Bazy pod cienie

Lumene Nordic Chic, Eyeshadow Primer Baza pod cienie

Renees
    20 listopada 2019 o 20:28
    Beżowa rewelacja
    Baza ta pod cienie nie ma typowego koloru jak większości baz, nie jest różowawa lecz ma taki delikatny beżowy kolor. Opakowanie przypomina krem pod oczy i gdyby nie wielkość to bym się kiedyś pomyliła. Baza daje delikatne krycie na powiecie, nie jest ono tak mocne jak od korektora np ale daje radę. Ja ją wzięłam kiedyś ponieważ szukałam takiej która nie będzie różowawa (mam już wiecznie czerwone te powieki) i troszkę kryła. Często używam jej samej na powiekę, nie nakładam Cieni na nią tylko ewentualnie trochę rozświetlacza albo w ogóle nic. I też jest ok, nie uczula mnie a nosze soczewki kontaktowe więc może się zdarzyć, że coś mnie uczuli. Co do podtrzymywania cieni - ja nie wykonują na sobie jakiś takich makijaży które mają nie wiadomo co przetrwać ale jak np rano nałożę tę bazę i cienie do dzienniaczka to wieczorem dalej się trzymają a fajnie też działa ponieważ nie zbiera się w załamaniach nad powieką. Cieniami na niej się dobrze pracuje. Nie jest taka tępa, sucha, raczej kremowa wiec jak ktoś ma tłuste powieki to może być z nią ciężko, ale ja mam suche więc dla mnie rewelacja - skóra powieki pije tą bazę. Bardzo jest taka w dotyku miękka, puszysta jakby, nie umiem tego do końca opisać ale uwielbiam ją nakładać. Wystarczy niewielka ilość jej i już jest wszystko super.
    Zalety:
    • bardzo wydajna
    • średnie krycie
    • kolor beżowy/neutralny
    • delikatna, kremowo puchowa konsystencja
    • działanie raczej nawilżające powieke
    • nie jest sucha/matowa
    • nie roluje się
    • nie zbiera się w zmarszczkach
    • długotrwała
    Wady:
    • dostępność (ja produkty Lumene kupuję w drogerii pigment)
  • 17 lutego 2019 o 15:26
    Must have pod cienie do powiek
    Kupiłam tę bazę przez internet zachęcona pozytywnymi opiniami internautek. Produkt przyszedł w bardzo ładnym opakowaniu, sama tubka jest estetyczna i elegancka. Jak dla mnie jest to produkt, który musi być zawsze w mojej kosmetyczce. Bazę aplikuje się bardzo łatwo, ładnie się wchłania i wyrównuje koloryt. Trzeba delikatnie mocniej nacisnąć na opakowanie, aby móc skorzystać z produktu, natomiast dla mnie jest to na plus - nie mam obawy, że 'wyleci' zbyt duża ilość produktu i się zmarnuje, bądź zbyt dużą ilość specyfiku naniosę na powieki. Same cienie rolują się na moich powiekach – tutaj tego efektu nie ma, cienie na bazie bardzo ładnie trzymają się cały dzień, a ich kolor jest idealnym odzwierciedleniem tego jaki użyję z paletki. Dodatkowy plus to łatwość blendowania cieni na powiece. Kolory nie są zbyt intensywne.
    Zalety:
    • Wygodna aplikacja
    • Łatwość rozprowadzania cieni na powiekach
    • Długi czas utrzymywania się cieni na powiece
    • Brak efektu rolowania się cieni
    Wady:
    • Trochę wyższa cena biorąc pod uwagę produkty konkurencyjne
  • 25 lutego 2018 o 20:26
    dla mnie-kosmetyczny bubel
    Zacznę od tego, że posiadam tłuste powieki i zazwyczaj cienie utrzymują się u mnie tylko przez kilka godzin. Miałam nadzieję, że dobra baza rozwiąże problem. Pani w drogerii poleciała mi tę bazę, kupiłam i niestety bardzo się rozczarowałam. Nie widzę absolutnie żadnej różnicy czy stosuję bazę pod cienie czy nie-rezultat jest taki sam, po kilku godzinach cienie po prostu się ścierają. Co jednak jeszcze bardziej negatywnie mnie zaskoczyło-mój sprawdzony eyeliner, który normalnie utrzymywał mi się przez 10 godzin bez zarzutu, nałożony na bazę koszmarnie się rozmazał, zanim doszłam do pracy miałam go na całych powiekach. Nie dziwi więc, że mam ochotę wyrzucić tę bazę do kosza, nie polecam :/
    Zalety:
    • niestety nie widzę zalet
    Wady:
    • produkt kompletnie się nie sprawdził, nie rozumiem dlaczego polecono mi go jako "kultowy"
  • 28 września 2017 o 0:31
    Jestem jak najbardziej zadowolona
    Jakiś czas temu szukałam bazy pod cienie. Nic za bardzo nie przychodziło mi do głowy, produkty z drogerii nie zdawały egzaminu i tak z braku laku usłyszałam o tym produkcie gdzieś na yt i kupiłam spontanicznie. Weszłam na wizaż i się przeraziłam, że jest tak nisko oceniona. Co prawda kilka recenzji, ale jednak trochę sie podłamałam, w szczególności, że kosztowała ok. 40 zł. No nic, było już za późno. I przyznam szczerze, że baza pozytywnie mnie zaskoczyła. Swoje powieki oceniam na średnio "trudne". Co mam na myśli? Nie jestem osobą, która może nałożyć cienie choćby na gołą powiekę czy pierwszy z brzegu korektor i trzymają się cały dzień. Jeżeli chodzi o utrzymywanie cieni to w sumie większość baz sprawdza się dobrze. Mam jednak inny problem. Bardzo często w makijażu dziennym nie stosuje w ogóle cieni, czyli na powiekę nakładam bazę, przypudrowuję i tyle - tak aby wszystko wyglądało ładnie i spójnie z całą twarzą. I tutaj niestety korektory pod oczy w ogóle się nie sprawdzają, a także wiele baz nie daje rady - po kilku h produkty są zebrane w załamaniach pomimo solidnego przypudrowania. Szukałam właśnie produktu, który poradzi sobie głównie z tym, ponieważ tak jak pisałam, pod cienie to każda jedna baza sprawdza się dobrze (kto odgadnie dlaczego? nie mam zielonego pojęcia jakie zjawisko tu zachodzi). Baza Lumene jest droga, aczkolwiek muszę przyznać, że jej wydajność jest oszałamiająca. Nabieram kropeczkę wielkości główni od szpilki, nawet nieco mniej, i to w zupełności wystarcza na idealne pokrycie powieki. Pilnuję, żeby to była naprawdę niewielka ilość, gdyż w momencie kiedy nabieram za dużo, produkt potrafi się zwarzyć na powiece. Wracając do tematu - wydajność rekompensuje cenę. Baza spr się do tego, na czym najbardziej mi zależało. Bez używania cieni, jedynie puder, trzyma mi się cały dzień w idealnym stanie. Chyba, że źle ją rozsmaruje, to wówczas wiadomo, jak przy każdym makijaży wykonywanym w pośpiechu. Nie podrażnia, nie robi absolutnie nic złego. Jedynie nie daje mocnego krycia. Ma bardziej beżowo-transparentny kolor, a więc krycie jest delikatne. Pod cienie jest w porządku, bo cienie same w sobie dają krycie. Jednak jeżeli ktoś chce używać tak, jak ja i ma mocne żyłki, musi liczyć się z tym, że ta baza tego nie przykryje. Fajne jest to, że nie robi mi kuku w zależności od kremu pod oczy. Już miewałam takie przypadki, że baza spisuje się spoko, ale trzeba było kombinować i wyczuć, z którym kremem się lubi. Tutaj jest wszystko ok i naprawdę jestem zadowolona. Nie wiem czy wrócę do niej ponownie, ponieważ jest mega wydajna, również trudno dostępna, więc zanim mi się skończy, zapewne zaciekawi mnie cała masa nowych produktów na rynku ;)
    Zalety:
    • wydajna, dobrze współpracuje z każdym kremem pod oczy, dobrze trzyma cienie, świetnie spisuje się pod sam puder w makijażu dziennym bez użycia cieni, nie podrażnia
    Wady:
    • trochę wysoka cena i dostępność, nie ma również mocnego krycia, ale dla mnie to nie jest problem
  • 23 czerwca 2017 o 18:13
    Raczej na nie
    Średnia i nie jestem pewna, czy przez to warta swojej ceny. Ma ciekawą, gęstą i kremową konsystencję, dobrze też wydobywa kolor cieni. Ale zdecydowanie nie nadaje się do powiek, które mają tendencję do przetłuszczania się - pod koniec dnia powieki wyglądają tragicznie, wszystko albo zlewa się ze sobą, albo spływa. Nie za bardzo pomagają nawet jakieś próby utrwalenia bazy przed nałożeniem cieni, i tak ostatecznie po n-godzinach, wygląda to słabo.

Zobacz także inne Bazy pod cienie