Fissana kupiłam z myślą o stosowaniu naprzemiennym z Elancylem, potrzebowałam czegoś treściwszego na noc. Ponieważ nie był drogi zaryzykowałam zakup. Jestem obecnie w 31 tygodniu i nie mam żadnego rozstępu.
Wrażenia:
+ zachowuje elastycznosć skóry
+ dobrze nawilża
+ ujędrnia
+ nie uczula
+ nie podraznia
+ zawiera cenne olejki: olejek rycynowy, z kielków pszenicy
+ bardzo wydajny
+ łatwo dostępny
+ treściwy
+ wit E,C,F w skladzie
+ nie roluje sie
+ nie zawiera silikonow
+ nie zawiera parabenow
+ nie zawiera substancji uczulających
+ niedrogi
+/- zawiera parafinę, wiec moze zapychać. Mnie nie zapychała, ale pozostawia tłusty film na skorze co powoduje ze jest idealny na noc, lub mroźne poranki
+/- konsystencja masła - ciężka, gęsta, toporna i tłusta, co utrudnia masaż, wymaga "podkładu" ze zwykłej oliwki, wowczas sie "ślizga" bez problemu, konsystencja wymusza długi i rozgrzewający skorę masaż, co usprawnia ukrwienie skory
+/- dlugo sie wchłania
- silne nasycenie(stezenie) kompozycji zapachowej powoduje częste odrzucenie. Zapach jest na tyle intensywny ze w pomieszczeniu aromat jest łagodny i przyjemny(tzw "dzidziusiowy" ), natomiast na skorze i w samym kremie - nieznośny czasami
Fissana stosuję już od około 3 miesięcy, długo, gdyż naprzemiennie z Elancylem i oliwką Nivea Baby (w wersji bez parafiny- tylko olejek migdałowy i parfum w składzie) i tylko na noc na brzuch. Wyjątkiem są mroźne poranki, kiedy to parafina zawarta w kremie uchroni skórę przed utratą wilgoci. Krem jest dobry, aczkolwiek jego zapach wywołuje u mnei mieszane uczucia. Początkowo mi sie podobał, poźniej jednak bardziej zaczął draźnić nozdrza, trzeba przyznać ze w porównaniu do ogolnodostępnych preparatów dla kobiet w ciązy Fissan ma najbardziej skoncentrowany zapach. Mąż zauwazył, ze w pomieszczeniu zapach jest subtelny(ale jakże musi być intensywny skoro porcja wielkości orzecha laskowego "zabarwia" zapachem całe pomieszczenie?), ale na skórze bardzo trudny do zniesienia, uniemożliwiając wieczorną komunikację z maluchem.
Ogromną zaletą jest jego pozorna wada - tlustość i gęstość. Faktem jest ze bardzo trudno go rozprowadzić, ja stosowalam uprzednio na skorę oliwkę(jakąkolwiek: Nivea Baby, Huile Prodigieuse Nuxe, YR Culture Bio, YR olejek arganowy, olejek ze słodkich migdałów, olejek Weleda), po odczekaniu około 20 minut, nakładałam Fissan wielkości orzecha laskowego i zdecydowanie łatwiej się rozprowadzał. Masaż wykonywalam zgodnie z zaleceń producenta, najlepiej od do ku górze.
Nie gryzł sie z żadnym z wymienionych wyżej olejków (poza Galenic Argane, który sie rolował oraz Oliwką Penaten, która paskudnie mnie uczuliła). Trzeba przyznac ze taki zabieg równiez podniósł jego walory kosmetyczne.Skora nie swędziała, jest elastyczna, jędrna i dobrze nawilżona. Jak na razie nie pojawiły mi się rozstępy, jednakże w mojej rodzinie roztępy w ciązy nie występowaly więc warto zwrócic uwage, że genetyka odgrywa tu dominujące znaczenie, co nie oznacza, ze nie należy stosować nic.
Czy uchroni nas przed rozstępami? Zapewne, jak wiele preparatow, wesprze skórę w tym czasie, jednakże pojawianie sie rozstępów w ciązy jest wieloczynnikowe (dieta, genetyka, przyrost wagi, kondycja skory) i moim zdaniem krem, czy olejek(bez względu na cenę) moze jedynie zapobiec jednym z nich. Sprawia ze skóra staje sie sprężysta i dobrze odzywiona i nawilżona, co zapobiega ich powstawaniu. Na pozostałe czynniki juz wpływu nie ma.
Czy pomaga usunąć/rozjaśnić zaistniałe? Nie wypowiem sie gdyż takowych nieposiadam.
Polecam osobom, które szukają treściwego, niedrogiego i skutecznego preparatu na okres ciązy, szczególnie odżywczego na noc i na okres zimy. Nie polecam osobom mające uczulenie na parafinę i oczekiwania, ze produkt bedzie lekki, o subtelnym zapachu, szybko sie wchlaniał i rozprowadzal, idealny na codzien, gdyz Fissan to kompletne przeciwienstwo, niemniej bardzo skuteczne i bezpieczne.
Polecam.
Paraffinum Liquidum - olej mineralny
Aqua - woda
Lanolin - lanolina naturalny emulgator o własciwościach zatrzymujących wodę i zmniejszająca szorstkość skóry
Petrolatum - wazelina
Synthetic Beeswax - syntetyczny wosk, stabilizator emulsji
Hydrogenated Castor Oil - olejek rycynowy
Hydrolyzed Casein - substancja o właściwościach zmiękczających
Tocopherol - przeciwutlenicz, witamina E
Lecithin - lecytyna, emulgator, substancja nawilżająca, optymistyczne zakładam, że pochodzenia naturalnego
Ascorbyl Palmitate- konserwant,
Benzyl Nicotinate - substancja o właściwościach rozgrzewających,
Triticum Vulgare Germ Oil - olejek z kiełków pszenicy,uelastyczniaskórę, ujędrnia,
Parfum - kompozycja zapachowa
Glyceryl Stearate - substancja o działaniu zmiękczającym,
Cinnamyl Alcohol - składnik kompozycji zapachowej
Citral - substancja zapachowa
Hydroxycitronellal - składnik kompozycji zapachowej
Citric Acid - kwas cytrynowy, konserwant, regulator pH, środek wspomagający działanie innych składników aktywnych
Linolenic Acid - substancja nawilżająca
Dehydroacetic Acid - konserwant
Używam tego produktu od: 3 miesiace
Ilość zużytych opakowań: 1x100ml
_____________________________________________________________
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.