Serum do twarzy

Medik8 Crystal Retinal 6, Stable Retinal Night Serum Stabilne serum na noc o wysokiej mocy z aldehydem retinowym

topestetic
Medik8 Crystal Retinal 6 Stabilne serum na noc o wysokiej mocy z aldehydem retinowym 30 ml

• 28 września 2022 o 18:26
    Czy ja wiem...
    Kupilam ten produkt o dziwo kilka razy ???? Chyba za kazdym razem dawalam szanse i chcialam bardzo uwierzyc ze to hit, bo duzo niby dobrych opini, bo ujety w rankingach, bo influencerki zachwalaja itd. Niestety po zetknieciu z moja twarza szalu nie bylo i za kazdym razem mowilam ze kupie teraz cos innego. Ale potem znowu lecialam rankingi i bum! Znowu ten krem. Krotko mowiac efektu szalonego nie bylo. Stosowalam dlugo wiec wiem co mowie. Moze on za slaby dla mnie, moze nie ta skora czy cos ale wkoncu dojrzalam do tego zeby przestac go kupowac ???? Wreszcie! Skore mam ogolnie sucha i sklonna do przebarwien, tu akurat ten krem nie zrobil nic. Buuuuu.... nie uczulil i nie podraznil jesli chodzi o plusy. Tylko czy o to chodzilo? Zwykla Nivea tez nie podraznila a koszt zupelnie inny. Takze nie polecam. Czyli jednak tytul recenzji jest mylacy. Bo ja jednak wiem. Aaaa. I jeszcze jedno. Opakowanie jest beznadziejne. Trudno wycisnac ta pompka i zostaje mnostwo na koncu i trzeba tubke rozcinac i wyjmowac samemu jeszcze przez kilka tygodni. Takze tego. Buuu.
    Zalety:
    • Opakowanie ma ladny kolor
    • Szybko sie wchlania
    • Kolor fajny, pomaranczowy
    • Konsystencja
    Wady:
    • Opakowanie to dramat
    • Brak efektow
  • 9 kwietnia 2022 o 16:11
    Bardzo dobry, jednak znam lepszy
    Retinoidów używam całorocznie, ponieważ mam problem z trądzikiem i one pomagaja mi go regulować w znacznym stopniu. Na Crystal Retinal zdecydowałam się po zużyciu Retinoate białego z tej samej marki, którego uważam za geniusza pielęgnacji i nic nie pomogło jeszcze mojej skórze tak bardzo, jak właśnie tamten produkt. Ale że Retinoate jest mega drogi, to chciałam spróbować czegoś z nieco niższej półki Medik8, padło więc na Crystal 6, bo nie chciałam jeszcze iść w 10. Pamiętam, że Retinoate starczył mi na rok, ale po pierwsze - on ma 50 ml a nie 30, a po drugie - nie używałam go każdej nocy. Crystal Retinal jako że już jestem wprawiona w bojach używałam sobie każdej nocy, może w wykluczeniem dosłownie kilku i starczyło mi na 4 miesiące, co nie jest złym wynikiem i by się zgadzało z tym, czego doświadczyłam z wspomnianym wcześniej Retinoate i czestotliwościa jego używania. Crystal przychodzi do nas w kartoniku, w opakowaniu w kształcie tuby z pompką, która działa bardzo dobrze. Na końcu jednak sporo produktu zostaje w tubie, więc swoją rozcięłam (dobrze, że się dało więc to na plus) i przełożyłam do sloiczka, żeby całość zużyć do końca. Rozumiem, że w ten sposób naruszam nieco jego właściwości ponieważ retinoidy są niestabilne i opakowania robione są w taki sposób, aby tą stabilność jak najdłuzej utrzymać, natomiast uważam, że to przełożenie kremu po przecięciu i używanie jeszcze dosłownie przez 4 czy 5 dni nie miało aż takiego drastycznego działania na stabilność. Sam krem jest w kolorze żołtym, jak większość retinoidów. Zapach jest, ale niezbyt wyczuwalny. Niewielka ilość wyciśnięta z pompki starczała mi na całą twarz, kolejna pompka szła na szyję i dekolt. Tu jeszcze nie wspomniałam, że pewnie dlatego Retinoate też starczył mi na tak długo - bo jego nie używałam na szyję tylko tam stosowałam inne retinoidy. W każdym razie Crystal 6 stosuje się bardzo dobrze. Jako, że przeszłam z innego kosmetyku tego typu mniej więcej o tym samym stopniu działania na skórę nie doświadczyłam żadnych efektów ubocznych, żadnego ściągnięcia, wysuszenia, czy czegokolwiek negatywnego. ALE uważam też, że w porównaniu z retinoate Crystal 6 nie radził sobie aż tak dobrze z regulacją mojego trądziku i pojedyncze krosty i tak mi się pojawiały. Może po prostu moja skóra potrzebuje wyższych stężeń, bo np teraz używam dla odmiany Avene A Oxitive i widzę, że skóra znowu jest lepsza, także może Crystal 6 dla mnie był ciut za słaby (prosze jednak wziąć pod uwagę, że ja retinoidy stosuję już od 2 lat i nie robię przerw). Działanie na skórę oczywiście było, bo zawsze będzie, retinal i generalnie retinoidy to są substancje bardzo dobrze przebadane więc nie ma tak, że to nie zadziała, ale jednak jakbym miała w przyszłości kupować znowu retinal Medik8 (a pewnie będę, bo uwielbiam tą markę i ich kosmetyki), to zdecyduję się już na 10 (tym bardziej, że np Avene A Oxitive która ma 0.01 % retinalu robi pięknie mojej skórze, wiec Medik8 Crystal 10 miałby tyle samo). Czy mogę go polecić - jak najbardziej, jednak trzeba uważać, zacząć od mniejszych stężeń na początek i wprowadzać stopniowo (jak ja wprowadzałam te ponad 2 lata temu), a nie od razu na głęboką wodę (no, chyba że macie Retinoate biały lub czarny, tu można wprowadzić i robic upgrade dość szybko). Natomiast dla mnie jednak siła i działanie tej 6 okazały się ciut niewystarczające, żeby dac mi to, czego moja skóra potrzebuje, żeby regulować problem trądziku. Działanie jest, jak najbardziej - jest zauważalne, skóra jest miękka, napięta, koloryt bardziej jednolity i inne benefity wynikające ze stosowania retinoidów, ale właśnie z ogarnianiem mojego trądziku radził sobie ciut mniej. Podsumowując więc - swietny produkt, bardzo polecam, sama kupię ale wyższe stężenie, ponieważ 6 dla mojej skóry była nieco za słaba. Zastanawiałam się pomiędzy oceną 4 a 5, dałabym 5- , ale że nie mogę dać tego minusa to niech jest na korzyść i 5 :D

Zobacz także inne Serum do twarzy