Podkłady

Sephora Collection, Matte Perfection Stick Podkład i korektor w sztyfcie

1 na 51 opinię

• 22 stycznia 2021 o 20:39
    Tak złego produktu do makijażu to ja w całym swoim życiu nie miałam!
    Sztyft dorwałam na promocji za 21zł w Sephorze. Zamknięty został w czarnym opakowaniu wykonanym z grubego plastiku. Zatyczka dobrze przylega do opakowania i nie spada, a sztyft wykręca i wkręca się bez najmniejszych problemów. Całość dodatkowo została zalakowana, więc miałam pewność, że nikt przede mną nie macał kosmetyku. Zapach jest okropny, delikatnie pisząc. Ten sztyft po prostu śmierdzi czymś bliżej nieokreślonym, może nie jest to coś super intensywnego, ale wyczuwalne jest jeszcze jakiś czas po aplikacji... Wybrałam kolor 14 Delicate Beige, który jest pięknym beżem. Może nie super jasnym, co mnie w pierwszej chwili przeraziło po nałożeniu na twarz, ale ładnie się dopasowuje do karnacji. Sztyft jest bardzo miękki, kremowy, tłusty. Łatwo można się nim wysmarować zarówno w małej, jak i w dużej ilości. Równomierna warstwa zostaje bez problemu na twarzy suchej czy świeżo posmarowanej kremem. Tak samo łatwo jest go rozprowadzić, zarówno dłońmi jak i pędzlem (gąbeczki nie posiadam, ale zapewne też by nie stanowiła problemu). Natomiast efekt na twarzy jest daleki od oczekiwanego... Mat jest może maks do godziny, ale to też nie taki typowy mat na jaki się liczy kupując matujący podkład, bardziej jakbyśmy tłustą skórę odcisnęły w chusteczkę. Tak niby się nie błyszczy, ale jednocześnie mocno odbija światło. Później praktycznie z każdą godziną jest tylko gorzej i to na całej twarzy. A piszę to ja, osoba mająca suche policzki i tłustą strefę T, tak, nawet policzki po kilku godzinach świecą jak lampki na choince. No a jak wygląda z bliska? Tragedia! Już po samym nałożeniu jestem przerażona i nie mogę się doszukać moich porów, bo zasłaniają mi je istne kratery! Serio, ja potrafię mieć widocznie rozszerzone pory, ale z tym sztyftem, to ja nie mam porów, ja mam dziury. I to takie wielkości jeziora... Wszelkie zmarszczki i nierówności są wyeksponowane, ale najgorzej jest chyba na nosie. Ja wiem, że ja tam mam zaskórniki, ale przy tym produkcie one same wychodzą i wygląda to jakbym poprzyklejała sobie jakieś mini kuleczki na czubek nosa... Już macie dość? Ha, ale to nie koniec! Mimo, że cała cera się świeci, to po przyjrzeniu się bliżej widzimy nieudany eksperyment z bakingiem, ciastkolandie, kameleona - do wyboru. Takie piękne skupiska pudru, takie cudowne zważenie na całej powierzchni i wiecie co? Do tego efektu wystarczy sam sztyft, serio, żadnego pudru nie musicie na niego nakładać. Zresztą, to i tak Wam się nie uda. Niestety na 3 pudry żaden nie był wystarczającą dobry dla tego sztyftu, on tak nie chciał z nimi współpracować, tylko plamy robiły. A! I różu też nie nałożycie, ta sama historia, niby ciągniesz pędzlem równomiernie, a tu raz ten róż się przylepi, a za chwilę nie, tylko po to by kawałek dalej zrobić plamę... No i trwałość... Już pomijając kratery i olej, choć zapewne się już domyślacie, to on cały czas wędruje. Taki z niego FIT fluid, że ciągle jest w ruchu, tak więc sobie chodzi, ściera się, ucieka, wyciera o modne maseczki... Ale za to jest wydajny. Użyłam go z 5-7 razy, na różne kremy, bez kremu, z różnymi innymi produktami itp., a zużycie jest znikome. Tylko kogoś to zachęca? Nawet nie wiecie jak ja się cieszyłam przy jego pierwszym nałożeniu. Cieszyłam się strasznie, że zawsze kolorówkę testuję w domu na wolnym dniu, gdy nikt mnie nie widzi! PS. Właśnie doczytałam opis producenta... "nietłusta formuła pozostaje komfortowa przez cały dzień", really?!
    Zalety:
    • wytrzymałe opakowanie
    • dopasowuje się do karnacji
    • łatwość rozprowadzenia
    • wydajny
    Wady:
    • przetłuszcza cerę
    • podkreśla wszelkie zmarszczki i załamania
    • podkreśla pory
    • eksponuje zaskórniki
    • waży się
    • nie współpracuje z pudrami i różami
    • nietrwały