Mydła

Mydlarnia Cztery Szpaki Superkostka myjąca, do ciała, twarzy i włosów

Mydlarnia Cztery Szpaki Superkostka Kostka Uniwersalna do Wszystkiego 75 g
4 Szpaki Superkostka myjąca do ciała, twarzy i włosów
Mydlarnia Cztery Szpaki Superkostka Myjąca 75g

• 16 maja 2024 o 23:16
    Mam mieszane uczucia... 3,5/5
    Kostkę kupiłam z zamiarem zabrania ze sobą w podróż, jednak najpierw chciałam ją przetestować w warunkach domowych. Koniec końców zużyłam ją całą w domu i chyba dobrze się stało, bo nie jestem pewna, czy takie rozwiązanie odpowiadałoby mi na wyjeździe. Ale po kolei. Kostka jest wielofunkcyjna. Używałam jej do mycia całego ciała w tym twarzy, okolic intymnych oraz skóry głowy. Najlepiej sprawdziła mi się do mycia skóry głowy. Samo mycie nie było nadmiernie upierdliwe, kostka dobrze się pieni i piana dość łatwo rozprowadza się po skórze głowy. Oczywiście jest bardziej tępa w odczuciu niż standardowe, płynne szampony (a zwłaszcza te, które zawierają substancje kondycjonujące jak oleje i/lub silikony). Włosy po umyciu szpakową kostką były dobrze oczyszczone, ładnie odbite od nasady, dłużej zachowywały świeżość. Skóra głowy mnie nie swędziała, a czasem mam z tym problem. Włosy wymagały użycia odżywki/maski/serum silikonowego, ponieważ aż trzeszczały od czystości i ciężko byłoby je rozczesać bez użycia pielęgnacji. Nie mam problemów z plączącymi się włosami i kołtunami, jeśli macie do tego tendencję, to ta kostka może wam nie podpasować, bo jednak włosy są trochę bardziej sztywne po myciu. Do mycia twarzy sprawdziła się całkiem okej. Działała mocniej niż klasyczne żele do twarzy. Kostka dawała uczucie lekkiego ściągnięcia, ale po stonizowaniu skóry i nałożeniu serum oraz kremu wszystko wracało do normy. Zaskoczyło mnie to, ponieważ posiadam cerę wrażliwą, naczynkową, mieszaną w kierunku suchej i łatwo u mnie o podrażnienia i przesuszenie. Kiedy produkt dostał się do oczu to szczypało, ale nie jakoś bardzo mocno. Przepłukanie dużą ilością wody załatwiało sprawę. Nie jestem pewna, czy kostka dobrze sprawdziła mi się do mycia ciała. Robiła co ma robić czyli myła ;) I nie przesuszała. Jednak zauważyłam ostatnio zwiększoną ilość czerwonych, małych krostek w różnych miejscach na udach (chociaż nie goliłam ich żyletkami w ostatnim czasie, a to właśnie wtedy takie krostki mi powstają) oraz na przedramionach (tam raczej nie miewam wyprysków). Nie mogę jednoznacznie stwierdzić, że to wina kostki, ponieważ inne czynniki też mogły się do tego przyczynić (np. miesiączka), jednak coś takiego nie miało wcześniej miejsca... Niektóre krostki na udach wręcz mnie bolały, a takie rzeczy działy się tylko, jeśli zmasakrowałam nogi podczas golenia jednorazową maszynką. Gdybym miała pewność, że to wina kostki, dałabym 3 a nie 4 gwiazdki. A że pewności nie mam, to daję 4 :) Kostka jest mało wydajna. Przy regularnym, intensywnym używaniu starczy na dwa tygodnie. Na wyjazd może tyle styknie, ale na co dzień to trochę drogi interes. Zapach kostki nie przypadł mi do gustu, ale nie jest to męczący śmierdziuch, ot nie pachnie fiołkami ;) Delikatny, szybko wietrzeje, nie powinien wadzić. Szpakowa kostka rozbudziła moją ciekawość i będę dalej eksplorować inne kosmetyki w kostkach. Nie do końca jestem przekonana, czy to propozycja dla mnie na wyjazd. Używanie kostki pod prysznicem wymaga więcej gimnastyki niż przy używaniu klasycznego żelu pod prysznic. Trzeba kostkę zmydlić, potem osuszyć, dać jej czas wyschnąć poza łazienką, schować na miejsce... Czasem się wyślizgnie z ręki, trzeba kombinować gdzie ją położyć pod prysznicem... U siebie w domu nie jest to dla mnie problem, ale na wyjeździe już tak. Często trafiam na małe łazienki, które nie są w najwyższym standardzie, więc zależy mi, żeby jak najszybciej się umyć i opuścić to pomieszczenie ;) Dodatkowo lubię na wyjazdy zabierać pachnące kosmetyki, których zapach będzie mi się potem kojarzył z wakacyjnymi chwilami. Natomiast jeśli priorytetem jest minimalizacja zajętego miejsca w walizce, to będzie dobry wybór. Można się umyć od stóp do głów, a nawet zaprać ubrania.
    Zalety:
    • wielofunkcyjna
    • opakowanie - ekologiczne, porządne i praktyczne; po osuszeniu kostkę trzymałam w fabrycznym opakowaniu i do samego końca sprawdzało się świetnie
    • formuła - kostka dobrze się pieni, po czasie nie robi się z niej breja, nic się nie kawali, zachowuje swój kształt do końca
    • nie przesusza
    • naturalny, wegański skład
    • firma Cztery Szpaki spełnia kryteria marki cruelty free wg Stowarzyszenia Kosmetyki Bez Okrucieństwa
    Wady:
    • niska wydajność
    • nie wiem, czy nie przyczyniła się do powstania małych krostek na ciele
    Drogeria Super-Pharm
  • 12 marca 2024 o 15:44
    Super kostka
    Kostkę kupiłam głównie na wyjazd ale też dlatego że standardowe produkty w płynie to jednocześnie mnóstwo plastiku. Kostka zastępuje mi 4 rzeczy: żel pod prysznic, szampon, płyn do higieny intymnej i żel do twarzy. Ma neutralny delikatny zapach, którego w zasadzie nie czuć później na skórze, poza "świeżością". Na twarzy faktycznie daje efekt ściągnięcia ale ja np. bardzo to lubię. Nie wiem czy w przyszłości będę używać tylko tej kostki czy też kostek specjalnie do ciała/włosów ale sądzę że nie wrócę już do standardowych kosmetyków w plastiku. Polecam każdemu spróbować.
    Zalety:
    • ekologiczne opakowanie(kartonik)
    • uczucie świeżości
    • neutralny zapach
    Wady:
    MaL_La
    12 grudnia 2023 o 15:41
    Mieszane uczucia
    Bardzo lubię i cenię kosmetyki Czterech Szpaków - szampon w kostce jest moim numerem 1, regularnie używam też kostek do mycia ciała i mydła węglowego do mycia twarzy, więc musiałam przetestować superkostkę. No i nie wiem... Mydło zabrałam ze sobą na wakacje, podczas których zależało mi na jak największej oszczędności miejsca, i o ile jako mydło do ciała sprawdziła się świetnie (nie jestem wymagająca w tej kwestii, po prostu myła ciało), jako szampon w sumie nieźle (flagowy szampon w kostce Szpaków jest jednak lepszy), to do twarzy totalnie nie. Skóra była czysta, ale wysuszona, nieprzyjemna, napięta. Po użyciu kremu oczywiście wszystko wracało do normy, no ale uczucie ściągnięcia nigdy nie jest fajne. Pod koniec wyjazdu marzyłam o czymkolwiek innym do mycia twarzy. Nie potrafię powiedzieć, czy domywa makijaż, bo tak jej nie używałam, ani czy domywa SPF, bo myłam twarz dwa razy, ale trudno to ocenić. Duży minus za wydajność - kostki Szpaków zazwyczaj są niewykończalne, a tutaj po TYGODNIU przywiozłam do domu dosłownie plasterek (używałam jej intensywnie - pod prysznicem, do codziennego mycia głowy i dwa razy dziennie do mycia twarzy, wieczorem podwójnego, i raz do przeprania rzeczy - no ale jednak). Nie mam pojęcia dlaczego tak, bo wcale się nie "maśliła" w puszce, pod tym względem wszystko było ok. Niemniej ma więcej plusów niż minusów, bo jako mydło i szampon sprawdza się dobrze, ale do twarzy odradzam.
  • 10 grudnia 2023 o 11:01
    Dobre wielofunkcyjne mydło do twarzy,ciała i włosów.
    Zdecydowałam się na zakup superkostki ze względów praktycznych. Niestety znowu zaczęłam bardzo często i dużo podróżować samolotem, a ta kostka nie tylko nie jest płynem, ale może być używana do mycia włosów, ciała i twarzy. Zastępuje mi w podróży 2-3 różne kosmetyki. Kostka dobrze sprawdza się jako szampon do włosów. Mimo,że teraz jest sezon grzewczy to włosy po użyciu kostki się nie elektryzują ani nie przesuszają. Łatwo jest spienić kostkę i umyć włosy, ciało i twarz. Dobrze się spłukuje. Na włosach nie pozostają resztki ani żaden mat czy tłuste pasma. Kostka myje skutecznie ale delikatnie. Dość szybko wysycha po namoczeniu więc nie jest plastyczna ani nie brudzi nawet tekturowego pudełka w którym jest sprzedawana. Jestem zadowolona z tej kostki. Używam jej od kilku miesięcy kilka razy w tygodniu jednak po powrocie do domu przerzucam się na klasyczne kosmetyki. Być może pewnego dnia probuje ją wdrożyć do pielęgnacji na stałe.
    Zalety:
    • Naturalny kosmetyk, którym można umyć się od stóp do głów. Świetna opcja dla osób ceniących sobie naturalne kosmetyki albo potrzebuajcych wielofunkcyjnego,małego kosmetyku w podróży. Polska firma. Łatwa w zastosowaniu. Szybko wysycha po zastosowaniu i nie rozmięka.