Szampony do włosów

Balea Anti Schuppen Shampoo Szampon przeciwłupieżowy

• 30 czerwca 2024 o 22:36
    Ulubiony
    Myję włosy jedynie szamponami od Balei. Mają mnóstwo zalet począwszy od wygodnej plastikowej buteleczki z klapką, która jest na tyle mocna, że nie otworzy się sama z siebie, ale też nie trzeba wykazywać się siłą, by ją otworzyć, poprzez przyjemny, sielski zapach mięty ogrodowej w towarzystwie polnych nut (trawy, sianko, stokrotki...), ogólny poziom przyjemności z korzystania, aż do efektów. Szampon ma konsystencję dość gęstego żelu z perłowym połyskiem, która mocno się pieni, dając mi poczucie dokładnie oczyszczonych włosów. Nie podrażnia skóry głowy, utrzymuje długotrwałą świeżość i rzeczywiście działa przeciwłupieżowo. Mam gęste, grube i kręcone włosy ze skłonnością do puszenia się. Po użyciu tego szamponu mój "baranek" staje się wygładzony, ujarzmiony, pozbawiony puchu, z którym walczę, a pojedyncze pasma - nabłyszczone. To nieprawda, że ten szampon wysusza włosy. Fakt, że nie wykazuje działania nawilżającego, ale nie wysusza włosów - ja z natury mam je suche... Taka buteleczka starcza mi na ok. miesiąca. Nie chcę dalej eksperymentować z innymi szamponami, bo z tego jestem w pełni zadowolona i mam duży zapas, który stale uzupełniam, bo wyjątkowo niska cena pozwala mi na to.
  • 2 marca 2024 o 22:14
    Najtańszy ulubieniec !
    Nie mam problemów z łupieżem, ale lubię raz na jakiś czas odświeżyć włosy; mięta jest do tego jedną z najodpowiedniejszych opcji. Ze względu na tak niską cenę, ciężko nie spróbować. Buteleczka charakterystyczna dla firmy Balei - wygodna, z miękkiego plastiku, zamykana/otwierana na praktyczny zatrzask. Etykietka bardzo konkretna i rzucająca się w oczy. Ładna. Szampon ma dość gęstą, perłową konsystencję bardzo podobną do swoich mydeł i żeli. Wytwarza na włosach wyraźną pianę, która daje się spłukać bez żadnego problemu przy użyciu niewielkiej ilości wody – to zasługa SLS. Skóra głowy jest porządnie oczyszczona i długotrwale odświeżona bez poczucia nadmiernego chłodu (czuć go, ale nie jest on kłopotliwy, ani mrowiący). Pachnie bardzo przyjemnie i długo; jest to oczywiście zapach mięty, jednak nie wierci w nosie - jest gaszony jakimiś kremowo-siankowo-trawiastymi nutkami. Szampon sam z siebie nie plącze włosów, jednak należy pamiętać, że przed myciem konieczne jest dokładne ich rozczesanie na długości - w przeciwnym razie może nieznacznie polamczyć pojedyncze pasma. Świetny szampon, którego używam od lat, za każdym razem z przyjemnością – naprzemiennie z innymi zamiennikami. Zauważalnie redukuje wydzielanie sebum (mimo że teoretycznie jest przeciwłupieżowy), wygładza i pięknie nabłyszcza włosy, pozostawiając na nich taflę odbijającą światło. Włos jest dociążony, ale nie obciążony. Bardzo warty uwagi. :)
  • 21 sierpnia 2023 o 16:29
    nie spełnia podstawowej funkcji - nie myje
    Najtańszy szampon w drogerii, nie spodziewałam się cudu ale przynajmniej chciałabym, aby ten domywał moje włosy. Niestety nie tym razem. Hmnn o ironio pisać o działaniu gdy jego brak. Podstawowy produkt myjący, który nie domywa włosów. Gorzej! Przyczynia się do wysuszenia włosów, a co za tym idzie ich plątania się i szybszego przetłuszczania ich. Jednorazowo użyty nie zrobi krzywdy, ale używany na dłuższą metę mógłby zaszkodzić w szczególności osobom z wrażliwą skórą głowy. U mnie, po około trzech mycia głowy został zużyty do mycia pędzelków. Szampon przeciwłupieżowy, nie tylko z obietnicą o jego przeciwdziałaniu ale także wyeliminowaniu problemu totalnie na tym polu się nie sprawdził. Opakowanie czy konsystencja produktu jest tutaj bez zarzutu. Obietnice producenta co do odświeżenia pokryły się tylko z jego zapachem, świeżym o zapachu mięty.
    • łatwo się pieni
    • świeży zapach
    Wady:
    • nie domywa włosów
    • plącze i wysusza włosy
    _inga
    12 października 2022 o 21:29
    Szampon przeciwłupieżowy, Balea
    Szampon przeciwłupieżowy Balea kupiłam na jednej z aukcji internetowych. Opakowanie to plastikowa butelka o pojemności 300 ml, zapłaciłam jedyne około 6 zł. Szampon ma przyjemny świeży zapach, dobrze myje włosy i oczyszcza skórę głowy, obficie się pieni, bezproblemowo się spłukuje, włosy po umyciu dobrze się rozczesują, jest wydajny. Mam cienkie włosy z tendencją do przetłuszczania u nasady i przesuszania na końcach szampon stosuję średnio dwa razy w tygodniu na przemiennie z szamponem Hyaluron Plump firmy Elseve, głównie stosuję ten szampon zapobiegawczo ciężko mi stwierdzić jak by sobie poradził z mocnym łupieżem. Włosy po umyciu dobrze się rozczesują są lekkie sypkie dobrze się układają. Podsumowując przyjemny nie drogi szampon, łagodny i skuteczny, ogólnie przyzwoity niedrogi warty uwagi średniak na pewno jeszcze do niego wrócę jednak moim faworytem do walki bardziej zaawansowanym łupieżem nadal pozostaje wzmacniający szampon przeciwłupieżowy Ketoxin Forte firmy L'biotica.
    Zalety:
    • dobrze myje włosy i oczyszcza skórę głowy
    • obficie się pieni
    • dobrze się spłukuje
    • włosy po umyciu dobrze się rozczesują
    • po wysuszeniu włosy są lekkie, sypkie, dobrze się układają
    Wady:
    • moim zdaniem brak
  • 10 grudnia 2019 o 21:34
    Słaby.
    Szampon zakupiłam w DM na Słowacji za 0,99€. Zamknięty została w białej butelce z kolorową, plastikową, etykietą. Niestety, nie widać przez niego ile produktu pozostało do końca, a szkoda, bo lubię mieć podgląd na poziom zużycia by w porę zaopatrzyć się w następny egzemplarz. Zamykany na zatrzask z klapeczką, który chodzi lekko, ale nie na tyle by w bagażu miał się sam otworzyć, więc bez problemu można go zabierać w podróże. Otwór do wydobycia produktu wydaje się dosyć duży, ale nie przelewa się przez niego za wiele, więc bez problemu można dawkować ilość. Zapach jest świeży i przyjemny. Zdecydowanie najbardziej wyczuwalna jest tu mięta ogrodowa, zaraz za nią coś jakby pokrzywa czy stokrotka... No tak dość polno w drugich nutach ;) Super wyczuwalny w trakcie używania, ale po wyschnięciu nie utrzymuje się na włosach. Konsystencja jest żelowa, o perłowym kolorze. Wystarczy niewielka ilość by stworzyć super ilość piany, więc jest bardzo wydajny. Spłukuje się go łatwo, ale nie do końca, zostawia na włosach wyczuwalną warstwę. Wyczuwalną zarówno w trakcie spłukiwania (jest mocny poślizg), jak i po przejechaniu palcami po mokrych włosach, choć na opuszkach niby nic nie ma. Teraz hit, gdyż zapewne wiele z Was to rozbawi... Nie mam problemów z łupieżem. Nigdy nie miałam. Raz na parę lat zdarzy się u mnie coś a'la łupież, ale jest to reakcja na źle dobrany szampon i wystarczy, że go odstawię by wszystko wróciło do normy. Dlaczego więc wybrałam szampon przeciwłupieżowy? Proste! Jak zobaczyłam nazwę "Anti Schuppen" to skojarzyłam z szopą, więc uznałam, że to przeciw puszeniu... No cóż, bywa, ale w tym wypadku czy działa pomocniczo w tej przypadłości Wam nie napiszę... ;) Za to mogę napisać, że szybko przestał być jedynym szamponem w mojej łazience. Stosowany na dłuższą metę po prostu robił siano na włosach - plątały się, puszyły i były bardzo suche. Stosowany sporadycznie już nie miał takich skutków ubocznych, czułam jakbym używała po prostu zwykłego szamponu - żadnych specjalnie błyszczących pasemek, nawilżenia, wysuszenia, odbicia od nasady, odżywienia itp. nie zaobserwowałam, po prostu je mył. Niestety ich świeżość po jego użyciu nie trwała długo. Zazwyczaj myję włosy co 3-4 dni, w tym przypadku już na drugi dzień musiałam się posiłkować suchym szamponem, bo nie wyglądały zachęcająco... Dla mnie osobiście jest to taki szampon, który nie jest tragiczny i nie ma się ochoty go wyrzucić po paru użyciach, ale jednocześnie nie chce się do niego wracać. Bez problemów domywał włosy z suchego szamponu, ale nic więcej, jednak do tego znacząco skracał świeżość włosów. Od czasu do czasu krzywdy nie robił, na dłuższą metę już tak. No nijak ma się do opisu producenta o odżywieniu, elastyczności czy długotrwałym uczuciu czystości i świeżości. Słabo.
    Zalety:
    • szczelne opakowanie
    • przyjemny zapach
    • świetnie się pieni
    • wydajny
    Wady:
    • nie widać ile produktu pozostało do zużycia
    • nie da się go spłukać całkowicie, zostawia warstwę na włosach
    • nie do samodzielnego stosowania, bo robi siano
    • skraca świeżość włosów
    • NIE "odżywia włosy i pozostawia je idealnie elastyczne (...)zapewnia piękne, zdrowe włosy z długotrwałym uczuciem czystości i świeżości"