Mydła, pasty i żele do mycia twarzy

Soraya Naturalnie, Delikatny żel myjący

• 19 kwietnia 2022 o 17:37
    U mnie nie do końca się sprawdził
    Szata graficzna opakowania jest bardzo ładna. Motywy roślinne wyglądają schludnie i kobieco - to właśnie one przyciągnęły moją uwagę w sklepie. Żel znajduje się w tubie mieszczącej 150 ml produktu. Opakowanie zostało wykonane z miękkiego, elastycznego tworzywa, co ułatwia wydobywanie kosmetyku. Tuba jest zakończona zamknięciem typu klik. Wielkość otworu dozującego jest odpowiednio dopasowana do konsystencji żelu, przez co ryzyko wylania zbyt dużej ilości produktu na raz jest zminimalizowane. Zakrętka jest szeroka, dzięki czemu możemy stabilnie postawić opakowanie na półce. Zapach kosmetyku jest herbaciany z domieszką rumianku. Swoją drogą, jest dość podobny do woni żelu myjącego z serii Soraya Plante. Aromat jest naturalny, nie czuć w nim syntetycznych nut. Jest delikatnie wyczuwalny podczas mycia twarzy. Według mnie jest w porządku, chociaż niczym nie zachwyca. Kosmetyk jest bezbarwny. Jego konsystencja jest oczywiście żelowa - nie za gęsta, nie za rzadka. Bardzo dobrze się pieni. Mycie cery przy jego użyciu jest przyjemne. Jedynie podczas zmywania go z twarzy trzeba poświęcić na tą czynność kilka sekund więcej niż w przypadku innych żeli. Na szczęście ostatecznie nie zostawia żadnej nieprzyjemnej warstwy. Produkt spełnia swoje podstawowe zadanie, czyli myje. Sprawdza się zarówno rano przy usuwaniu resztek nocnej pielęgnacji, jak i wieczorem po demakijażu w zmyciu nadmiaru sebum i innych zanieczyszczeń. Używany w okolicach oczu nie powoduje negatywnych skutków. Po umyciu cera jest odświeżona i czysta. I niestety z jego zalet to tyle. A do dodania mam też niestety kilka wad. Żel minimalnie wysusza. W przypadku mojej mieszanej cery ma to miejsce jedynie w odniesieniu do suchych policzków - w strefie T ściągnięcie cery nie występuje. Z tego powodu odradzałabym go posiadaczom suchej skóry. Jeżeli chodzi o przetłuszczającą się strefę T, tutaj też nie było tak kolorowo. Mianowicie mam wrażenie, że produkt nie oczyszcza tak dobrze, jak moje cera tego potrzebuje. Podczas używania tego żelu częściej niż zazwyczaj pojawiały się wypryski, podczas gdy inne kosmetyki zostały bez zmian. Oczywiście nie jestem pewna w 100% czy to jego wina, ale wątpliwości pozostały. Ogólnie nie jestem zadowolona z tego kosmetyku. Nie za bardzo nadaje się do mojego typu cery, bo nie służy ani suchym policzkom, ani przetłuszczającej się strefie T. Jeśli miałabym wskazać, komu ewentualnie ten kosmetyk mógłby się sprawdzić, to posiadaczom cer normalnych. Innej możliwości nie widzę.
    Zalety:
    • myje, usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry,
    • cera po umyciu jest odświeżona,
    • skład,
    • wydajność,
    • cena.
    Wady:
    • minimalnie przesusza suche policzki,
    • częściej niż zazwyczaj pojawiały się wypryski podczas jego używania.
  • 8 lutego 2022 o 20:41
    Bardzo lubię :)
    Pierwszy raz ten żel kupiłam w Carrefourze zachęcona przede wszystkim składem. Ku mojemu zaskoczeniu do umycia całej twarzy wystarczy zaledwie odrobina produktu. Mniej wiecej ilość wielkości groszku. Żel dość mocno się pieni, nie wysusza skóry, bardzo porządnie domywa resztki makijażu. Pachnie bardzo naturalnie. I do tego kosztuje grosze. Obecnie jest jednak słabo dostępny stacjonarnie. Przynajmniej w mojej okolicy...
    Zalety:
    • Tani
    • Bardzo dobrze domywa skórę
    • Szalenie wydajny
    Wady:
    • Dostępność
  • 26 września 2021 o 16:43
    Skuteczny
    Jeden z najlepszych żeli do mycia twarzy jakie używałam. Dobry, naturalny skład jest zamknięty w przyjemnej dla oka tubce, z której dobrze wyciska się żel. Już niewielka ilość świetnie się pieni. Żel delikatnie oczyszcza, nie powoduje wysuszenia, koi podrażnioną skórę i pozostawią ją świeżą. Po stosowaniu na oczy nie powoduje szczypania. Niestety, może występować efekt lekko ściągniętej skóry. Zapach jak dla mnie jest słabo wyczuwalny. Dobry dla cery naczynkowej. Dodatkowo jest wydajny, a jego cena jest przystępna.
    Zalety:
    • Skład.
    • Działanie delikatnego oczyszczania.
    • Nie powoduje podrażnienia oczu.
    • Dobry dla cery naczynkowej.
    • Cena.
    • Wydajność.
    Wady:
    • Zapach ( mógłby być bardziej intensywny).
    • Po zastosowaniu efekt lekko ściągniętej skóry.
    h4ch1
    14 czerwca 2021 o 15:56
    Hit w swojej klasie cenowej
    Krótki naturalny skład, niska cena i łatwa dostępność- czego chcieć więcej. Z żelu korzystam solo lub jako zmycie balsamu/oleju do demakijażu i w obu przypadkach świetnie mi wszystko domywa. Oczywiście do ideału trochę mu brakuje, np. nie nazwałabym go delikatnym. Po użyciu czuję, że skóra jest ściągnięta. Pieni się przeciętnie. Zapach jest delikatny, kojarzy mi się z kosmetykami dla dzieci. Przyznam się, że Soraya dość mocno zdzwiła mnie tym kosmetykiem, oczywiście pozytywnie.
    Zalety:
    • skład
    • dostepność
    Aethya
    4 czerwca 2021 o 2:15
    Po prostu dobry żel
    Cóż mam napisać? Porządny, wydajny, wygodny w użyciu, całkiem tani żel z dobrym składem. Podobny do Soraya Plante. Dużym plusem jest dla mnie brak Cocamidopropyl Betaine w składzie (najprawdopodobniej mam na niego uczulenie), a teraz trudno dostać delikatny, naturalny kosmetyk myjący bez tego składnika. Zapach jest według mnie średni, ale nie przeszkadza podczas używania.
    Zalety:
    • delikatny
    • wydajny
    • wygodne opakowanie
    • dobrze się pieni
    • tani