Odżywki do włosów

Joanna Vegan, Odżywka pielęgnująca do włosów z bergamotką

• 6 marca 2024 o 19:17
    Nie jest to moja ulubiona odżywka do włosów
    Dawno nie używałam produktów do włosów z Joanny. Zaciekawiła mnie wersja Vegan, którą zauważyłam w jednej internetowych drogerii. Postanowiłam ją wypróbować - wybór padł na wersję z bergamotką. Odżywka znajduje się w dosyć sporej jak na odżywkę butelce, ponieważ w pojemności aż 300 ml. W internecie zapłacimy za nią od 10 do 15 zł. To naprawdę bardzo niska cena. Etykieta jest dosyć przyjemna, skład… cóż „Joannowy”, bardzo prosty, składny. Choć niektóre z nich są akceptowane przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne (co nie oznacza, że kosmetyk należy do tych naturalnych w tym przypadku :). Jeśli chodzi o działanie. Jest ok, włosy wydają się być lekko spuszone lub po prostu… niedostatecznie wygładzone. Formuła odżywki jest bardzo ale to bardzo lekka. Mnie osobiście nie odpowiada, spływa z dłoni, włosów. Kiepsko się to aplikuje. Ze względu na średnie efekty oraz bardzo problematyczną aplikację i nieznośny zapach daje jedynie 3 gwiazdki. Do tej konkretnej odżywki już z pewnością nie wrócę. Może przetestuję za jakiś czas inne wersje.
    Zalety:
    • duża pojemność (która niestety nie = się wydajność)
    • niska cena
    Wady:
    • zapach przypominający płyn do toalety lub do mycia naczyń
    • bardzo rzadka konsystencja
    • średnie efekty działania
  • 3 kwietnia 2023 o 15:12
    Lekka wegańska pięknie pachnąca odżywka
    Właściwie wszystko na temat tej odżywki zawarłam już w tytule recenzji. Odżywka zniewalająco pachnie, ma wegański (dla mnie wielki plus) skład, nie obciąża włosów, sprawia, że są miękkie w dotyku i dobrze się rozczesują, a do tego nadaje im blask. Dla moich (grubych i gęstych jasnych włosów) to super produkt. Szkoda, że tak kiepsko z jego dostępnością.
    Zalety:
    • działanie
    • skład
    • oszałamiający zapach
    Wady:
    • słaba dostępność
  • 16 czerwca 2022 o 10:11
    Niestety to nie to
    Bardzo lubię markę Joanna za tanie i dobre produkty pielęgnacyjne. Z przyjemnością przystąpiłam więc do testowania odżywki pielęgnującej do włosów z bergamotką. Bardzo szybko się jednak rozczarowałam. Maskę stosowałam w każdej możliwej konfiguracji - na pierwsze i drugie O w metodzie OMO, do emulgowania oleju. Odżywka zachowuje się w sposób poprawny. Dobrze emulguje olej, jednak w moim odczuciu nie nadaje się na domknięcie pielęgnacji, gdyż włosy, po jej zastosowaniu, były matowe, pozbawione lekkości i powykręcane na długości. Drugim z minusów jest niestety zapach. Mam w swojej kolekcji kilka produktów z bergamotką w składzie. Ten jednak przyrównałabym do płynu do mycia naczyń. Dodatkowo, opakowanie tego produktu nie jest szczelne. Podczas zwykłego przemieszczania się autobusem z drogerii do domu, musiałam zabezpieczyć górę, żeby odżywka nie wyciekła mi do torby. Mimo wszystko, nie zrażam się do marki. Podejrzewam, że odżywka po prostu nie jest dobrana składowo pod moją porowatość włosów. Plusem i minusem jest jej ogromna pojemność. Odżywka sama w sobie ma dosyć leistą konsystencję.
    • pojemność
    • skuteczność
  • 13 maja 2022 o 10:15
    Nic szczególnego...
    Odżywkę (pielęgnującą z bergamotką) Joanna Vegan kupiłam zachęcona pozytywnymi opiniami z Instagrama. Bardzo wygodna butelka i zachwycająca swoją "soczystością" owoców etykieta - to przyciąga uwagę! Pojemność 300 g - jak na moje długie włosy wystarczyła na kilkanaście zastosowań. Świetnie, że ma aż 97,5% składników pochodzenia naturalnego. Zapach - świeży, przyjemny, mega cytrusowy. Używałam zgodnie z zaleceniami producenta - nakładałam na mokre po umyciu włosy i po kilku minutach spłukiwałam specyfik z pasm. Niestety - odżywka nie robiła z kosmykami zupełnie nic dobrego... Oprócz krótkotrwałego zapachu na włosach, nie zauważyłam jakiegoś wygładzenia, odżywienia czy nawilżenia pasm. Czy odżywka - jak obiecuje producent na opakowaniu - "przywraca zdrowy świeży wygląd i blask"? Nie sądzę. Producent obiecuje też to, że produkt "nie będzie obciążał włosów" - nie wiem, ale ja po każdym użyciu miałam wrażenie, że moje włosy jeszcze szybciej się przetłuszczają... Są produkty do włosów, które cenię niezmiernie i są dla mnie na wagę złota - jednak ta odżywka jest zupełnym przeciwieństwem... Nie podoba mi się jej działanie. Jedynie opakowanie i miły zapach coś znaczą. Raczej nie kupię ponownie.
    Zalety:
    • zapach, - opakowanie.
    Wady:
    • brak pozytywnego wpływu na pasma.
    jojoan
    28 kwietnia 2022 o 14:27
    U mnie się sprawdza do olejowania
    Jest to odżywka emolientowa bez silikonów. Konsystencja typowa dla odżywki, niezbyt zbita. Zapach lekko cytrusowy, całkiem przyjemny. Ma krótki, całkiem przyjemny skład. Jednak jej działanie jest za słabe dla moich włosów. Są po niej niedostatecznie obciążone i wyglądające na trochę suche. Co prawda są miękkie w dotyku, ale ich wygląd nie powala. Dzięki braku silikonów świetnie się u mnie sprawdza jako podkład pod olej lub jako odżywka do emulgowania oleju. Jest tania, kosztuje koło 7-8 zł, więc pewnie jeszcze ją kupię do stosowania z olejem. Myślę, że nada się do włosów, które nie potrzebują obciążenia.
    • dobra pod olej
    Wady:
    • za słaba jako ostatnie O w myciu