Kremy uniwersalne

Fitokosmetik Fitness Model, Krem do twarzy z z diamentowym pudrem

• 3 czerwca 2024 o 15:07
    Napina skórę, czuć jego działanie
    Krem kupiłam za niecałe 7 zł w serwisie aukcyjnym. Z marką Fitokosmetik mam raczej dobre skojarzenia, zazwyczaj jestem zadowolona z ich kosmetyków. W przypadku tego kremu, uczucia są mieszane, ale ogólnie na plus. Krem zamknięty jest w złotej, giętkiej tubce obleczonej nalepką. Mi się to opakowanie niezbyt podoba. Brakuje mi też polskich czy choćby angielskich napisów, ale nie obniżam za to oceny. Krem jest w kolorze jasnego perłowego różu. Konsystencja dość gęsta, ale na twarzy łatwo się rozprowadza. Na jedno użycie wystarcza mi kropla wielkości dwóch niewielkich ziaren grochu. Dość szybko się wchłania, nie lepi się ani nie roluje. Może być używany pod makijaż. Zapach ma przyjemny, słodki, kremowy. Utrzymuje się na skórze przez jakiś czas. Mam skórę mieszaną, 25+. Przetłuszczająca się strefa T (jednocześnie najbardziej skłonna do przesuszeń), normalne policzki. Na czole pierwsze zmarszczki. Po użyciu kremu skóra jest lekko rozświetlona, niestety czasem miałam wrażenie, że koloryt robił się bardziej nierównomierny. Czuć też takie lekkie napięcie twarzy i domyślam się, że to efekt "liftingu". Działania przeciwzmarszczkowego nie zauważyłam - jak drobne linie na czole były, tak są nadal. Nie oczekiwałam ich całkowitej likwidacji, ale zmniejszenia widoczności (co prawda widać je tylko z bliska, ale jednak). Wydzielanie sebum w strefie T zostało przyspieszone, a także po kilku dniach pojawiły mi się małe kosteczki. Sprawdzałam, czy to wina kremu, stosując go przez jakiś czas tylko na czole i właśnie tam krostki w niewielkich ilościach pojawiały się nadal, a na reszcie twarzy nie. Później jednak moja skóra chyba zaakceptowała ten produkt, bo niedoskonałości przestały się pojawiać. Kiedy miałam podrażnioną skórę na brodzie i przy nosie, krem wywoływał pieczenie. Domyślam się, że to przez retinol, który jest w składzie, o czym dowiedziałam się dopiero odwiedzając stronę wizażu (na tubce nie ma składu INCI, a kartonik od razu wyrzuciłam). Poza retinolem mamy tu jeszcze między innymi kwas hialuronowy, witaminę C, olej makadamia i diamentowy puder (cokolwiek to jest). Jak na krem za niecałe 10 zł skład jest naprawdę bogaty i naturalny. Krem od Fitokosmetik może nie jest stworzony dla mojej mieszanej skóry, ale myślę, że dla bardziej dojrzałej i suchej będzie idealny. Jest tani, przyjemny w stosowaniu, nie roluje się, ładnie pachnie, napina skórę, ale niestety też trochę wyświeca ją, może zapychać i nadawać bladej cerze nieładny odcień (za sprawą witaminy C). Myślę, że niesprawiedliwe byłoby wstawienie oceny niższej niż 4, bo za mniej niż 10 zł nie dostanie się innego tak dobrego jakościowo produktu.
    Zalety:
    • Skład
    Wady:
    • Niewielki) wysyp krostek
    • Przyspieszenie wydzielania sebum
    • Brak widocznego działania na zmarszczki
    kamoni7
    5 kwietnia 2021 o 12:07
    Przyjemny krem o ładnym zapachu
    Krem zapakowany jest w złote pudełko, na którym umieszczono naklejkę z informacjami o produkcie w języku polskim. Również tubka kremu jest złota i zamykana zakrętką. Otwór tubki zabezpieczony jest sreberkiem, dzięki temu mamy pewność, że nikt przed nami jej nie otwierał. Krem jest barwy bladoróżowej. Skład ma zaskakujący jak na produkt za tak niską cenę. Jest bogaty w substancje czynne, ale nie wiadomo w jakim stężeniu. Krem zawiera: -łagodzący wodny roztwór z zielonej herbaty, -natłuszczające masło kakaowe, -natłuszczający olej z nasion makadamia, -wygładzający, nawilżający, ujędrniający i napinający kwas hialuronowy, -przeciwzmarszczkowy i odmładzający retinol, -odmładzającą wit. E, -rozjaśniającą wit. C. Krem jest gęsty, ale łatwo się rozprowadza. Zapach ma przyjemny, ciepły, owocowy, kobiecy. Po wchłonięciu skóra nie błyszczy się, ani nie lepi. Krem zmiękcza skórę i niestety w niewielkim stopniu nawilża ją. Krem nie podrażnia skóry, ale podejrzewam go o lekkie, komodennne działanie, ponieważ w czasie używania tego kremu pojawiło się na mojej skórze kilka drobnych niedoskonałości. O zapychające działanie podejrzewam masło kakaowe i olej z nasion makadamia. Krem nie działa spektakularnie. Nie odmłodzi i nie wygładzi nam zmarszczek. Ale pomimo wszystko ma dobry wpływ na skórę (oprócz lekkiego zapychania). Przyjemnie chłodzi, koi i uspokaja naczynka. Stosowanie go na noc było dla mojej skóry bardzo przyjemne i komfortowe. Zalety: +koi, +uspokaja, +zmiękcza skórę, +skład, +zapach, +konsystencja, +cena. Wady: -trochę zapycha, -słabo nawilża, -nie redukuje zmarszczek.
  • 30 października 2020 o 17:33
    Piękny zapach
    Krem zamknięty w wygodnej tubce. Do gustu przypadł mi jego nienachalny, ładny zapach. Krem jest lekki, idealnie nadaje się pod makijaż. Krem posiada naturalne składniki, nie podrażnia skóry. Nie przynosi spektakularnego efektu, jak podaje producent.
    Zalety:
    Wady:
  • 2 czerwca 2020 o 14:13
    Kolejny fajny krem z Fitokosmetik
    Oczywiście opis działania jest jak zwykle mocno przesadzony, ale jak na krem w takiej cenie jest naprawdę dobrze. Kupilam go zamiennie za krem hialuronowy z Fitokosmetik. Nie nastawiałam się na intensywne nawilżenie, ale chciałam kremu który podkreśli kurację retinolem na skwalanie z Ordinary i działanie serum Buffet. Krem również zawiera w skladzie odrobinę retinolu, także efekt może wzmagać i w jakiś sposób podtrzymywać. Oczywiście kiedy używamy go jako krem dzienny warto nałożyć na niego filtr, retinol uwrażliwia skórę na słońce. Teoretycznie powinno się kremy z retinolem stosować raczej na noc, ale po 1 nie sądzę, że jest to mało bezpieczna dawka, po 2 ma kilka składników, które dane na noc mogą nie dać skórze odpocząć i się zregenerować. Kwestia wyboru i cery, moja jest mieszana po 30stce, pierwsze zmarszczki, także tego typu kremy dobrze jej robią na dzień. Dostałam to czego chciałam, skóra po kremie jest wygładzona i napięta, wygląda świeżo a efekt kuracji retinolem jest jeszcze bardziej widoczny. Peptydy z serum Buffet dobrze wspolgraja z tym kremem. Brakuje mi tylko żeby krem jeszcze mimo wszystko lepiej nawilżał,byloby już idealnie. Warto testować ostrożnie, na początku w małej ilości, miałam lekko zaczerwienioną skórę przy pierwszych użyciach, jezeli ktoś ma bardzo wrażliwą skórę (moja się już zaprawila) powinien o tym pamiętać. Krem na szczęście szkody nie zrobił, zużył się używany raz dziennie po ponad miesiącu. Zapakowany w estetyczną tubkę z korkiem, średnio gesty, zapach ładny, zbliżony do kremu z hialuronem. Cena niska,wydajność do ceny ok. Zamawiałam go online. Żałuję, że wyrzucilam kartonik w który krem był zapakowany, był tam skład w języku angielskim,na opakowaniu jest sklad tylko po rosyjsku.