Szampony do włosów

Vis Plantis Szampon do włosów suchych i matowych `Lukrecja`

Claudia
    27 lutego 2025 o 17:03
    Świetny szampon, mój nowy faworyt :)
    Od jakiegoś czasu szukałam dla siebie zamiennika wycofanego szamponu, który jako jedyny domywał i jednocześnie pielęgnował moje włosy. Zależało mi na dobrym składzie, działaniu pielęgnującym i jednoczesnym nie obciążaniu włosów u nasady. I oto znalazłam :) Szampon zamknięty został w klasycznej butelce, dobrze się dozuje, szata graficzna nawiązuje do naturalnych składników. Co ważne - nie zawiera SLS. Konsystencja jest gęstsza i trochę przypomina przezroczystą galaretkę. Dobrze się pieni, ma przyjemny, świeży zapach, bezproblemowo się spłukuje. Co najważniejsze moje szorstkie, suche włosy po jego użyciu są wyraźnie bardziej miękkie i wygładzone, wyglądają o wiele lepiej. Szampon nie wywołuje szybszego przetłuszczania włosów ani łupieżu, do czego mam skłonność. Jest również wydajny. Kolejną zaletą jest jego cena, ja kupuję go w drogerii internetowej za ok 12złotych, co przy jego działaniu jest dla mnie zdumiewające i pozytywne. Polecam, warto wypróbować, tym bardziej, że to nasza rodzima marka.
    agam93
    26 listopada 2024 o 15:23
    Błysk na włosach
    To jeden z moich ulubionych szamponów. Ma naturalne składniki, do czego nawiązuje szata graficzna opakowania. Nie zawiera SLS, co jest dla mnie ważne przy zakupie szamponu. Myję włosy codziennie a ten produkt świetnie sprawdza się nawet przy częstym stosowaniu. Nie podrażnia skóry głowy. Włosy po jego zastosowaniu są błyszczące co rzadko zdarza się po zastosowaniu samego szamponu i jest to zaleta tego produktu, która wyróżnia go na tle innych kosmetyków. Zdecydowanie polecam ten szampon.
    Zalety:
    • Efekt tafli na włosach
    • Bez SLS
    • Naturalne składniki
    • Dobra cena
    • Wydajny
  • 7 marca 2024 o 16:51
    Nie dla mnie, mój skalp chyba nie lubi tego detergentu
    Z tym jaki dla kogo jest łagodny,to różnie, mój skalp dobrze reaguje na detergent z szamponu Hebe Naturals łagodnego (zielony), na sodium coco sulfate, raz na kilka myć na klasyczny sls lub inne łagodne środki myjące, ale akurat na ten i ten z szamponów z Onlybio niezbyt dobrze. Z początku wydaje się ok, włosy nie są wysuszone, ale jest blisko,są sypkie,domyte,za to skalp zaczyna zachowywać się dziwnie,albo robi się suchy, albo zaczyna swędzieć i szybciej przetłuszczać. Coś robi mi tu zdecydowanie źle. Jak się zastanowie,to w gruncie rzeczy miałam podobne odczucia przy wersji z kozieradka,nie widzę znacznej różnicy między nimi,tylko przy tamtym bardziej odczuwałam szybsze przetłuszczanie,ale bez swędzenia. Także wydaje mi się,że to kwestia detergentu w nim użytego, a nie tego,że np szampon włosy nie domywa,bo ten domywa,nie jak rypacz,ale przy dwukrotnym użyciu całkiem ok. Mogłabym jeszcze na upartego myć nim włosy na długości,ale nie jest to jakiś wybitny produkt, on po prostu nadmiernie nie wysusza i myje :),ale nie żeby je jakoś super nawilzał to też nie bardzo, na włosy jak moje, srednioporowate, skłonne do skrętu, z szybko wysokoporowatymi końcówkami,to mocno poprawny szampon. Dużo lepiej moim włosom robił szampon z Polana wzmacniajacy, mimo,że też po prostu je mył, to jednak jakoś ten włos wyglądał po lepiej,był i sypki i stonizowany,a skalp całkiem zadowolony. Ja oczywiście wiem,że szampon w większości przypadków,to po prostu ma umyć włosy bez szkód i ten szkód nie robi(teoretycznie), ale spotyka się szampony które jakoś tam te włosy kondycjonują,różnie to bywa. Nie mam jakiś super wygórowanych oczekiwań do codzienniaka, ale jak mi coś nie służy,to nie służy,nie przeskoczę,mój skalp stoleruje tyle ile stoleruje. Nie zawsze zamiennik dla sls-ow będzie korzystny, bywa z tym jak widać różnie,tu użyto taki,który może,ale oczywiście nie musi wywołać wysuszenie,podrażnienie lub alergię. W podskokach póki co wróciłam do Hebe Naturals lagodnego ;). Cóż, nie wszystko jest dla każdego. Co do pozostałych cech, szampon jest odpowiednio gęsty, dobrze się pieni,ale nie jest to oczywiście piana pod sufit, jest średnio wydajny, ma przyjemny zapach. Ma ciekawe dodatki w składzie. Nie ma wygórowanej ceny,można łatwo ocenić zużycie po opakowaniu. Myślę,że sprawdzi się na włosach średnio i niskoporowatych,a co do skalpu,to ciężko mi się wypowiedzieć, mnie tam coś chyba po prostu uczula,więc nie mam obiektywnego zdania w tym zakresie. Daje mu 4.
    Ewe_na
    23 lutego 2024 o 22:11
    Mój ulubiony
    Przyznam, że testowałam już wszystkie szampony tej marki i absolutnie każdy mi się sprawdził. Mam włosy normalne z tendencją do przetłuszczania się, muszę je myć codziennie, są też poddawane zabiegom rozjaśniania. Kiedyś miałam ogromny problem właśnie głównie z nadmiernym sebum skóry głowy. Po tych szamponach moja skóra się wyciszyła, są dni kiedy mogę odpuścić sobie mycie włosów, ponieważ wyglądają świeżo. Są miękkie i błyszczące. Wiem też, że to zasługa odżywki i odpowiedniej diety jednak w dużym stopniu znikły moje wcześniejsze problemy z włosami właśnie po tych szamponach.
    Zalety:
    • Skład.
    Wady:
    • Od dłuższego czasu używam i mały minus daję za to, że ostatnio trafiłam na butlę z dość kisielowatą konsystencją.
  • 2 marca 2023 o 13:44
    Dobry szampon
    Szampon zamknięty jest w plastikowej butelce z ładna szata graficzną o pojemności 400ml. Konsystencja lekko żelowa, treściwa o przyjemnych delikatnym zapachu. Zawiera ekstrakt z lipy, prawoślazu i lukrecji. Szampon dobrze się pieni, domywa skórę głowy. Nie podrażnia i nie wysusza. Włosy po umyciu są odbite u nasady, miękkie, nawilżone, błyszczące i dobrze się rozczesują, Dobry szampon bez silikonów, parabenów, barwników, SLS, SLES Wydajny wystarczy niewielka ilość szamponu by dobrze oczyścić skórę głowy. Dobry skład i cena. warto się nim zainteresować.
    Zalety:
    • skład
    • wydajny
    • oczyszcza skórę głowy
    • nie podrażnia
    • koi
    • nawilża
    • przyjemny zapach
    • ułatwia rozczesywanie