Kremy i maski do rąk

L'biotica Eclat Hand Cream, Szybko wchłąniający się krem do rąk intensywnie regenerujący

Kaisja
    8 maja 2024 o 23:37
    Szybko się wchłania, ale żeby choć trochę zaczął regenerować ręce, należy użyć ilości już nie tak szybko wchłanialnej
    To już drugi testowany przeze mnie krem do rąk L'biotiki, po rozjaśniająco-odmładzającym, który także skusił mnie piękną tubką w pastelowych kolorach, i który w użyciu zachwycał mnie już mniej. Na etapie zakupów w aptece ujawniła się pierwsza wada kosmetyku – dość wysoka cena – blisko 20 zł za 50 ml kremu, który na dodatek – jak się okazało w czasie stosowania – nie jest wydajny. Jak wspomniałam w tytule, faktycznie szybkowchłanialny, o delikatnej konsystencji, nawet aż za lekkiej, przez co dla odczuwalnego nawilżenia, specyfiku jednorazowo należy użyć więcej. Jeszcze jeden minus tej jedwabistej, "lejącej się" konsystencji. Właśnie – leje się, i potrafi uczynić to w sposób niekontrolowany, jeśli korzysta się z pięknej, miękkiej tubki w zamyśleniu lub w pośpiechu, zbyt mocno lub zbyt szybko ją ściskając. I reasumując temat naprawdę ładnej tubki i jej pojemności – jest mała i szybko się opróżnia, a większa ilość zaaplikowanego kremu, wymagana dla poczucia dobrego nawilżenia dłoni, wcale nie wchłania się już tak błyskawicznie. W kwestii aplikacji jeszcze pozostaje do zrecenzowania zapach – fankom landrynkowo-owocowych aromatów może się bardzo podobać, natomiast mnie nie uwiódł. Nie chodzi nawet o to, że osobiście nie przepadam za ekstremalnie owocowymi kompozycjami – w tym przypadku intensywnym mango, które wręcz zachwyca mnie iście chanelowską "złocistością" w niedrogich perfumach Robotic od Chatler (inspirowanych Fame Paco Rabanne – podobającymi mi się nawet mniej). W opiniowanym kremie razi mnie trochę nutka jakiejś zbyt syntetycznie brzmiącej woni. I czas na clue recenzji – skład i działanie. Mam wrażenie, że opiniowany krem w tubce błękitno-różowej, zawierający masło mango, roślinną glicerynę i d-Panthenol lepiej nawilża, wygładza i pielęgnuje mi dłonie, niż wersja odmładzająco-rozjaśniająca w różowym opakowaniu, gdyż przy stosowaniu specyfiku na noc, na drugi dzień nie czułam szczególnej potrzeby ciągłego nawilżania skóry rąk. Krem nie jest zły, nawilża nieźle, choć nie idealnie, a jego zapach i ładna tubka sprawiają faktycznie dość luksusowe wrażenie, ale po jego cenie i urodzie opakowania jednak spodziewałam się czegoś więcej, i z pewnością lepszej wydajności, więc raczej ponownie się na niego nie skuszę.
    Zalety:
    • skład – m.in. masło mango, roślinna gliceryna i d-Panthenol;
    • wchłanialność – dość dobra, ale to nie jest "sycący" krem, i jednorazowo należy użyć go sporo, co proporcjonalnie tę wchłanialność obniża;
    • zapach – intensywnego mango w mocno owocowo-landrynkowym wydaniu – mnie nie uwiódł, choć może się podobać Fankom ekstremalnych owocowych woni, którym nie przeszkodzi jakaś lekko syntetyczna nutka w aromacie;
    • opakowanie – bardzo ładna, poręczna, miękka tubka, z dość wygodnym zamknięciem
    Wady:
    • efekt – trochę za słabo nawilża, choć mam wrażenie, że i tak lepiej sobie radzi od drugiego kremu z serii – odmładzająco-rozjaśniającego w różowej tubce;
    • zbyt syntetyczna nutka w dość ładnym zapachu mango;
    • konsystencja – w dotyku przyjemna – jedwabista, "lejąca się", ale nie treściwa, na czym cierpi wydajność kremu, który może też niekontrolowanie chlapać z tubki;
    • wydajność – bardzo słaba – 50 ml kremu wystarczyło mi na niecały miesiąc używania tylko przed snem;
    • cena – niemal 20 zł za tylko 50 ml – dość wysoka, zważywszy na fakt, że krem nie jest wydajny, i trochę za słabo nawilża
  • 2 czerwca 2022 o 13:15
    Świetny krem do rąk
    Marka L'biotica dotychczas gościła w moim domu w postaci kosmetyków do włosów (swoją drogą całkiem dobrymi). W jednej z drogerii wpadł mi w ręce ten krem do rąk w nawet dobrej cenie coś około 13 zł. Opakowanie rzucające się w oczy lekko błyszczące. Moim zdaniem bardzo ładne. Zdecydowanie wyróżnia się z tłumu innych kremów do rąk. Zaraz po otwarciu czuć świeży, nie za słodki zapach mango, który długo utrzymuje się na dłoniach. Konsystencja nie za rzadka nie za gęsta dla mnie w sam raz. Świetnie się rozprowadza, dobrze się wchłania, nie bieli ani nie klei się na skórze. Samo działanie również oceniam wysoko - nawilża skórę dłoni na dłużej (nie jak to niektóre kremy mają w zwyczaju na chwilę). Ku mojemu zdziwieniu faktycznie dostrzegłam efekt regeneracji suchych dłoni. Jest to bardzo dobry krem do rąk. Mam wrażenie, że mimo wszystko pomijany w gąszczu innych tego typu produktów. A szkoda, bo naprawdę jest to jeden z lepszych jakich przyszło mi używać. ????
    Zalety:
    • nawilża
    • regeneruje
    • wydajny
    • szybko się wchłania
    • pięknie pachnie
    • przystępny cenowo
    • nietuzinkowe opakowanie
  • 30 sierpnia 2021 o 13:42
    Ładny zapach, lekko się lepi, słabe nawilżenie
    OCZEKIWANIA Kemów do rąk używam zazwyczaj tylko na noc, chyba że w ciągu dnia wyjątkowo dużo zmywam i sprzątam. Moja skóra nie wymaga szczególnego nawilżenia. Krem dorzuciłam przy okazji zakupów w Hebe, w odpowiedzi na propozycję ekspedientki. W sumie nie żałuje. Krem ma ładną, wyjątkowo "dziewczęce" opakowanie z zakretką. Wąski dziubek na końcu pozwala kontrolować ilość kremu który sam w sobie ma bardzo lekką teksturę i jest jakby lekko wodnisty - istniało by ryzyko wycisnąć za dużo z miękiej tubki gdyby nie ten dziubek. Także +. Sam krem ma biały kolor i bardzo przyjemny owocowy zapach mango i czegoś słodkiego. Kolejny + Szybko się wchłania, ale jednak pozostawia lekko lepką warstwe przez co widac na komputerze odciski palców, ale nie na tyle tłustą żeby były ślady na papierze, więc tu pół punkta. Nie daje zbyt dużego nawilżenia niestety. Ale wystarcza na dość długo - ok. 2-3 miesięcy.
    Zalety:
    • Dość szybko się wchłania
    • fajne opakowanie
    • bardzo przyjemny zapach
    Wady:
    • brak szczególnego nawilżenia
  • 10 lutego 2021 o 15:16
    Świetny idealny w ciągu dnia
    Opakowanie przy iagaja e uwagę, luksusowe, lekkie w sam raz do torebki. Nie wyobrażam sobie nałożenia kremu po umyciu rąk. Krem spełnia wszystkie obietnice producenta, a to jak aksamitne są dłonie po aplikacji...szok. Już dawno nie miałam takiej perełki na dłoniach. Lubię kremy treściwe, ale w ciągu dnia taki lekki naprawdę się przydaje. Zapach obłędny.
    Zalety:
    • Szybko się wchłania
    • Aksamitne dłonie w dotyku
    • Ładne opakowanie
  • 7 lutego 2021 o 19:55
    Przyjemny zapach kremu o słabym efekcie nawliżenia
    Krem kupiłam na promocji w Hebe zachęcona pozytywnymi opiniami w sklepie oraz skuszona zapachem próbki zaprezentowanej przez konsultantkę-opakowanie również mnie zachęciło: tubka jest mała, spłaszczona i posiada złotą zakrętkę-sprawia to wrażenie bardzo eleganckiego kosmetyku. Po nałożeniu kremu na ręce poczułam intensywny zapach mango-co jest plusem dla osób lubiących intensywnie pachnące kremy do rąk i minusem dla antyfanów mocnej gamy zapachowej. Balsam łatwo się wchłania. Moja pierwsza obserwacja jest taka-aby móc dobrze pokryć nim dłonie trzeba użyć go w dużej ilości. Niestety nie zgodzę się z producentem, który krem opisał tak: ,, Intensywnie regenerujący krem do rąk i paznokci to niezawodna, natychmiastowa pomoc dla bardzo suchych, podrażnionych, spierzchniętych dłoni." Ze względu na częste mycie i dezynfekcję rąk moje dłonie stają się delikatnie przesuszone. Użycie kremu sprawiło, że dłonie stały się nawilżone ale na krótką chwilę. Tak jak wspomniałam wyżej nie mam problemu z bardzo suchymi dłońmi a skoro krem kreowany na pomoc dla tych właśnie rąk mi nie pomógł to wątpię w to, że pomoże osobie z bardzo spierzchniętymi dłońmi. Ostateczną opinię na temat tego produktu pomógł mi wyrobić wykonany przeze mnie test na innej części ciała niż dłonie -skóra na moim jednym łokciu jest bardzo przesuszona i wręcz popękana. Nałożyłam na niego grubą warstwę kremu-po wchłonięciu się produktu w skórę dalej było widoczne jej przesuszenie i popękanie co jest charakterystyczne dla bardzo suchej skóry. Moja ostateczna opinia jest taka: jest to przyjemnie pachnący krem, który używany po umyciu/dezynfekcji rąk nie uszkodzi skóry, delikatnie ją nawilży i nada jej miły zapach ale niestety w żaden sposób nie spełnia funkcji opisanej przez producenta.
    Zalety:
    • intensywny zapach (dla niektórych może to być wada)
    • eleganckie opakowanie
    Wady:
    • Cena regularna w drogerii Hebe to 15,99 zł co ze względu na małą wydajność kremu i małą ilość w opakowaniu-50 ml -jest dużym minusem
    • Krem nie nadaje się do bardzo suchej skóry (mimo obietnic producenta)