Maseczki klasyczne

Feel Free Green Leaves, Hemp & Kaolin Refining Mask + Scrub Oczyszczająca maska peelingująca do twarzy

• 17 lipca 2023 o 20:50
    Świetnie oczyszcza, fajne połączenie glinki z peelingiem
    Tę maskę miałam już na oku od bardzo dawna, ale ciągle miałam jakieś glinki w saszetce albo takie do rozrabiania, w końcu sobie przypomniałam o tej i kupiłam. Kupiłam w Hebe, była w niezłej promocji za niecałe 20zł, postanowiłam kupić choć dość często widzę ją w cenie promocyjnej. Zapakowana była w cienki kartonik, a poza tym jej opakowanie to cięższy szklany słoiczek z zakrętką imitującą drewno. Pojemność maski to 50ml. Ja używam jej już 2gi miesiąc a zużyłam jakąś połowę, ale jest to taki rodzaj maski, że zdecydowanie wystarczy ją robić raz w tygodniu więc uważam, że jest wydajna. Maska ma ciemno zielony, glinkowy kolor, zatopionych jest w niej mnóstwo czarnych ziarenek, jest ich naprawdę sporo. W składzie wyczytałam się, że te ziarenka peelingujące to najprawdopodobniej m.in. zmielone ziarna konopii siewnej. Bardzo spoko. Wgl skład tej maski jest naprawdę godny uwagi, wysoko w składzie aloes, wyciąg z ogórka, wyciąg z wąkrotki azjatyckiej więc oprócz składników oczyszczających jak glinka, i zdzierakowych jest też coś miłego do pielęgnacji skóry. Przypadło mi to do gustu i lubię takie produkty. Zapach maski bardzo świeży, lekko słodki i czuję nuty konopii. Maska ma formułę gęstej, zbitej pasty, która mimo to dla mnie rozprowadzała się okej. Tak jak producent informował na opakowaniu maskę wystarczy trzymać jakieś 5 minut, po potem choć ja nakładałam ją nie jakoś grubo, to zasychała dosłownie w chwilę. I warto moim zdaniem tego czasu przestrzegać, żeby niepotrzebnie nie podrażniać skóry. Ja podczas spłukiwania jej na początku zwilżałam opuszki letnią wodą i wykonywałam masaż, żeby tymi drobinkami pojeżdzić po skórze. Po tym czasie maskę całkowicie spłukiwałam. Pod względem efektów czuć moc. Skóra po użyciu jest bardzo mocno oczyszczona, taka skrzypiąco świeża. Za każdym razem po jej zrobieniu mam wrażenie, że skóra jest jakby jaśniejsza, bardziej jednolita. Jeśli jakieś zaczerwienienia miałam to po masce są wyciszone. Generalnie maska na mojej mieszanej cerze sprawdza się wzorowo, drobinki dobrze wygładzają, a glinka fajnie matuje i balansuje skórę. Nawet na drugi dzień po jej zrobieniu mam wrażenie, że moja skóra wciąż jest taka świeża i miękka. Podsumowując, solidna dobrze oczyszczająca maska. Warto pamiętać, że jest dość mocna więc w moim przypadku raz w tygodniu starczyło. Fajny skład, wyraźne efekty.
    Zalety:
    • fajne połączenie ziarenek peelingujących (które nie są zbyt ostre by rysować skórę, a jednocześnie wystarczająco konkretne by dobrze złuszczać skórę)
    • ładny, świeży zapach
    • glinka dobrze matuje skórę, delikatnie zmniejsza widoczność porów
    • po każdym użyciu mam wrażenie, że moja cera jest bardziej jednolita i jaśniejsza choć nie jest to jakiś długotrwały efekt
    • dobry skład
    Wady:
    shewild
    6 grudnia 2022 o 14:05
    Dla oczekujących mocnego oczyszczenia
    Jest to produkt typu dwa w jednym: maska oczyszczająca, a przy okazji zawierająca drobinki, przez co można jednocześnie wykonać peeling. Jest to na pewno zaleta i ja również korzystałam często z obydwóch dostępnych opcji. Muszę jednak zaznaczyć, że jest to zdecydowanie produkt dla tych, którzy szukają mocnego oczyszczenia. Ja mam cerę mieszaną z mocno przetłuszczającą się strefą T, a mimo to nie mogłam używać tej maski zbyt często, bo gdy zdarzyło się użyć jej 2 razy w tygodniu, to miałam po niej mocno wysuszoną twarz. Maska przypomina klasyczne glinkowe maski: ma podobny bladozielony kolor, zapach także mocno przypomina glinkę z dodatkiem ziół. Konsystencja produktu jest całkiem przyjazna - taki nieco rzadszy krem, niezbyt gęsty, ale na szczęście również nie mocno lejący. Łatwo nałożyć maseczkę na twarz, ja zazwyczaj dawałam solidną warstwę, dość grubą aby zbyt szybko nie wyschła. Tak jak większość maseczek na bazie glinki, ta również zasycha po jakimś czasie, trzeba więc obserwować i ewentualnie zmoczyć aby potem nie mieć problemu ze zmywaniem. Maseczkę łatwo zmyć samą wodą, nie brudzi aż tak bardzo umywalki. Maseczka posiada bardzo dużo mikroskopijnych drobinek. Przed zmyciem często zwilżałam dłonie wodą i delikatnie masowałam skórę żeby wykonać łagodny peeling. Pomimo swojego małego rozmiaru, drobinki są dosyć ostre i mocno wygładzają twarz. Nie podrażniają, ale raczej należy robić peeling z umiarem, zwłaszcza jeśli ktoś ma skórę podatną na zaczerwienienia czy podrażnienia. W roli peelingu kosmetyk sprawdza się świetnie - skóra gładka, czysta, jednolita, matowa. Jako maska również robi to co powinna - oczyszcza skórę, wycisza zaognione miejsca (w moim przypadku to okresowe bolące krostki), wyrównuje skórę i ją matowi. Niestety to co dla mnie było najgorsze to fakt, że również mocno wysusza skórę. Mam tendencję do wysuszania skóry, ale muszę stosować również produkty oczyszczające i wygładzające, bo inaczej strefa T zaczyna mi się okropnie przetłuszczać. Maski oczyszczające stosuję zazwyczaj raz, max dwa w tygodniu, ale w przypadku tej nie było to możliwe. Przy takiej częstotliwości miałam po niej mocno ściągniętą skórę, wysuszoną, aż czułam to napięcie jak ruszałam twarzą. Musiałam mocno ograniczyć jej używanie, bo znacznie przyczyniła się do wysuszenia skóry i zostawiała ją czystą, matową, ale też i ściągniętą. Tak więc jest to mocny zawodnik - skuteczny w tym co robi, ale wymaga dużej dozy ostrożności. Chociaż doceniam jego właściwości oczyszczające to jednak wolę maseczki, które są trochę łagodniejsze dla skóry. Niestety mieszane cery rządzą się swoimi prawami i z jednej strony poszukują widocznie oczyszczających masek, z drugiej zaś najlepiej aby były jednocześnie delikatne i mało agresywne. Ten egzemplarz nie spełnia tego drugiego warunku, więc moim faworytem nie zostanie, ale dla cer tłustych może być idealny.
  • 21 października 2022 o 9:29
    Przyjemna glinkowa maska.
    Po otwarciu słoiczka myślałam, że mam przeterminowany produkt, ponieważ konsystencja maski jest bardzo zbita - nie wiem w sumie czy tak ma być, czy coś z nią było nie tak? Po nałożeniu na twarz szybko wysycha i trzeba ją zwilżać - używałam do tego toniku nawilżającego z Vianka. Skóra po jej zmyciu jest wyraźnie wyciszona, delikatnie zmatowiona, przyjemna w dotyku. Zmywanie jej nie należy do najłatwiejszych, ale testowałam znacznie gorsze. Nie pogorszyła stanu mojej cery co jest plusem. Efekt po jest naprawdę ładny, aczkolwiek sama nie wiem czy jest on wart kolejnego słoiczka. Raczej będę szukać dalej czegoś, co mnie w pełni zachwyci i wyrwie z butów.
  • 18 sierpnia 2022 o 15:28
    Bardzo dobra
    Według producenta maska peelingująca ma działać odświeżająco, oczyszczająco i nawilżająco. I dla mnie te wszystkie rzeczy zostały spełnione. Maska zawiera w sobie glinkę i jasne jest to, że nakładając taką maseczkę na twarz, należy ją co trochę zwilżać aby nie dopuścić do zastygnięcia, by nie podrażnić sobie skóry. Do tego używałam mgiełki z zestawu. Moja twarz po tej masce wyglądała świetnie, nie było uczucia ściągnięcia, za to wygładzenie i nawilżenie bardzo odczuwalne. Twarz oczyszczona, przyjemna w dotyku. Zapach lekko ziołowy, ale szybko się ulatnia. Maska peelingująca ma małą pojemność jak na taki kosmetyk, ale plusem jest to, że nie trzeba jej dużo nakładać. Jeśli chodzi o działanie peelingujące, to ja robiłam sobie nią peeling jak nałożyłam albo podczas spłukiwania. Dla mnie świetny produkt i bardzo polecam.
    Zalety:
    • Działanie, konsystencja, łatwość użycia, skład