osoby szukające lekkiej, emolientowej odżywki, która nie zawiera silikonów, ale daje efekt wygładzenia.
✅ Osoby stosujące metodę OMO i regularnie emulgujące oleje.
✅ Skóra głowy skłonna do podrażnień – Flylight można stosować na skalp bez obaw o obciążenie czy przesuszenie.
Jeśli masz włosy niskoporowate i szukasz lekkiej odżywki emolientowej, która nie przeciąży fryzury, a jednocześnie wygładzi i doda blasku – Flylight to świetna opcja. Doskonale sprawdza się jako produkt do codziennej pielęgnacji, pasuje do różnych metod pielęgnacyjnych i może być stosowana także na skórę głowy.
⭐ Moja ocena: 9/10 – to jedna z najlepszych odżywek emolientowych do włosów niskoporowatych, jakie miałam okazję testować. Na pewno zostanie w mojej pielęgnacji na dłużej! <3
<3 Plusy:
• Nie obciąża włosów niskoporowatych
• Wygładza i dodaje blasku
• Świetna do metody OMO
• Można stosować na skórę głowy
• Biodegradowalna i przyjazna środowisku
❌ Minusy:
• Może szybko się zużywać na dłuższych włosach
• Dostępność głównie online