Często tak mam, że najpierw działam potem myślę, podobnie było w przypadku tego kremu. Do tej pory nie używałam kremów z filtrem do twarzy, ale ostatnio dużo się peelinguję, trochę kwaszę, więc filtr jest potrzebny. Odkryłam ten, opis producenta piękny, opinie dobre, więc kupiłam, a potem zaczęłam zgłębiać wiedzę na temat filtrów. No i odkryłam, że ma w składzie Ethylhexyl Methoxycinnamate- filtr chemiczny, przenikający, nie dość, że do krwi to i do mleka matek karmiących. W naszym organizmie zachowuje się jak hormon. Do tego jeszcze DMDM Hydantoin, mogący prowadzić do powstania w naszym organizmie formaldehydu.... Nie wiem jak niektórzy mogą pisać, że ten krem ma dobry skład?!? Może gdybym decydowała tylko za siebie to bym się odważyła korzystać z niego regularnie, ale właśnie karmię piersią, więc nie.
Mimo wszystko postanowiłam go przetestować parę razy kiedy musiałam wyjść na duże słońce więc co nieco mogę o nim napisać.
Krem zamknięty w zgrabnej tubce, zakończonej dzióbkiem, co pozwala na precyzyjne dozowanie. Po wyciśnięciu wygląda jak podkład (pierwsze zdjęcie), ale po rozsmarowaniu zmienia się w krem rozświetlająco tonujący (drugie zdjęcie). Nadaje skórze blask i kolor opalenizny, ale niczego nie przykrywa, więc nie będzie dobry dla skóry z niedoskonałościami. Ani dla skóry tłustej ze względu na blask. Jest to efekt, którego od dawna szukałam i który ten krem zepsuł bardzo szybko. Wywołuje na mojej skórze ogromne, ciemnoczerwonr, bolesne krosty. Ani jak typowe podrażnienie, ani białe jak typowe pryszcze. Nie da się ich wysuszyć ani wyciskać (tak, wiem, że nie wolno). Siedzą i bolą na mojej skórze dobrych parę dni, a pojawiają się tylko po tym kremie. Więc to nie prawda, że nie obciąża skóry. Ma lekką konsystencję, ale takie raczej tłuste wykończenie i długo się wchłania. Zapach nawet przyjemny, trochę kakaowy.
Nie wiem, co z nim zrobić, trochę mi szkoda wyrzucić, bo najtańszy nie był, ale nie mam ochoty truć bliskich więc nie puszczę rodzinie. Za to wiem, że na pewno więcej go nie kupię.
Zalety:
- Odcień opalenizny jaki nadaje skórze
- Rozświetla skórę, suchej cerze taki efekt może pomóc
Wady:
- Zawiera w składzie Ethylhexyl Methoxycinnamate i DMDM Hydantoin co jak dla mnie go całkowicie dyskwalifikuje
- Wywołuje duże, bolesne krosty po każdym zastosowaniu
- Cena/pojemność
- Wykończenie trochę tłuste