Pudry do twarzy

Joko Pure Holistic Care & Beauty, Organic Loose Powder Puder sypki

shewild
    30 listopada 2023 o 14:54
    Dobra jakość, ale mocno kłopotliwy w codziennym używaniu
    Pudrów sypkich używam praktycznie codziennie - do zmatowienia i utrwalenia makijażu. Tak naprawdę czasem stanowią jedyny kosmetyk do makijażu poza tuszem do rzęs - szybkie omiecenie twarzy pudrem, zwłaszcza żeby zlikwidować świecenie po nałożeniu kremu. Ten puder od Joko zwrócił moją uwagę w drogerii Hebe. Spodobała mi się prosta, naturalna formuła oraz niska cena. No i cóż - produkt jest całkiem ok, ale czasami używanie mnie mocno irytowało, więc ulubieńcem nie zostanie. Najgorsze według mnie jest opakowanie. Doceniam, że jest ekologiczne, że nie ma w nim plastiku. Ale poziom mojej frustracji mocno szybował w górę prawie za każdym razem jak używałam pudru. Na plus na pewno to, że dzięki kartonowemu rozwiązaniu opakowanie jest leciutkie, prawie nie waży. Na minus - cała reszta ;) Po zdjęciu wieczka widać małe otwory, przez które można dozować puder. Są one akurat odpowiedniej wielkości, całkiem pomocne. Opakowanie ma też możliwość otwarcia na dole, żeby dostać się do całości pudru - jest ono zabezpieczone malutkimi naklejkami z obu stron. Niestety naklejki z czasem się "wycierają", odklejają i wtedy zaczyna się zabawa. Odkręcając górne wieczko można przez przypadek otworzyć to dolne do całości. Tak mi się właśnie zdarzyło za którymś razem i spora chmura pudru wyleciała mi na podłogę. Potem już za każdym razem musiałam bardzo ostrożnie otwierać, żeby zdjąć tylko górę. Do tego opakowanie jest według mnie raczej do użytku domowego. Karton jest sztywny, ale przy noszeniu w torebce z cięższymi rzeczami może ulec wgnieceniu, jak również łatwo je zamoczyć czy poplamić. Puder jest drobno zmielony. To zdecydowanie plus. Jest bardzo leciutki, aksamitny, fajnie osiada na skórze i nie powoduje efektu warzenia, nie zostawia widocznych plam, nie zbiera się w załamaniach. Fajnie otula skórę delikatną, cienką warstwą. Skóra jest po nim miękka w dotyku, gładka, naturalnie matowa. Puder ma jasny beżowy kolor (01), ale szczerze myślałam, że trochę lepiej mi podpasuje. Mam jasną skórę, a puder mogłam stosować w niewielkich ilościach. bo obfite użycie skutkowało tym, że skóra nabierała nieco żółtego odcienia. Także dla bardzo jasnych cer nie do końca się sprawdzi, bo troszkę ciemnieje na skórze. Nie jakoś mocno, ale przy pierwszych użyciach u mnie dość wyraźnie i widać było, że "mam kolor" na twarzy. Jeśli chodzi o trwałość to jest bardzo dobra. Puder utrwala makijaż, przez cały dzień wygląda dobrze i naturalnie. Delikatnie matuje, chociaż u mnie strefa T wymagała lekkich poprawek w ciągu dnia (no ale mam szybciej przetłuszczającą się skórę na nosie, brodzie i czole). Puder nadaje ładny, aksamitny i miękki efekt, bez suchego, ziemistego wyglądu. Minimalnie rozświetla, zwłaszcza w pierwszych godzinach ma się wrażenie, że skóra wygląda nieco promienniej, potem raczej ten efekt znika. Tak więc jakość i trwałość makijażu z tym pudrem są dla mnie na plus. Nie wysusza, przyjemnie pielęgnuje skórę i ładnie na niej wygląda. Niestety mi nie przypadło do gustu opakowanie no i kolor, który - niby jasny - na mojej skórze trochę trąci żółtkiem w większej ilości. Mogę zaledwie raz czy dwa omieść twarz, bo później mam wrażenie, że widać jakbym miała ciemniejszy puder na twarzy. Ja do niego raczej nie wrócę, ale jeśli dla kogoś kolor będzie idealny, a opakowanie także się spodoba, to na pewno będzie zadowolony.
  • 11 września 2023 o 10:05
    Świetny puder w dobrej cenie
    Jestem posiadaczką skóry mieszanej, która szybko wyświeca się w strefie T. Jednak jest ona dość cienka i łatwo ją obciążyć, także uzyskanie harmonii tych dwóch światów jest dość trudne. W makijażu szukam umiarkowanego efektu, zależy mi na naturalnym wyglądzie. Typowe pudry matujące są dla mnie za ciężkie - podkreślają już obecne po 30. zmarszczki mimiczne. Jednocześnie te rozświetlające nie utrzymują mi makijażu w ryzach. Przetestowałam masę chwalonych w sieci pudrów i wciąż szukam tego jedynego. Jako że wszystkie bardziej matowe się pokończyły na promocji w Hebe wzięłam puder z Joko. I chyba to nie będzie jednorazowe tournee ;) I powiem tak - wszystkie obietnice producenta są spełnione. Puder jest lekki, naprawdę skutecznie utrwala makijaż nie dając płaskiego, suchego matu. Jest przy tym naprawdę wydajny - dobrze się rozprowadza i niewielka ilość wystarcza spokojnie na całą twarz. Nie daje uczucia ściągnięcia. Oczywiście na mojej cerze po 4-5 godzinach widzę delikatną świetlistość, ale wciąż jest to do poprawienia. Dodatkowo ma fajne, kartonowe leciutkie opakowanie, które jednocześnie jest bardzo praktyczne i mogę ufać, że puder nie rozsypie się w kosmetyczce. Zapachu chyba nie ma (ja nie wyczułam). Godny przetestowania na wymagającej cerze. Serdecznie polecam!
    Zalety:
    • spełnione obietnice producenta
    • świetne opakowanie bez kombinacji
    Wady:
  • 6 listopada 2022 o 14:52
    Podoba mi się
    Jeden z moich ulubionych pudrów. Kolejny z joko. Ultralekki puder do twarzy o matowym wykończeniu. Delikatnie rozświetla i wygładza skórę. Wzbogacony o Zenolit, który pochłania i neutralizuje toksyny i metale ciężkie. Nie zatyka porów, absorbuje nadmiar sebum i doskonale utrwala makijaż. Pozwala skórze oddychać i w naturalny sposób chroni ją przed promieniowaniem UV.
    Zalety:
    • Wykończenie
    • Efekt matowej skóry
  • 29 maja 2022 o 11:49
    Ciekawy
    Puder złapałam w rossmannie w zasadzie przez przypadek. Na stoisku z dołączoną ulotką przeczytałam opis i składniki, a jako, że był jeszcze w promocji zdecydowałam się na zakup. Wybrałam odcień 01 - jasny, złotawy beż. Puder bardzo ładnie wygładza skórę - sprawia wrażenie takiego bluru. Nakładam go pędzlem, omiatając twarz i buzia optycznie robi się ładniejsza. Matuje - może nie jakoś spektakularnie, ale nie jest to płaski mat, raczej taka satyna. Kilka godzin i muszę użyć chusteczki, jednak u mnie to normalne. Jest bardzo drobno zmielony, przez co dobrze stapia się z makijażem. Spełnia swoje zadanie jako puder, czyli utrwala i wygładza, a dodatkowo nie wysusza, nie zapycha i nie podrażnia. Kolor 01 dodaje takiej zdrowej karnacji skórze, porównuję to do pudru z Clinique. Jedyny minus to opakowanie, lecz za niską cenę i działanie dla mnie, nie przeszkadza mi to. I tak przesypałam go do innego słoiczka.
    Zalety:
    • Działanie - wygładzenie, matowienie, utrwalenie
    • Naturalny skład
    • Wegański
    • Nietestowany na zwierzętach
    • Polski producent
    Wady:
  • 12 maja 2022 o 21:13
    Aksamitne wykończenie
    Puder bardzo przyjemny w użyciu. Daje aksamitne wykończenie, wygląda delikatnie na twarzy. Co do trwałości to nie jestem przekonana. Najgorzej wypada samo opakowanie, puder się z niego wysypuje a przy otwarciu wieczka wylatuje bokami….. raczej nie kupie ponownie