Syntetyczny wosk pszczeli (INCI: Synthetic Beeswax) to składnik wytwarzany w sposób chemiczny jako odpowiednik naturalnego wosku pszczelego. Ma podobne właściwości fizyczne i funkcjonalne, ale nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, dlatego bywa stosowany jako jego wegańska alternatywa. Występuje zazwyczaj w postaci twardych granulek lub płatków, o barwie od białej do jasnożółtej.
Syntetyczny wosk pszczeli pełni w kosmetykach funkcje:
Dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie w wielu kosmetykach ochronnych i pielęgnacyjnych, zwłaszcza tam, gdzie pożądane jest działanie okluzyjne i poprawa tekstury produktu.
Syntetyczny wosk pszczeli jest uznawany za składnik bezpieczny i dobrze tolerowany przez skórę. Nie wykazuje działania drażniącego ani alergizującego. Może być stosowany również w produktach dla skóry wrażliwej. U osób z cerą trądzikową może nasilać powstawanie wyprysków. Ze względu na brak pochodzenia zwierzęcego, bywa preferowany przez osoby poszukujące kosmetyków wegańskich. Nie ma przeciwwskazań do jego stosowania, jednak w bardzo dużych ilościach może zwiększać ciężkość i tłustość formulacji, co może być niekomfortowe przy cerze tłustej lub skłonnej do zatykania porów.
Syntetyczny wosk pszczeli występuje w wielu produktach kosmetycznych, takich jak:
U niektórych osób może powodować przesuszenie wierzchnich warstw skóry, a także stany zapalne poprzez zatykanie porów skóry.