Jestem fanką pianek do mycia twarzy, nie żeli, ale ostatnio zakupując mój hitowy olejek do demakijażu od Transparent Lab postanowiłam również zakupić ten żel.
Przede wszystkim jestem zauroczona wydajnością. Okazuje się, że wystarczy kropla wielkości pestki jabłka, żeby świetnie oczyścić twarz.
Doświadczona spotkaniami z różnymi żelami za pierwszym razem nałożyłam go stanowczo za dużo. Niestety opakowanie, którym jest tuba zakończona korkiem z dziurką utrudnia nałożenie go w małej ilości. Trzeba się nieco nagimnastykować, żeby nie przesadzić.
Kolejnym miłym zaskoczeniem jest zapach: delikatny, niedrażniący, taki "czysty" z nutą róży. Przeuroczy. Mycie nim twarzy należy do przyjemności.
Żel świetnie się pieni, myje i równie dobrze spłukuje. Jest niezwykle delikatny dla skóry. Zostawia skórę czystą, ale bez uczucia ściągnięcia, podrażnienia. Odnoszę wrażenie, że bardzo łagodzi, wycisza, działa przeciwzapalnie i nawilżająco. Ja ma skórę nadreaktywną, wrażliwą, dojrzałą, która potrzebuje bardzo delikatnych substancji myjących i takie też tu występują, bo żel ma bardzo dobry skład. Nie szczypie w oczy!
Głównymi składnikami są tu woda różana, ekstrakt z wąkroty azjatyckiej, aloes, owies i alantoina.
Ponadto żel ma ważny parametr PH 5.5, taki jak nasza skóra, dzięki temu nie zostają zaburzone mechanizmy obronne ,chroniące min. przed infekcjami.
Opakowanie tak jak już wspomniałam, to plastikowa, srebrna tuba zakończona białym korkiem z dziurą. Na opakowaniu białe napisy z nazwą marki, przeznaczeniem i składem. Wizualnie szata graficzna bardzo ładna, prosta i elegancko prezentująca się na półce. Niestety tuba nie jest wygodna w użytkowaniu, ponieważ plastik jest miękki, wygina się i to dozowanie produktu...
Moim zdaniem producent powinien pomyśleć o zmianie opakowania.
Podsumowując to świetny żel, w którym się zakochałam i będę go kupować. Polecam cerom wrażliwym, ze skłonnościami do podrażnień.
Żel nie jest tani, bo za 150 ml trzeba zapłacić ok. 65-75 zł, ale naprawdę dzięki wydajności wystarcza go na bardzo długo. Ja przy codziennym myciu 2xdziennie po dwóch miesiącach używania mam 3/4 opakowania, a może nawet więcej.