Czy Wy też macie "wymuszonego" świra odnośnie pielegnacji twarzy?
Ja mam, z tradzikowa twarza nie dało się inaczej. Ale dzięki temu mogłam poznać wiele kosmetyków, tych dobrych, złych, tanich i drogich, perełek - jak i takich, o których warto zapomnieć. Albo nie, trzeba pamietac zeby nigdy po nie nie siegac ;)
A w jakiej kategorii miesci się nasz żel botanique?
Perełka nie jest, to pewne, ale bullshitem tez nie. Tak naprawde, to bardzo dobry kosmetyk. Tylko trzeba uwazac przy suchej cerze;) Oczywiście i tu da się znaleć wyjście, aby sucha skóra takze nie miala problemu, ale to juz wymaga większego nakładu pracy ;)
#MOJA SKORA
Mieszana, sucha na policzkach, ze skłonnościa do przetłuszczania się w strefie T. Do tego jest to cera trądzikowa, w "gorszych" czasach traktowana różnymi wysuszajacymi kremami przeciwtradzikowymi. Obecnie raz-2 razy w tyg stosuje epiduo. Dla podtrzymania efektów ;)
#OPAKOWANIE
Wygpodne plastikowe opakowanie z pompka bardzo dobrej jakosci. Uzycie jest bardzo wygodne, higieniczne, takie, jakie powinno byc uzywanie kosmetykow do mycia twarzy. Pompka sie nie zacina, cały czas wydobywa sie podobna ilosc kosmetyku. Opakowanie w zielonym kolorze, w sumie całkiem elegenackie gdy sie nie lubi kolorowych pstrokatych opakowań
#KONSYSTENCJA
Zel jest dość rzadki, ale to w sumie zaleta, bo przyjemnie rozprowadza sie na twarzy. Wraz z kontaktem z wda mamy przyjemnie myjaca pianke. Mysle, ze można by sprobowac kupic opakowanie do pianek, rpzelac tam kosmetyk z woda i bedziemy mieli fajna, delikatnie myjaca pianke.
# UZYCIE & DZIALANIE
Żeluuzywam rano i wieczorem, zazwyczaj jedna pompka na jedno mycie. Przy czym piankę stosuje po demakijazu, nie traktuje jej samej jako produktu do demakijazu - raczej oczysczenie twarzypo nim lub rano, po przebudzeniu się.
PLUSY:
+ dobrze oczyszcza
+ jest delikatna
+ nic nie piecz
+ nie ma uczucia sciagniecia twarzy po myciu - przynajmniej przy mojej mieszanej cerze, ale moze byc lekkie uczucie wysuszenia skóry (co moze byc złe dla bardziej suchych parti skóry)
+ moge stosowac bardzo blisko oczu
+ nie podrażnia
+ nie uczula
+ Przyjemny sklad! - dosc naturalny, a poza tym aloes - który uwielbiam bo sprawdza sie w moich produktach do oczyszczania cery
+ cena adekwatna do jakosci - a w promocji naprrawde warto kupic ;)
+ wydajny
MNUSY:
- nie nadaje sie dla suchych skór - wydaje mi się, ze może wysuszac nieco cere. Ja zawsze uzywam w pozniejszych etapach nawilzajacego kremu, dlatego tez w "długofalowym" uzyciu tego nie zauwazam. Ale jesli zapomne okrmeie lub omine ten etap to sucha jest jakby nieco wysuszona. Co oczywiście moze byc super dla tlustych tradzikowych cer, ale kloci sie z reklamowanymi wlasciwosciami nawilzajacymi żelu.
Podsumowujac to bardzo bardzo dobvry żel. Mocne 4,5. Ale ze sie nie da, to chyba zaokragle do 5teczki. Bo warto sprobowac zwlaszcza dla problemowych cer!