Serum do twarzy

Alterra Retinol Effekt-Serum Serum do twarzy z bakuchiolem

• 22 lutego 2023 o 21:18
    Serum Alterra z bakuchiolem kupiłam już jakiś czas temu, zaczęłam go używać stosunkowo niedawno, gdyż buduję tolerancję skóry na retinol. Bakuchiol jest bezpieczną alternatywą, ale ma podobne działanie. Jestem zadowolona z efektów jakie daje mi ten kosmetyk. Kremowa, lekka konsystencja dobrze nawilża, odżywia a dodatkowo systematycznie stosowane serum sprawia, że skóra nabiera blasku a przebarwienia są mniej widoczne. Opakowanie Opakowanie to bardzo ładny, mały kartonik w kolorze biało - różowym, z piękną grafiką przedstawiająca motywy roślinne. Z boku na naklejce znajduje się opis wraz ze sposobem stosowania i wskazówkami producenta odnośnie dalszej pielęgnacji. Tutaj należy zaznaczyć, że producent ma plus za umieszczenie informacji o konieczności stosowania filtra, gdyż ten produkt uwrażliwia skórę na działanie promieni słonecznych. Minimalny faktor to SPF 20, ale mile widziane są wyższe wartości. Samo serum znajduje się w małej buteleczce z pompką wykonanej z brązowego szkła chroniącego zawartość przed światłem. Pompka zabezpieczona jest plastikową nakładką. Pozwala na precyzyjne dobranie odpowiadającej nam ilości kosmetyku. Serum Serum ma bardzo przyjemną konsystencję. To lekki, aksamitny krem, który nie obciąża skóry i nadaje się do stosowania z zwykłym kremem na dzień z filtrem. Ma ładny kwiatowy zapach Łatwo się rozprowadza i szybko wchłania, praktycznie do matu. Skóra po jego użyciu jest przyjemnie wygładzona, optymalnie nawilżona i miękka w dotyku. Jak w przypadku każdego kosmetyku, aby zobaczyć efekty należy być systematycznym. Przy regularnym stosowaniu serum rozjaśnia przebarwienia, wyrównuje koloryt skóry i zwiększa jej blask. Bardzo lubię ten widok zdrowej, promiennej skóry. Nie zapycha i nie powoduje niedoskonałości (cera mieszana). Ma wegańska formułę i przyjazny skład.Mimo stosunkowo małej pojemności jest wydajne. Cena to około 20 zł,jednak kosmetyk pochodził z edycją limitowanej i od jakiegoś czasu nie jest już dostępny, a szkoda. Plusy Przyjemna, kremowa konsystencja Kwiatowy zapach Szybko się wchłania Nawilża, wygładza, rozjaśnia koloryt Wydajność Praktyczne opakowanie
  • 17 sierpnia 2022 o 9:45
    zapowiadało się super
    Serum kupiłam w promocji za ok. 17zł. Cena zacna, markę Alterra bardzo lubię, retinol jest już na stałe w mojej pielęgnacji, więc pomyślałam, że to idealna sytuacja - biorę :) Pełna entuzjazmu zaczęłam używać specyfiku w wieczornej pielęgnacji, standardowo - tak jak inne produkty z retinolem wcześniej. Produkt ma konsystencję ultra płynnego kremu, bardzo lekka formuła, szybko się wchłania, ma lekki zapach, ale nie drażniący. Opakowanie bardzo higieniczne, z pompką - dwie/trzy dozy wystarczały na całą twarz, szyję i nawet dekolt. Zachwyt minął kiedy po kilku dniach zobaczyłam podskórne wypryski. Wiedziałam, że to to serum, ponieważ było od kilku tygodni jedyną wdrożoną nowością. Odstawiłam kosmetyk na tydzień, opanowałam sytuację na twarzy i spróbowałam ponownie. Niestety, problem się powtórzył - na mojej cerze mieszanej te serum się nie sprawdziło. A szkoda - bo wszystko na początku mi odpowiadało, nie było żadnych podrażnień, czułam że serum zaczyna działać jeśli chodzi o wygładzenie... ale po kilku dniach wygładzenie zostało zrujnowane wypryskami :( Został przeniesiony do sekcji kosmetyków "upadłych" - zużywam go do aplikacji na dekolt i szyję - tu się sprawdza bardzo dobrze ;)
    Zalety:
    • cena,
    • bardzo lekka konsystencja,
    • szybko się wchłania,
    • lekki kwiatowy zapach,
    • bardzo wygodne opakowanie z pompką,
    Wady:
    • spowodował wysyp podskórnych niedoskonałości na mojej mieszanej cerze.