To już kolejny recenzowany przeze mnie kosmetyk od marki Mawawo Natural Cosmetics i teraz już jestem w stanie stwierdzić bez cienia wątpliwości, że ani trochę nie żałuję, że zaryzykowałam i zakupiłam jakiś czas temu nieco więcej produktów tej marki w celu ich przetestowania. Żel oczyszczający to mój obowiązkowy krok w pielęgnacji i używam zazwyczaj właśnie albo żelu, albo pianki i staram się to robić zarówno rano, jak i wieczorem. Nie wyobrażam sobie już mojej rutyny pielęgnacyjnej właśnie bez dokładnego oczyszczania skóry i przyznam, że na plus jest to, że zajmuje to bardzo mało czasu, więc jak ktoś nie ma zbyt wiele czasu i pomija ten etap w pielęgnacji, to myślę, że może się przekonać do tego dzięki temu kosmetykowi ;). Sam proces oczyszczenia twarzy z tym żelem jest wręcz ekspresowy i naprawdę warto znaleźć chwilę dla siebie, by zapewnić naszej skórze dobrą kondycję.
Wash Me Gently to delikatny żel do mycia twarzy, który jest produktem naturalnym i stworzonym specjalnie dla osób ze skórą skłonną do odwodnienia i skórą bardzo wrażliwą, z tendencją do powstawania podrażnień. A że ja właśnie jestem posiadaczką tego typu skóry, to też pomyślałam od razu sobie wybierając ten produkt do koszyka podczas zakupów internetowych, że będzie to idealny żel pod moje potrzeby. Kobieca intuicja mnie nie zawiodła i się nie pomyliłam ;). To produkt świetnej jakości, który bardzo dobrze oczyszcza wszelkie zanieczyszczenia oraz kosmetyki, jednocześnie dbając o skórę i zabezpieczając jej naturalną barierę ochronną. Jest to dla mnie bardzo ważne, ponieważ lubię ten aspekt pielęgnacyjny w kosmetykach i zwracam na to szczególną uwagę. Co ważne, ten żel skutecznie usuwa również makijaż oczu, jednak w przypadku kosmetyków wodoodpornych (chociaż producent otwarcie tu zaleca zastosowanie olejku do demakijażu przed użyciem żelu).
Żel ma raczej subtelny, świeży zapach, który pochodzi z naturalnych składników. Mi osobiście bardzo podpasował, chociaż nazwałabym go nietypowym i z pewnością się wyróżnia na tle innych kosmetyków, które do tej pory stosowałam przeznaczonych do oczyszczania twarzy. Żel posiada łagodną formułę, dzięki czemu bez problemu może być stosowany zarówno rano, jak i wieczorem (co ja zresztą robię i to się u mnie świetnie sprawdza, więc polecam). Warto przyjrzeć się bliżej formule tego żelu, ponieważ moim zdaniem zasługuje na szczególne wyróżnienie. W składzie kosmetyku możemy znaleźć między innymi białą glinkę, a jest to jeden z najłagodniejszych składników oczyszczających, co czyni ten produkt idealnym dla nawet bardzo wrażliwej skóry. Biała glinka bywa również nazywana kaolinem i zawiera minerały, które skutecznie radzą sobie z usuwaniem zanieczyszczeń i nadmiarem sebum, a przy tym dbają o to, by nasza bariera hydrolipidowa skóry pozostała nienaruszona. Formuła żelu zawiera również inne delikatne substancje myjące oraz aktywne składniki, takie jak bioferment z bambusa, który zapewnia skórze długotrwałe nawilżenie i przeciwdziała uczuciu napięcia.
Opakowanie żelu to wygodna butelka z pompką, która pozwala nam odmierzyć odpowiednią ilość kosmetyku i jeszcze do tej pory nie sprawiła mi żadnego problemu, więc uznaję ją za bardzo praktyczną i wygodną. Żel ma pojemność 200 ml i kosztuje około 47 zł, zatem trochę sporo, ale na jego obronę od razu dodam, że jest bardzo wydajny. Szata graficzna jest prosta, estetyczna i jak dla mnie ta marka zna się na rzeczy i ich kosmetyki nie dość, że mają świetne działanie i rewelacyjne składy, to jeszcze ich opakowania są przyjemne dla oka i wszystkie potrzebne informacje znajdziemy bez problemu na etykiecie.
Najważniejsze zalety tego żelu to z pewnością jego niezwykle skuteczne oczyszczanie skóry bez wywoływania podrażnień oraz uczucia ściągnięcia, a także jego działanie łagodzące na istniejące już podrażnienia. Jest to kosmetyk delikatny, nie wywołuje zaczerwienienia skóry, skutecznie ją nawilża i przeciwdziała jej odwodnieniu. Pomaga to w oczyszczaniu porów, a lekka, żelowa formuła doskonale nadaje się do codziennej pielęgnacji. Zauważyłam, że przy tak regularnych stosowaniu u mnie tego kosmetyku przez ostatni miesiąc, moja skóra stała się miękka i elastyczna i wyraźnie ukojona. Bardzo cenię w tym żelu to, że po jego nałożeniu oraz krótkim masażu ładnie się pieni, a po chwili i po zmyciu już produktu mam takie poczucie odświeżenia i czystej buźki, ale do tego wszystkiego też czuję nawilżenie skóry. Podsumowując, żel ten swoje kosztuje, ale skutecznie oczyszcza, eliminuje zanieczyszczenia oraz pozostałości makijażu w sposób dla mnie idealny i pozostawia moją wrażliwą i suchą skórę ukojoną, czystą i gładką, dlatego uważam, że warto na niego postawić. Dodatkowo jest ultra wydajny, co chociaż trochę rekompensuje nam cenę. Nie wywołuje odczucia ściągania skóry i nie powoduje podrażnień ani uczucia szczypania w oczach, co niestety często występuje w przypadku kosmetykach do oczyszczania skóry twarzy. Dla mnie to po prostu żel do mycia twarzy ideał i jest moim HITEM i już teraz wiem, że po skończeniu butelki będę do niego powracać wielokrotnie.
Zalety:
- Ultra wydajność
- Pozostawia moją wrażliwą i suchą skórę ukojoną, czystą i gładką
- Bardzo dobrze oczyszcza wszelkie zanieczyszczenia oraz kosmetyki
- Żel skutecznie usuwa również makijaż oczu
- Nie wywołuje szczypania w oczy
- Posiada łagodną formułę, więc może być stosowany zarówno rano, jak i wieczorem
- Nie powoduje podrażnień
- Nie wywołuje odczucia ściągania skóry
- Bardzo delikatny i dobry skład, z białą glinką i prebiotykami
- Ma działanie łagodzące na istniejące już podrażnienia
- Butelka wyposażona w pompkę (super wygodne i praktycznie rozwiązanie)
- Subtelny zapach, delikatny, ale taki odświeżający
- Ładna szata graficzna, wszystko jest przejrzyste