Pasty i płyny do zębów dla dzieci

Azeta Bio Organic Baby Toothpaste Banana Organiczna pasta do zębów bez fluoru dla dzieci 0-36M bananowa

5 na 51 opinię

• 8 października 2022 o 23:01
    Przyjemna w użytkowaniu pasta, jednak nie ma w składzie fluoru.
    Pasta ta była jednym z moich pierwszych zakupów, jeśli chodzi o produkty do utrzymywania higieny jamy ustnej małego dziecka. Kupiłam ją w jednej z internetowych aptek w cenie dwudziestu kilku złotych za opakowanie zawierające 50ml produktu. Może dla dorosłego taka ilość wydawałaby się nieduża, ale w paście dla dzieci to ogrom, dosłownie - zwłaszcza, gdy zaczyna się jej nakładanie od naprawdę małych ilości. Opakowanie wykonane jest z solidnego materiału i ma ładną, dziecięcą szatę graficzną. Zawartość dozuje się łatwo dzięki wygodnej pompce. Konsystencja jest lekko żelowa i ma przyjemny zapach oraz smak, które mój synek świetnie toleruje (spróbowałam również - czuć banany, może lekko syntetyczne, ale jednak). Podczas mycia kosmetyk delikatnie się pieni, dobrze oczyszczając ząbki z pozostałości żywności. Produkt nie zawiera w składzie fluoru, co jest niezgodne z rekomendacją stomatologów. Jednak ja stosowałam tę pastę w momencie, gdy synkowi dopiero wyrzynały się pierwsze ząbki i uważam, że z tym fluorem można było na spokojnie poczekać, aż pojawi się już ten pierwszy w pełni. W przypadku maluchów niestety nie jesteśmy w stanie kontrolować usuwania pozostałości pasty z jamy ustnej, dlatego tej z fluorem trzeba używać ostrożniej (nadmiar tego pierwiastka w organizmie może powodować osteoporozę, gdyż blokuje wchłanianie wapnia oraz wpływać na powstawanie alergii). Dlatego do pierwszego roku życia wieczorem szczotkowałam ząbki pastą z fluorem, a rano tą bananową. Uważam, że tak jest optymalnie i bezpiecznie. Poza tym i tutaj mamy substancje hamujące rozwój bakterii odpowiedzialnych za próchnicę, jak choćby ksylitol. W składzie mamy również działający przeciwzapalnie i kojąco na bolące dziąsła aloes. Podsumowując: ja z tej pasty jestem zadowolona jako dodatku do podstawowej higieny jamy ustnej. Delikatnie myje, ma przyjemny zapach i smak, do tego jest wydajna i zamknięta w poręcznym opakowaniu. Jedyna kwestia sporna to brak fluoru w INCI, jednak jeśli używa się drugiej pasty z fluorem, to jest wręcz atutem w przypadku małego dziecka. Ja polecam!
    Zalety:
    • dobre właściwości myjące
    • bananowy smak i zapach
    • optymalna konsystencja
    • całkiem dobry skład
    • bezpieczna już od pierwszego ząbka i połknięta przez dziecko w żaden sposób nie zaszkodzi
    • wygodne opakowanie z pompką
    • cena adekwatna do jakości
    • brak zawartości fluoru