Szampony do włosów

Cece of Sweden Hello Nature, Softness & Shine, Marula Oil Shampoo Szampon z olejkiem Maruli 'Miękkość i połysk'

AnkaKZN
    26 kwietnia 2023 o 22:44
    szampon, nie szampon
    Szampon zakupiłam w outlecie kosmetycznym skuszona ceną. Jestem w trakcie poszukiwania swojego ,,idealnego szamponu''. Testuje dużo szamponów, więc musiałam sprawdzić także ten szampon. Pierwsze wrażenie? Opakowanie nie jest zbyt wygodne, gdyż jego kształt sprawia, że łatwo wypada z ręki podczas brania prysznica. Dziubek butelki pozwala na wydobycie szamponu, bez przelania. Szampon na prawdę pięknie pachnie. Ma idealną konsystencję, nie jest zbyt lejący. Dobrze się pieni. Po umyciu włosy ciągle pięknie pachniały, były miększe i bardziej lśniące. Niestety włosy u nasady były bardzo tłuste i ''strączkowały'', wyglądały na bardziej tłuste niż przed myciem włosów. Szampon jak dla mnie zdecydowanie zbyt ciężki, by pozostawiał skalp oczyszczony. Używałam go kilka razy, ale efekt ,,niedomytych'' włosów pozostawał. Jeżeli chodzi o skład to nie jest on powalający. Producent produktu informuje ,,87% składników pochodzenia roślinnego'', szata graficzna, nazwa firmy nakierowuje nas na myśl, ze jest to pewnie kosmetyk z świetnym składem, jednak w składzie widnieje SLS, którego staram się unikać, z powodu wrażliwości na silnie działające detergenty. Kosmetyk w ogóle mi się nie sprawdził. Z pewnością znajdą się osoby, którym przypadnie do gustu. Mój skalp potrzebuje od szamponu większych właściwości myjących. Nie polecam go osobą z włosami przetłuszczającymi, ale dla osób z suchymi włosami może się okazać strzałem w dziesiątkę.
    Zalety:
    • piękny zapach
    • pozostawia włosy miękkie i lśniące
    Wady:
    • nie domywa skóry głowy
    • niewygodny kształt butelki
    • SLS
  • 25 kwietnia 2020 o 16:49
    Prawie naturalny szampon
    Lubię zmieniać szampony, testować coraz to inne i lubię kosmetyki naturalne a ten szampon wg producenta zawiera 97.2 % składników naturalnych. No więc jak nie skorzystać ? Zapach szamponu jest dość intensywny i słodki, utrzymuje się na włosach jakiś czas, nawet dość długo. Producent gwarantuje miękkość włosów, połysk i nawilżenie no i co tu dużo mówić? Miękkie i puszyste są niezaprzeczalnie, z tym połyskiem to tak średnio ale moje włosy to mają mega wymagania. Nie są wysuszone, mimo że puszyste ale nie zostawił mi słomy na głowie, są takie fajne, delikatne. Gęstość szamponu jest taka przeciętna, ani wodnisty ani mocno gęsty ale mimo to wydajny, ładnie się pieni, nie trzeba dużo nalewać i efekt jest.
    Zalety:
    • Włosy są po nim bardzo delikatne, lekkie, puszyste i wygładzone, ładnie pachnie, wydajny
    Wady:
    • skład nie do końca idealny
  • 1 kwietnia 2020 o 21:58
    Miękkość i gładkość - obietnice producenta spełnione!
    Szampon dostałam od koleżanki, która użyła dwa razy i jej nie podpasował - a że ja przyjmę praktycznie wszystko na testy, to powitałam nowe myjadło z otwartymi ramionami. W zasadzie jak przeglądam moje recenzje to większość z nich zaczyna się właśnie historią, jak to ktoś mi coś dał albo komuś podkradłam korzystając z jego łazienki (pozdrawiam zapasy kosmetyczne mojego chłopaka, u którego spędzam aktualnie izolację <3), ale wierzcie mi na słowo - też zdarza mi się coś kupić! No ale tego szamponu akurat nie kupiłam. Nie wiedziałabym pewnie nawet gdzie, bo przyznam, że wcześniej w żadnej drogerii nie rzucił mi się w oczy. Dopiero dodając skład na wizażu zorientowałam się, że to szampon z SLS - używając go od kilku dobrych miesięcy byłam święcie przekonana, że to delikatne myjadło... Trochę mi teraz głupio, bo ewidentnie złamałam złotą zasadę swojej pielęgnacji, z drugiej szampon naprawdę okazał się dobry i nie zaobserwowałam żadnych skutków ubocznych związanych z mocnymi detergentami. Nie miałam wcześniej kosmetyków z olejem Maruli, ale jeśli właśnie on jest odpowiedzialny za efekt, który mam na włosach, to jak najbardziej staję się fanką. Włosy po używaniu tego szamponu są niezwykle miękkie, skręt jest piękny, ale delikatny, taki trochę... jak dziecięce loczki? Wyglądają bardzo zdrowo, na zadbane, ale jednocześnie nie są przesuszone ani zbyt dociążone. Świeżość spokojnie trzymają dwa, dwa i pół dnia - czyli taki mój standard. Nie próbowałam nim zmywać olei (bo żyłam w przekonaniu, że to delikatne myjadło), ale zmywał spokojnie pierwsze O jako odżywkę i nie notowałam przyklapu. Szampon ma standardową pojemność 300 ml, pieni się tak o (znów - niezwykłe, że w składzie jest SLS!), jest dość gęsty i ma złotawy kolor. Zawsze wydaje mi się, że do mycia zużywam go dość sporo, a ten skubaniec ciągle jeszcze jest w butelce. Traktuję ten szampon jako "zwykłe" myjadło, bardzo sporadycznie zmieniam na inny, a używam od jesieni i nadal mam jeszcze trochę na dnie butelki. Także wydajność naprawdę jakaś wybitna, nie wiem jak to się dzieje. Butelka wygodna, dość ładny design, aplikator odpowiednich rozmiarów. Nie mam zastrzeżeń. Przyjaźniłabym się z nim bardziej, gdyby był lepiej dostępny i gdyby nie okazało się, że ma SLS... bo jednak na dłuższą metę nie chcę swoich loków tym traktować. Ale jeśli komuś to nie przeszkadza, to naprawdę serdecznie polecam. :)